Raz možno zaznie správa: „Eurofondy došli. Je koniec.“ Skončí sa presúvanie peňazí do nesprávnych rúk. Najskôr sa vypisujú rôzne výzvy, stratégie a priority – ako za socíku. Potom nastáva písanie a výber projektov. Zlatá baňa pre rôzne firmy, sprostredkovateľov a vybavovačov. Ďalej pokračuje prideľovanie tým, ktorí si to väčšinou nezaslúžia. Príkladov je veľa. Poznám kamenára, ktorý pokračuje v remesle svojho otca a mamy. On si kupoval drahé kamenárske píly a obrábacie centrá za svoje vlastné peniaze. Rôzni ľudia, ktorí ani kamenármi neboli, si kúpili drahé stroje z eurofondov po známosti a začali konkurovať tým, že znížili kvalitu a ceny. Niektorí z nich nevedeli tieto, počítačom riadené stroje ani riadne naprogramovať, ale museli ich niekoľko rokov aspoň formálne využívať – a kaziť podnikanie tým poctivým. Podobne si postavili z eurofondov rôzne honosné sídla tí, ktorí vedeli napísať šikovné projekty na agroturistiku, hotely, penzióny alebo areály na chov koní. Niektoré univerzity vraj nemajú roky eurofondové prístroje ani vybalené z krabíc. V mnohých obciach sa eurofondy presúvali z rekonštrukcii škôl na súkromné projekty lokálnych politikov a ich príbuzných.

V médiách počúvame reklamy ako sa o nás Európska únia stará – podporuje výskum, inovácie a mnohé ďalšie veci. Zámer bol možno dobrý, ale výsledok je hrozný. Okrem korupcie počas presúvania peňazí, sa ničia pravidlá férového podnikania a podporujú sa rôzni príživníci. Je ilúziou hovoriť, že viac dostávame ako dávame. Veľkú časť peňazí vrátime často po kontrolách a pokutách späť do EÚ. Aj kradnúť treba vedieť s rozumom a noblesou, nie len tak – kto je pri moci, berie všetko. Namiesto inovácii a rozvoja podnikateľstva sa takto iba podporuje špekulantstvo, korupcia, nakupovanie predražených a zbytočných vecí, vypisovanie formulárov, fotenie pri európskej zástave, degenerácia a ničnerobenie.

Teším sa na deň, keď zaznie správa: Eurofondy došli, už nepríde ani euro, prestaňte natŕčať ruky a choďte konečne robiť niečo užitočné.

Po rannom dojení dnes bola Svätú omšu na salaši Vrícku, po nej raňajky s čerstvým syrom a žinčicou.Chlapci si na Vrícku opravujú domček na zimu, za nim sú lúky, kde sa pasú kravy a ovce. Krásny život aj bez eurofondov.

Úvodné foto: Ľubomír Klieštik, www.kamilka.sk

omsa Vricko

po omsi

ovce na salasi

salas1

vricko pasa

0