Dohodol som si pracovnú schôdzku neďaleko Brna vo veľkom nákupnom centre. Je to pri diaľnici, dobre sa tam parkuje, s internetom zadarmo a v teple. Prišiel som skôr a tak som sa chvíľu prechádzal v podivnom labyrinte obchodov. Väčšinou tam predávali niečo na oblečenie, vždy pod nejakou zahraničnou značkou, ktorej reklamy bývajú v televízii alebo v časopisoch. Obrovské centrum, s obrovským množstvom zbytočných a predražených vecí. V jednom výklade som objavil zľavu. Mínus päťdesiat percent na rifle. Ani sa nečudujem – všetky boli roztrhané a niektoré aj s akýmisi fľakmi, akoby ich už niekto predtým nosil a maľoval v nich pivnicu.

Jedlo sa tam volá meal, fašírka je burger, žemľa je sendvič a kurča chicken. Ako v Amerike. Objednám si kávu a vybafnú na mňa ďalšie cudzie slová. Hovorím im, že chcem kávu, bez mlieka a cukru, ale veľkú. Strčia mi do ruky veľkú šálku a vysvetlia, že to je Americano. Aj na kávu, aby chodil človek so slovníkom. Ľudia si tam nosia jedlo v rôznych krabičkách a nápoje vo veľkých pohároch so slamkami. Ako v americkom filme. Všade predražené oblečenie, voňavky a množstvo vecí, ktorých názov a presné použite pre mňa zostávajú záhadou. Pozorujem obklady z kameňa a premýšľam, či ich robilo Kamenárstvo Klieštik z Čadce, či sú svetlá OMS Lighting Dojč, vzduchotechnika Atrea Jablonec, nábytky od firmy Idona, hľadám interiéry od firmy 3070 a fólie od 3M. Profesionálna deformácia. Keď prechádzam mnohými našimi mestami tak vidím plochy, na ktorých sa voľakedy vyrábali výrobky alebo obrábala pôda a dnes sa tam predávajú predražené šmejdy s honosnými značkami. Za pultmi stoja mladé dievčatá a od rána do večera predávajú dovezené veci zo zahraničia. Kúpite si topánky v známej nemeckej firme a za pár mesiacov sa vám rozlepia, „značkové“ oblečenie šijú otroci v treťom svete a pomleté mäso ktovie kde. Nedávno som bol na Slovenskej pošte. Nedoručujú poriadne zásielky, ale namiesto toho tam predávajú akési prášky na pranie, či kozmetiku. Ako v blázinci.

Na 1000 obyvateľov v Európe sa plocha obchodných centier pohybuje medzi 200 až 300 metrov štvorcových a priemerný Slovák tam vraj ročne minie okolo 8000 eur. Priemerná tržba z m2 je približne 2000 euro. Ukazuje sa, že mnohí ľudia prežijú niekoľko hodín denne činnosťami, ktoré kombinujú nakupovanie so zábavou (centrá s obchodmi, zábavou, kinami, TV, internet). A koľko času denne venujú napríklad rozvoju seba? Svojho vnútorného duchovného sveta? Už nehovoríme o hodinách ale o minútach. Priemerný človek, počas svojho 77 ročného života v západnom svete vraj prežije pri nákupoch a zábave v centrách a na internete 10 a viac rokov, stretnutiami s Bohom menej ako jeden rok.

Vymenili sme chrámy. V Žiline stoja vedľa seba – stará Katedrála, symbol Žiliny a viery. A hneď vedľa nákupné centrum, symbol bohatstva, arogancie a konzumu. V USA je takmer 80 tisíc nákupných centier a stovky z nich ročne zanikajú kvôli internetovým obchodom. Chrámy sa presúvajú do iného prostredia. Na Slovensku sa však stavajú ďalšie veľké nákupné chrámy. V Európe je ich priemerná rozloha okolo 100 tisíc m2, v Amerike sú aj 3 krát väčšie a v jednom z najväčších obchodných centier na svete (Mall of Arabia) je až 1400 obchodov na celkovej ploche je 1,8 milióna m2. Práve dnes som videl v Kuala Lumpur luxusné nákupné centrum pod vysokými domami plné ľudí a rôznych značiek. Dali sme si dole s Milenkou kávu a išli sme radšej do normálnej časti mesta.

Také sú naše novodobé chrámy, v ktorých uctievame boha konzumu. Oberá nás o peniaze, čas a radosť z normálnych vecí v živote. Každý z posledných pápežov rôznymi slovami vyzýval ľudí k tomu, aby sa modlili k Bohu a nie ku konzumu. „Je čas budovať spolu Európu, ktorá sa nebude točiť okolo ekonomiky, ale okolo posvätnosti života a vznešených hodnôt. Nech je Európou, ktorá pozoruje nebo a obhajuje duchovné ciele a hodnoty,“ povedal pred časom v Európskom parlamente Pápež František. Zvláštne sú chrámy, ktoré staviame našim deťom, dúfajme, že oni budú mať viac rozumu a vytvoria pre svoje potomstvo niečo užitočnejšie ako veľké sklady a obchody. Veď niektoré nemocnice a školy nám už padajú na hlavy.

 

0