Ruský gubernátor chcel odškodniť životy mŕtvych detí peniazmi. Slovenský  politik, ktorý zarába vlastnou hlavou, mal na stole milión a ponúkol ho za dolapenie vraha. Svet však funguje podľa iných princípov. Ten vrah už bol potrestaný vo chvíli, keď spáchal svoj ohavný čin. Tak ako každý z nás pri spáchaní hriechu. Naše životy sa nemerajú peniazmi, aj keď to tak v spoločnosti okolo nás niekedy vyzerá.

Všetko sa točí okolo peňazí. Deti chodia do školy alebo na športové tréningy, aby raz mohli dobre zarábať. Starých ľudí rozdelili podľa stupňa odkázanosti a starobince sa zrazu bijú o tých, na ktorých je najväčší príspevok. Zarábajú na nich. O peniazoch nerozprávajú len bankári a politici, ale aj učitelia, lekári a cirkevní šéfovia.

Zomierajúci ľudia vraj nerozprávajú o peniazoch. Skôr ľutujú, že kvôli peniazom nemali čas na blízkých ľudí, lásku a život podľa svojich vlastných predstáv. Stretávam niekedy ľudí, ktorí hovorievajú, že peniaze nie sú dôležité. Sú to obyčajne ľudia, ktorí ich majú dosť a peniazom veľa obetovali.

Pre peniaze sa vyrábajú drogy aj zbrane, ničia sa milióny ľudských životov. Mladí ľudia v Amerike nedávno kričali: „Chráňte deti, nie zbrane“ alebo „My sme zmena.“Na Slovensku zase mladí na námestiach volali: „Chceme žiť v slušnej krajine, bez korupcie.“ A Pápež František mládeži odkazuje: „Máte to v sebe, aby ste kričali“, keď „my starší ľudia a vodcovia, často skazení, mlčíme“. Pápež nedávno v rozhovore pre noviny 24 Ore povedal: „„Peniaze sa nevytvárajú peniazmi, ale prácou“ a hovoril o ekonomike, ktorá zabíja, keď sa zabúda na človeka.

“Až keď sa vyrúbe posledný strom, otrávi posledná rieka, uloví posledná ryba, až vtedy pochopíme, že peniaze sa nedajú jesť,” hovorievali Indiáni kmeňa Cree. Tak, ako sú mnohí závislí na drogách, mnoho ľudí je závislých na peniazoch – žijú úplne prázdny život. Peniaze už neslúžia im, ale oni peniazom. Z nástroja na výmenu hodnôt sa stal nástroj korupcie a moci. Cez peniaze často posudzujeme druhých ľudí. Včera som sa modlil v Kláštore pod Znievom k Sedembolestnej Panne Márii s ľuďmi, ktorí nemajú takmer žiadne peniaze, ale našiel som medzi nimi veľké bohatstvo. Je mi s nimi lepšie ako v spoločnosti tých, ktorí peniazmi merajú úspešnosť svojho života.

Aj Matúš, vyberač daní, kedysi slúžil peniazom. A Ježiš mu povedal, aby ho nasledoval. A Matúš nám potom napísal toto: Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde ich moľ a hrdza ničí a kde sa zlodeji vlamujú a kradnú. Ale zhromažďujte si poklady v nebi, kde ich ani moľ ani hrdza neničí a kde sa zlodeji nevlamujú a nekradnú. Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce. Nikto nemôže slúžiť dvom pánom; lebo buďto jedného bude nenávidieť a druhého milovať, alebo jedného sa bude pridŕžať a druhým pohrdne. Nemôžete slúžiť Bohu aj mamone. Matúš 6:19-21.24

V piatok sme v Bratislave diskutovali o tom, ako sa nestratiť vo svete, kde sa niekedy ťažko rozlišuje medzi príležitosťou a pokušením. Detaily preberáme osobne v Podnikateľskej univerzite. Aby sme si rozumeli – neučíme sa tam ako schudobnieť. Hľadáme cesty ako vybudovať dlhodobo prosperujúcu firmu, ale ako sa z toho nezblázniť.

Moja dnešná jazda na bicykli v Kúre:

kur

 

0