Žijeme vo svete kde obal je niekedy drahší a hodnotnejší ako obsah. Hovoria tomu, že obal predáva. A tak sa sypú peniaze do reklamy a lákavých obalov a na výrobku, ktorý je v obale, sa redukujú náklady. V jednej fabrike na výrobu pomazánok vraj chodí po výrobe manažér, pozerá sa dookola a hovorí si: „Zase redukcia nákladov, už neviem, čo by som tam ešte zomlel, ale mäso tam už nie je…“

Asi je to dosť neférové tvrdenie voči výrobcom pomazánok, ale faktom je, že sa znižujú náklady na produkt a zvyšujú sa náklady na jeho propagáciu, obal a predaj. Pri značkovej športovej obuvi sú vraj náklady na tenisku menej ako 10%, všetko ostatné je reklama, budovanie značky, predaj a distribúcia.

Aj u nás ľudí je to podobné. Veľký dôraz sa kladie na to, ako niekto vyzerá, ako je oblečený a ako rozpráva. Manažéri si nacvičujú pútavé prezentácie, každý pracovník sa snaží pôsobiť bezchybne – aspoň navonok. A keď sa vo firme „kde všetko navonok funguje“ objavia problémy, každý ukazuje prstom na niekoho druhého. Len málo ľudí si zoberie zrkadlo a dokáže povedať – to ja som urobil chybu, priznávam, prepáčte. Manažéri často kritizujú svojich podriadených, ale zrkadlo nemilosrdne hovorí – nemáš na nich čas, to, čo im vyčítaš si ich mal naučiť ty. Počúvam šéfov, ako vyzývajú ľudí k tomu, aby otvorene hovorili o problémoch a veciach, ktoré im v práci vadia. A keď začnú hovoriť, tak sa šéfovia obhajujú, že to tak nie je, vysvetľujú prečo to tak musí byť a vracajú spätnú väzbu ako bumerang. Všetci chcú vyzerať dobre. A tak vyzerajú, až kým nevyjde pravda na povrch. Obaly bez obsahu, prázdne reči bez činu, plány bez výsledku. Poznám šéfov, ktorí svoje chyby skrývajú, alebo ich prehadzujú na druhých a chvália sa výsledkami, na ktorých nemali žiadnu zásluhu.

Sme neradi, keď na nás druhí vidia naše chyby, cítime sa zahanbení a strácame sebavedomie. Ale nie je za tým iba naša pýcha alebo strach? A prečo sa tak bojíme ako nás bude posudzovať tento svet? Je dôležitejšie ako nás druhí vidia, alebo akí skutočne sme? Boh o nás vie všetko a ako vyzeráme pred Nim? To musí byť pre Neho riadna zábava, keď vidí naše masky a karneval okolo. Pred kým chceme byť dokonalí – pred ľuďmi alebo pred Pánom. Chceme mať pekný obal alebo vnútro? Boží syn zobral na seba naše hriechy, zomrel na kríži a zanechal nám tento odkaz:

Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo dávate desiatky z mäty, kôpru a rasce, ale zanedbali ste, čo je v zákone dôležitejšie – spravodlivosť, milosrdenstvo a vernosť! Toto bolo treba robiť, a tamto nezanedbávať. Slepí vodcovia! Komára preciedzate a ťavu prehĺtate. Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo čistíte čašu a misu zvonka, ale vnútri sú plné lúpeže a nečistoty! Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo čistíte čašu a misu zvonka, ale vnútri sú plné lúpeže a nečistoty! Slepý farizej, vyčisti čašu najprv zvnútra, aby bola čistá aj zvonka! Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo sa podobáte obieleným hrobom, ktoré zvonka vyzerajú pekne, ale vnútri sú plné mŕtvolných kostí a všelijakej nečistoty! Tak sa aj vy navonok zdáte ľuďom spravodliví, no vnútri ste plní pokrytectva a neprávosti. Evanjelium podľa Matúša 23-28, 23

0