Technika a technológie pomohli ľuďom v posledných storočiach využívať vodu, paru, železnice, oceľ, elektrinu, ropu, automobily, plyn, automatizované stroje, počítače a informácie na obrovský rast produktivity práce a bohatstva. Za približne tristo rokov, sme zažili obdobie, aké ľudstvo nepamätá. Prinieslo predĺženia ľudského života, zlepšenie vzdelania, slobody a mnohých ďalších faktorov života. Dostávame sa do doby hojnosti, kde môžu byť súperenie nahradené spoluprácou a strach z nedostatku zdieľaním. Dnes hovoria rôzni technologickí vizionári, že v najbližších 20 rokoch prebehnú  v technike a spoločnosti zmeny, ktoré budú väčšie ako tie za posledných 300 rokov. Odborníci ako Peter Diamandis, Ray Kurzweil, Gerd Leonhard, Salim Ismail alebo Yuri Van Geest hovoria, že všetko, čo vieme v technike predstaviť sa stane. A ešte oveľa viac, je to len otázka času. Hovoria o exponenciálnych technológiách a exponenciálnych organizáciách.

Niektorých z nich sme tento týždeň stretli na Future Porte v Prahe. Okrem nich som stretol aj všetkých kamarátov z Red Button okolo Honzu Maška. Mnohí z nich pomáhali Martinovi Holečkovi s organizáciou tohto obrovského podujatia. Vďaka chlapci. Vďaka aj všetkým, ktorí prišli v pondelok na našu Akadémiu Dobrého pastiera. S Vladkom Maslákom, Jankom Rovňaníkom, Jožkom Gabošom a Marcelom Rypákom sme diskutovali o technológiách a humanite.

Všetko sa digitalizuje a urýchľuje. Za to, za čo sa kedysi platilo sa už neplatí. Disrupcia je nová norma – zlikviduj sám svoj biznis, postavený na starých technológiách a biznis modeloch, alebo to urobia druhí. Rýchlo a neočakávane, tak, ako zmietlo ľudí cunami. Všímajte si, že prichádza viac neočakávaných udalostí – čiernych labutí. Treba si dávať pozor na „expertov,“ ktorí čierne labute nikdy nevideli, dobre poznajú starý svet a nepočítajú s rýchlymi a prelomovými zmenami. Písať stratégie na niekoľko rokov nemá žiaden význam. Písať stratégie nemá význam. Písať nemá význam. Ako hovorí Milan Zelený: „Nejlepší publikace je aplikace.“ Žijeme v období akcie, agility, experimentovania. Nie je dôležité, čo píšeme alebo hovoríme. Iba to, čo skutočne robíme. Stratégia je akcia.

Staré zaniká, aby nové vzniklo. Solárna energia je za 30 rokov 200x lacnejšia, dron zlacnel za 5 rokov 140x, dekódovanie genómu 10000x za 10 rokov a podobne klesajú náklady na 3D tlač (500x za 10 rokov), roboty (25x zníženie nákladov za 5 rokov)  alebo nanovlákna (predpoveď 80% redukcie cien medzi 2014 – 2020). Svetový inovačný guru, Clayton Christensen, predpovedá krach polovice tradičných vysokých škôl v priebehu 10 – 15 rokov. A zmiznú celé odvetvia a významné organizácie starého sveta. Končí sa perióda ropy a plynu, nastupuje energia zo slnka a vetra.

Máme sa na čo tešiť. Alebo nemáme? Tréner futbalového mužstva mi kedysi rozprával ako sú hráči od rána monitorovaní a  analyzovaní, sleduje sa im krv, nálada a mnohé ďalšie faktory tak, aby z nich vedeli poskladať optimálny tím. Podobne veci sa dejú v cyklistickom pelotóne, z ktorého sa zberajú a analyzujú informácie a všetko pripomína počítačovú hru. Aj v podnikoch dnes dokáže umelá inteligencia on line sledovať schopnosti ľudí, mixovať ich a optimálne využívať.

Niekedy máme pocit, že stroje sú stále výkonnejšie a inteligentnejšie a ľudia lenivejú, degenerujú a hlúpnu. Hrozí vláda umelej inteligencie nad nami, alebo budú rýchle a výkonné stroje slúžiť kreatívnym ľuďom?

