Učili ma, že opakovanie je matkou múdrosti. Áno, Komenský mal asi pravdu a spomínam si ako mi pomohlo opakovanie si slovíčok alebo precvičovanie matematických príkladov. Rovnako užitočné je opakovanie cvičenia, tréningu, modlitby alebo rozjímania.

Často sa však stretávam s opakovaním rovnakých chýb, rôznych hlúpostí, poloprávd, mýtov a výmyslov, ktorým ľudia nakoniec uveria. Nedávno som bol na stretnutí, kde si manažéri a majitelia firiem sťažovali, že nevedia získať správnych technických pracovníkov. Môj priateľ, profesor, ktorý týchto odborníkov vyučuje na univerzite im hovoril, že namiesto lamentovania by mali niečo aktívne robiť, aby k nim mladí ľudia prišli. Reakcia na jeho slová bola hlasná a odmietavá – vraj robia dosť, akurát to nefunguje. Inými slovami – opakujú niečo, čo neprináša výsledky. Po stretnutí som išiel s profesorom na kávu a rozprával mi podobnú príhodu z predchádzajúceho dňa. Dodali zákazníkovi komponent do stroja, ktorý sa mu neustále kazí. Môj priateľ súčiastku priniesol a pozoroval ich ako ju montujú do zariadenia. Snažil sa im vysvetliť, že to nerobia správne a preto vznikajú časté výpadky. Zákazník sa začali brániť a nadávať mu. Najskôr chcel odísť, ale prekonal to a trpezlivo im vysvetlil, kde robia chyby, ako treba nastaviť rozmery a zabrániť opakovaných problémom. Napriek odporu sa nakoniec dielo podarilo. Nebyť môjho priateľa, tí ľudia by ďalej opakovali svoje chyby a nadávali na nekvalitnú guličkovú skrutku.

Pri vymýšľaní nových vecí vznikajú chyby a korekcie, ale vidím firmy, ktoré aj pri vývoji, projektovaní a uvádzaní výrobkov na trh robia stále rovnaké chyby a míňajú tak zbytočné peniaze. Vetou „poučili sme sa“ len zmierňujú realitu, ktorá by sa dala presnejšie vyjadriť slovami „zase sme neuspeli.“

Každé Vianoce nám opakujú firmy Orange a T-mobile rovnako hlúpe reklamy. Je to vizitka tých, čo to vymysleli aj tých, čo to platia – nekonečná škola hlúposti. Ľudia opakovanie volia nesprávnych ľudí a poškodzujú tak seba, svoje deti aj celú krajinu. V mnohých nemocniciach sa skrývajú pochybenia v diagnostike a liečbe pacientov a nehľadajú sa ich príčiny. Výsledkom sú opakované tragédie. Ekonómovia opakovane nafukujú bubliny a niektorí ľudia sú prekvapení, keď prasknú a prídu o peniaze. Bol u mňa novinár a pýtal sa ma, ktoré profesie nahradia roboty a stroje. Súcitne som sa na neho pozeral a premýšľal nad tým koľko ľudí si bude v budúcnosti kupovať hromadu papiera potlačenú informáciámi, ktoré sú staré už keď idú do tlače. Namiesto „noviny“ by sa to malo volať „stariny.“ Až smiešne opakujú svoje postupy aj televízie, banky alebo obchodné reťazce a ešte nepochopili, že sú zbytočnými medzičlánkami vo svete Uber for X.

Občas sa dostanem medzi ľudí, ktorí niekedy podľahnú tomu, že si roky opakujú rôzne mantry, ktoré nič neriešia. Tu sú niektoré z nich: Doba je zlá. Podmienky nám neprajú. Za naše problémy môžu kríza, Číňania, alebo nové technológie. Ľudia nechcú v našom regióne a firme pracovať. Všetko je o peniazoch. Ľudia sú pohodlní, leniví, nechce sa im pracovať a niesť zodpovednosť. Ľudia sú zlí, nedá sa im dôverovať. Tí mladí sú úplne iní, kto bude robiť v našich firmách? Štát sa nestará. Školstvo nefunguje. Politici klamú a kradnú. Rodičia ma prihlásili do zlej školy. Učitelia ma nič nenaučili.

Myslím si, že za väčšinou problémov, ktoré máme, nemôžu mimozemšťania alebo ilumináti, ale my sami. Podmienky sú vždy také, aké sú – rozumní sa s nimi vysporiadajú a nerozumní sa na ne sťažujú. To, že sú mladí ľudia iní, ako starí, je prirodzené a vždy to tak bolo. Neviem, či niekedy v histórii bolo obdobie, keď politici boli príkladom morálky a ľudia od nepamäti radšej hľadajú chyby na druhých, ako na sebe.

Milan Zelený hovorí: Treba sa učiť z vlastných chýb, chybami sa človek učí – to je asi najhlúpejšie príslovie ľudstva, pretože stimuluje a ospravedlňuje hlúposť, sekanie chýb a poškodzovanie druhých ľudí. Programatickým chybovaním totiž človek nepoškodzuje len seba, ale hlavne svoje okolie…aj tie Haškove slová nám pekne sedia: „Pán farár sa občas trochu pomýli, ale starosta urobil zase chybu ako trám.“ Vo svojom poslednom blogu Milan komentuje posledné udalosti takto: „Stojíme na prahu fundamentálnej zmeny v svetovej ekonomike. Stretnutie Svetového ekonomického fóra v Davose však bolo len ohňostrojom márností, a hlavne márnivostí.“ V tomto týždni sme veľa diskutovali o tom, že opakovanie starých postupov je vlastne reťazením chýb a mnohé veci v našom myslení a konaní budemem musieť zásadne zmeniť. K tejto téme sa vrátime v diksusii s profesorom Jirkom Markom 25.2. v Trenčíne s majiteľmi a riaditeľmi strojárskych firiem. Teším sa na to,

Opakovanie rôznych nezmyslov, bez toho aby sme pochopili podstatu a súvislosti, je škodlivé, tak ako neustále opravovanie rovnakých chýb v podniku, bez odstránenia ich skutočnej príčiny. Opakovanie nezmyslov a chýb je matkou hlúposti, verte mi.

0