V poslednej dobe sa často používa slovo odolnosť. Hovorí sa o tom, že peniaze z EÚ prídu na to, aby sme zvýšili odolnosť našej ekonomiky a krajiny. U ľudí sa hovorí o odolnosti voči chorobám a vírusom. Niekedy sa používajú slová reziliencia alebo antikrehkosť – schopnosť posilňovať sa z kríz a problémov. Na Slovensku sme si roky pestovali odolnosť voči klamstvám a podvodom a musíme s tým niečo urobiť. Začať by sme mali už u malých detí – učiť ich, že odopisovať v škole a klamať sa nepatrí. Staršie deti by sme mali viesť hlavne k podnikaniu a inováciám. Podnikateľ sa posilňuje prekonávaním prekážok a inovátor objavovaním príležitostí a nachádzaním nových riešení. Nič tak nepodporuje inovácie ako krízy, problémy a obmedzenia. Vidím v takýchto situáciách množstvo vydesených a  bezradných ľudí (krehkáči) a zopár šťastných podnikateľov, ktorých „neriešiteľné problémy“ posúvajú k výnimočným riešeniam (inovátori). Krízy posilňovali Baťovcov a ja som mal možnosť zažiť podobné situácie so Zbyňkom Frolíkom, Vladom Levárskym, Ivanom Borutom, Ivanom Baťkom, Norom Brathom, Jirkom Markom, Staňom Martincom, Arturom Gevorkyanom, Ľubom Švecom a mnohými ďalšími.

Ak chceme, aby boli naše firmy odolné, musíme v nich mať viac podnikateľov a inovátorov. Ak chceme zvýšiť odolnosť krajiny, musíme viesť deti k podnikaniu a inováciám. V týchto letných dňoch sa pohybujem medzi štyrmi inovátormi – Vladkom Maslákom v OZ Dobrý Pastier, Kláštor pod Znievom, Vladkom Levárskym, OMS Intelligent Solutions Senica, Staňom Martincom, KOMA Modular Vizovice a Ľubom Švecom, Inovato Vráble.

Vo štvrtok a v piatok sme diskutovali s tímom OMS Intelligent Solutions v Senici. Vladko Levársky vždy videl ďalej ako ostatní a mal dosť energie na štúdium nových trendov, spájanie špičkových expertov a vytváranie modrých oceánov. Niektorí nechápu, čo hovorí, ďalší mu nestačia v rýchlosti a pracovitosti, ale on ide. Najskôr začal vyrábať svietidlá, potom riešil ich výskum a vývoj, neskôr vytvoril konfigurátor a začal predávať svetlo. Pochopil, kde sa dá dlhodobo vytvárať konkurenčná výhoda a pridaná hodnota – začal využívať svetelnú infraštruktúru na zber dát v exteriéri a interiéri. A vznikajú prevratné riešenia na otvorenej platforme. Riešenie je modulárne, otvorené, dá sa vytvárať postupne a na mieru. Výsledky prichádzajú rýchlejšie a za zlomok nákladov ako pri veľkých globálnych dinosauroch, ktoré ovládli IT svet. Chlapci okolo Levárskeho vytvorili silný inovačný ekosystém a riešenia, o ktoré sa mnohé mestá a firmy ešte ani nevedia predstaviť – prekonávajú uzatvorené, lokálne a izolované riešenia, odstraňujú obrovské straty výkonnosti pri zbere a vyhodnocovaní údajov, poskytujú rýchle a lacné systémy včasného varovania a optimalizácie. S Milanom Šmotlákom, majiteľom emst Šaľa, a Ľubom Švecom, majiteľom Švec Group a Inovato, diskutujeme o spoločných projektoch automatizácie a digitalizácie výroby aj v menších sa stredných podnikoch. 20.8.2020 sa všetci stretneme v KOMA Modular, kde budeme spoločne pripravovať ďalšiu inovačnú sieť – Školu modularity. Inovato, Švec Group, OMS Intelligent Solutions, Anasoft, VUT Brno, Lego, Koma Modular a ďalší. Budeme sa baviť o tom, ako vytvárať modulárne produkty, služby, budovy, mestá a organizácie. V septembri sa stretneme vo Vrábľoch – priemyselní dizajnéri a inovátori a budeme riešiť nové projekty v oblasti elektrobicyklov, inteligentnej automatizácie výroby, presného poľnohospodárstva, strojárstva a modulárnych  miest.

Na Slovensku je dosť inovátorov, počas uplynulých mesiacov vyvinuli a vyrobili produkty pre riešenie korona krízy – napr. Pavol Čekan, MultiplexDX vyvinul PCR testy, Artur Gevorkyan, respirátory, Ľubo Švec, Švec Group, dezinfekčné brány, Martin Kováčik, i-industry, ochranné štíty, Samo Krošlák, rúška, Zdeněk Fabičovič, Tripal – lôžka. Myslíte si, že im niekto zo štátu poslal objednávku, alebo aspoň poďakoval? Inovátori nepotrebujú ministrov, ale ministri ich. Ináč im budú miliardy z Bruselu nanič. Odborníci, ktorí chceli tým hore byť nápomocní pri reforme krajiny len krútia hlavou na neuveriteľným amaterizmom niektorých vládnych predstaviteľov a postupne sa im otáčajú chrbtom. Táto doba potrebuje ľudí, ktorí vedia rozlíšiť skutočné priority od hlúpostí, ktorí vedia konať a nie iba robiť tlačovky, ktorí rozumejú veci alebo si aspoň nechajú poradiť.

Ľudia sa obávajú druhej vlny koronavírusu. Ja sa obávam pokračovania bezradnosti, prešľapovania na mieste a prázdnych rečí obyčajných ľudí. Vypnite fejsbúky a do práce páni, inovátori na vás čakať nebudú. Urobia si to sami a vás čoskoro vyženú z úradov nahnevaní voliči.

Tu je program, ktorý sme pripravili s Norom Brathom pre inovátorov, ktorí chcú za pol roka premeniť svoje nápady na reálne produkty a biznis modely:

Postup inovácie – témy na jednotlivé mesiace:

1. Trendy, príležitosti a ohrozenia – čo chceme riešiť?

  • Analýza a pochopenie trendov v našom biznise
  • Definovanie príležitostí a ohrození
  • Definovanie tém na riešenie
  • Analýza našich potenciálov

2. Definovanie problému

  • Klasifikácia a výber oblasti na riešenie
  • Analýza trhu, zákazníkov a konkurencie
  • Definovanie zákazníkov a hodnotovej ponuky
  • Príprava prvej verzie podnikateľského modelu

3. Návrh konceptu riešenia

  • Procesy zákazníka, hodnotová a funkčná analýza, užitočné a škodlivé funkcie
  • Premenenie hodnotovej ponuky na koncepty technických riešení
  • Prvý prototyp riešenia
  • Príprava na testovanie riešenia

4. Testovanie prototypu

  • Klasifikácia a výber oblasti na riešenie
  • Analýza trhu, zákazníkov a konkurencie
  • Definovanie zákazníkov a hodnotovej ponuky
  • Príprava prvej verzie podnikateľského modelu

5. Úpravy riešenia a detailizácia

  • Zmeny prototypu a podnikateľského modelu
  • Priemyselný dizajn
  • Konštrukčné a technologické riešenia
  • Detailizácia podnikateľského modelu – náklady, kalkulácie, odhady predaja

6. Príprava na výrobu a predaj

  • Konštrukčná a výrobná dokumentácia
  • Testy a certifikácie
  • Marketing a obchod
  • Výroba, nákup a logistika

0