Počítače už iba nepočítajú, ale učia sa – rýchlejšie a z oveľa väčšieho množstva zdrojov ako ľudia. V priebehu 5 – 8 rokov bude mať počítač kapacitu ľudského mozgu a do 30 rokov kapacitu všetkých ľudských mozgov na svete. Dáta, informácie a znalosti sú novou ropou a umelá inteligencia elektrinou. Mnohí experti zo Silicon Valley sa domnievajú, že aj ľudia sú technológie a potrebujú upgrade, rozširovanie svojich schopností (augmentáciu) a „prediktívnu údržbu“ kmeňových buniek a DNA.

Stop! Nemali by sme viac pozornosti venovať ľuďom ako technológiám? Technológie nenahradia rodičov, učiteľov ani opatrovateľov. Technológie by nemali byť zdrojom rastu moci a bohatstva iba pre tých, ktorí ich vlastnia. Potrebujeme sa vrátiť k ľudskosti a nehrať sa na Boha. Technológia dáva jej vlastníkom stále viac moci. Etika je poznanie rozdielu medzi tým, čo máte právo (alebo moc) urobiť a tým, čo je správne urobiť. Nemám dobrý pocit z toho, keď technokrati hovoria o evolúcii hodnôt. Hodnôt, ktoré sú nemenné.

Je to výzva pre všetkých. Nestačí ovládať technológie, musíme ovládnuť najskôr sami seba. Načo sú nám dátové okuliare do virtuálnych svetov, keď sa nevieme tešiť ani zo sveta okolo seba? Budeme mať digitálnych priateľov a dvojčatá, ale nevieme byť chvíľu ani sami so sebou a od druhých sa oddeľujeme betónovými plotmi. Načo potrebujeme lietať na iné planéty, keď si nevieme chrániť tú našu? Prečo chceme rozšíriť schopnosti človeka, keď nevyužívame ani darované talenty? Vidíme dvadsať rokov dopredu, ale nevšimneme si núdzneho človeka vedľa seba. Pripravujeme sa na budúcnosť, ale nezvládame prítomnosť. Starí ľudia ležia v ústavoch pod sedatívami, aby s nimi zaneprázdnení mladí nemali starosti. Mnohí sa nevedia zbaviť závislostí, ktoré sú len ochutnávkou toho, čo prichádza s novými technológiami. Bohatí nezvládajú bohatstvo, chudobní chudobu, workoholici prácu a nepracujúci svoju nepotrebnosť. Vyhadzujeme potraviny, ničíme prírodu, zotročujeme ľudí. Viem, nové technológie môžu vyriešiť tieto problémy, ale len ak budú v rukách správnych ľudí. Technológia nemá morálku. Empatia, etika, prijatie druhého človeka, dôvera, vzťahy, láska, kreativita, milosrdenstvo, povolanie – to sú disciplíny, v ktorých stroje nikdy neporazia ľudí. Budúcnosť môže byť lepšia ako si vieme predstaviť. Ak sa lepšími staneme aj my.

Aj toto sú témy, do ktorých sa hlbšie pustíme v novom ročníku Podnikateľskej univerzity – exponenciálne technológie, exponenciálne organizácie a humanita. Pozvali sme ďalších perfektných expertov. Prihlášky uzatvárame v najbližších týždňoch. Tu si môžete stiahnuť malú ochutnávku – Ocakavajme neocakavane. A tu si pozrite Milana Zeleného u Dana Stacha v Hyde Parku.

Moje články o budúcnosti vychádzajú každé dva týždne v časoipise .týždeň. Čoskoro začneme aj s vysielaním BrainBreakfast zo štúdia Pod Lampou. Máme pripravených zaujímavých hostí a hľadáme partnerov.

future1

S Luckou pred našim stánkom

IMG_8062

Navštívil nás šéf Škoda Auto pán Bernhard Meier (na snímke s Martinom Holečkom)

stanok

A tu je naša veselá partia – Marcel Rypák, Michal Šrajer, Pavlínka Paulová, Patrik Paul a Honza Mašek

svec

Naši kamaráti, s ktorými ideme od utorka robiť design sprint na inovačné centrum a laboratórium budúcnosti – Peter Ballon a Ľubo Švec, ŠVEC a spol.

3