Snívam o dobe, keď budeme dizajnovať veci na Slovensku a budú ich pre nás vyrábať lacní Nemci. Dnes to je naopak. V zahraničí vyvíjajú nové veci a u nás sú fabriky, kde obrábame, zvárame a montujeme. U nás sú aj sklady a supermarkety s cudzím tovarom. Doobeda vyrábame pre zahraničné firmy a poobede konzumujeme ich výrobky.

A naša vláda z našich daní podporuje týchto „investorov,“ ktorí si sem prišli kúpiť lacné slovenské ruky a produktivitu. Predávajme slovenský rozum, schopnosť dizajnovať nové veci. Každý človek je dizajnér. Ako deti sme si vymýšľali hry, ženy navrhovali vzory svetrov a chlapi recepty gulášu. Ľudia na dedinách si vedeli vymyslieť a vyrobiť rôznorodé výrobky – od stroja na klobásy až po traktor. Materiál a súčiastky sa v minulosti „zháňali“ v priľahlej fabrike. Veci sa zmenili. Aj kuchári sú dizajnéri, rovnako ako dedovia, ktorí vymýšľajú svojim vnukom rozprávky a hračky. Babky, ktoré pečú koláče, zavárajú a pletú ponožky (fusakle prišli znovu do módy).

Môj kamarát dal výpoveď z dobrého miesta v podniku a založil si vlastnú firmu. Na počítači navrhuje rôzne výrobky, tlačí ich na 3D tlačiarni, ktorú kúpil za 400 euro a predáva na Facebooku. Nestačí plniť objednávky, musel dokúpiť už niekoľko tlačiarní a zamestnať ďalších ľudí.

Jozef Kabáň dizajnoval automobily Škoda a dnes je šéfom dizajnu v BMW. Štefana Kleina pozná svet ako dizajnéra Aeromobilu. Ja spolupracujem s chlapcami ako je Martin Tvarůžek (je síce Moravák, ale správa sa ako Slovák a robí pre slovenské firmy), Patrik Paul, Slavo Ozaník, Tomáš Murín, Mišo Riabič, Ľubo Majer alebo Samo Rihák. Martin vyhral už dva tituly Red Dot. Patrik, Slavo a Tomáš idú podobným smerom a urobili dieru do sveta prvým 3D tlačeným eBikom. Splnil sa môj sen – design in Slovakia (Kinazo Design), manufacturing in Germany (tlač vo firme Volkswagen na nemeckej tlačiarni Compact Laser). Výbornú prácu preukázali aj dizajnéri Mišo Riabič a Ľubo Majer. Vytvorili krásne kolekcie nábytku Edge z masívu vo firme Evergreen a sedaciu súpravu Arteston vo firme Krošlák. Na výstave v Nitre zbierali ceny.

Nedávno viedol môj mladý spolupracovník Marcel Rypák workshop na Design Sprint. V pomerne krátkom čase sme vytvorili návrhy nového riešenia, prototypy aj testy so zákazníkom. Pod našimi rukami vznikalo výnimočné riešenie a veľmi nás to bavilo. Koľko ľudí dnes chodí do práce a vykonávajú tam množstvo nezmyselných činností len pre peniaze? Koľko energie venujú mnohí podnikatelia a manažéri znižovaniu nákladov a prepúšťaniu ľudí? Prepustime sa sami z práce, ktorú robíme len pre peniaze, so zaťatými zubami. Začnime robiť niečo, čo nám dáva zmysel, baví nás, sme v tom dobrí a prináša to výsledky.

Nikto nepríde vyriešiť problémy okolo nás. My sa musíme učiť vymýšľať inovácie, tvoriť riešenia, pretvárať svet, dizajnovať prototypy, aké svet ešte nevidel. Rozvíjať empatiu, fantáziu a kreativitu našich detí.. Predávať myšlienky je lepšie, ako železo. To je svet budúcnosti, kde bude práca zábavou. Budeme dizajnérmi – svojho života, práce a krajiny, v ktorej žijeme.

loga

evergreen1

Výstava Edge a Arteston

design1

Workshop Marcela Rypáka – Design Sprint

arteston

Nové značky Arteston a Edge

design

Takto sme vymýšľali koncept Frank Expert na workshope Design Sprint

Dizajnérske témy budeme rozoberať na našom seminári 15.-16.5.2018 v Bratislave s Patrikom Paulom, Slavom Ozaníkom, Samom Rihákom, Mišom Riabičom a Karlom Novotným.

0