Podnikatelia, inovátori a opravári sveta sa spájajú

https://www.podnikateliaspojtesa.sk/

Slovensko zmeškalo vlak

Transformácia, na ktorú sa Slovensko malo pripravovať už niekoľko rokov, bude súčasnou pandémiou a následnými ekonomickým prepadom urýchlená. Slovensko na ňu nie je pripravené a zdá sa, že sa ani nepripravuje. To sú len niektoré závery z diskusie, ktorú vedú v týchto dňoch na platformách Podnikatelia spojte sa, Reg Start (iniciatíva podnikateľov, farmárov a inovátorov na rozvoj regiónov), Inovato, Podnikateľská univerzita, Red Button, Brain Breakfast viacerí významní podnikatelia, vedci, inovátori a ekonomickí experti.

V posledných rozhovoroch diskutovali napríklad známy česko – americký ekonóm profesor Milan Zelený z New Yorku, futurista Gerd Leonhard z Zürichu alebo profesor Vladimír Šucha, ktorý v posledných rokoch viedol Joint Research Centre v Bruseli.

Veľká transformácia spôsobí, že mnohé veci v ekonomike a hospodárstve sa zásadné zmenia – zaniknú niektoré odvetvia a firmy a vniknú nové, transformácia prebehne aj vo vzdelávaní a na trhu práce.

Pre Slovensko z týchto diskusií vyplynuli tri zlé správy:

  1. Slovensko je na prvom mieste v EÚ v regionálnych rozdieloch (je to výsledok výskumu JRC Brusel)
  2. Slovensko je na chvoste EÚ v oblasti výskumu a inovácií a aj keď sa v posledných 15 rokoch niekoľkonásobne navýšili financie do tejto oblasti, výsledky sa nezlepšili ani o jedno percento. Namiesto navyšovania financií do tejto oblasti, bez jej zásadnej zmeny, by bolo lepšie radšej tieto prostriedky rozdať chudobným ľuďom na ulici.
  3. Slovensko je na prvom mieste v EÚ v negatívnych následkoch zmien, ktoré prídu v transformácii automobilového priemyslu na zamestnanosť a ekonomický rozvoj krajiny.

Napriek tomu, že tieto tri skutočnosti sú známe už dlhodobo, Slovensko ich neriešilo a súčasná kríza ich iba prehĺbi.

Diskusie k týmto témam pokračujú v rámci internetovej konferencie Podnikatelia spojte sa (www.podnikateliaspojtesa.sk) a inovačnej siete Inovato. Zapája sa do nej niekoľko stoviek odborníkov na budúcnosť a inovácie a slovenských a českých podnikateľov, ktorí sa rozhodli využiť veľkú transformáciu ako príležitosť. Myslíme si, vyššie uvedené tri okruhy problémov majú jedno spoločné riešenie – inovácie a opravovanie krajiny zdola.

Reg-Start

Spoločenstvo firiem a ľudí. Slúžime regiónom, aby dokázali zdola rozvinúť svoj potenciál. Spájame nepolitické spoločenstvá  podnikateľov, inovátorov, komunity, ktoré podnikajú s ľuďmi na okraji spoločnosti, vzdelávanie, ovocinárov a farmárov.

Vnímame podnikanie ako službu a inovácie ako opravovanie sveta. Vieme, že na rozvoj regiónov nestačí iba zvýšenie ich kompetencií a viac finančných zdrojov. Potrebujeme podnikateľských misionárov, ktorí dokážu premeniť myšlienky a stratégie do reality, inovátorov, ktorí vedia vytvárať podnikateľské modely, prototypy a dosiahnuť skutočné výsledky. Máme v našich organizáciách a firmách stovky šikovných ľudí a ponúkame pomoc samosprávnym aj štátnym inštitúciám v týchto oblastiach:

  • Expertov, ktorí dokážu pripraviť a realizovať projekty regionálneho rozvoja a inovácií
  • Prípravu takýchto expertov v sieti Podnikateľskej univerzity a Inovato
  • Budovanie regionálnych autonómnych energetických zdrojov
  • Budovanie regionálnych poľnohospodárskych fariem Agrokruh
  • Rozvoj regionálneho podnikania, lokálnej a cirkulárnej ekonomiky
  • Vzájomné prepájanie sa, spolupráca a zdieľanie najlepších praktík
  • Budovanie systémov modulárnej výstavby a inteligentnej krajiny

Ciele:

  • Odstraňovanie regionálnych rozdielov
  • Budovanie autonómnych a sebestačných regiónov aktivitou zdola a koordinovanou spoluprácou so stratégiou rozvoja Slovenska
  • Rozvoj kompetencií na spravovanie a rozvoj regiónov
  • Budovanie udržateľného rozvoja
  • Pomoc ľuďom na okraji spoločnosti ich začlenením do aktívnej práce
  • Prilákanie mladých a schopných ľudí, aby sa vrátili zo zahraničia domov

Ján Košturiak, IPA Slovakia Sieť podnikateľov v Podnikateľskej univerzite a spoločenstvo Akadémie Dobrého Pastiera, sieť komunít s ľuďmi, ktorí sa dostali do problémov alebo na okraj spoločnosti

Ľubomír Švec, Švec Group Vráble

Peter Ballon, Inovato – sieť inovačných firiem Slovenska

Mário Tomášik, Spoločenstvo pri Dome sv. Martina v Bratislave

Ľubomír Klieštik, Kamenárstvo Klieštik Čadca, Spoločenstvo kresťanských podnikateľov Slovenska (vyše 150 ľudí a firiem)

Tibor Papšo, Vidiecka platforma a Spolok farmárov Slovenska

Emil Schultz, Emilove sady, podpredseda Ovocinárskej  únie SR a člen SPPK – Slovenskej a poľnohospodárskej a potravinárskej komory

Jan Mašek, Red Button Praha

Marián Weber, Holubica spájame a pomáhame o.z.

Marián Beniač, Agrokruh družstvo

Miroslav Srogoň, Hanseatic

Zdeněk Fabičovič, Tripal

Stanislav Martinec, KOMA Modular

Jaroslav Demko, rektor Katolícka univerzita

Tomáš Hajzler, Peoplecomm

Ján Rovňaník, Miroslav Gdovin, Marcel Rypák, Milan Šmotlák, Artur Gevorkyan, Jana Chynoradská, Roman Dvořák, Petr Blabla a ďalší…

Budem rád ak sa pridáte.Viacerí ste mi už napísali. Toto je veľká skupina a stále narastá. Stovky ľudí, ktorí majú za sebou veľké projekty a inovácie. Nechcú ísť pracovať do politiky a na štátne úrady, našli svoje povolanie, ale chcú žiť so svojimi deťmi v úspešnej krajine. Budem rád, ak sa pridáte. Zdá sa mi, že na Slovensku sú tri skupiny občanov. Jedna skupina má strach a aktívne bráni zmene, lebo prichádza o pozície a niektorým hrozí trestné stíhanie. Druhá skupina nerobí nič – nadáva, kritizuje,  alebo nemá energiu niečo zmeniť. Tretia skupina môže pohnúť veci k lepšiemu – využiť veľkú transformáciu, ktorá prichádza vo svete a zmeny, ktoré prichádzajú na Slovensku. Hlásime sa k tretej skupine a veríme, že sa bude zväčšovať ako snehová guľa. Zmeškali sme vlak, ale dobehneme ho.

Tu je výborný rozhovor Lukáša Krivošíka s Milanom Zeleným – https://www.postoj.sk/54086/cesky-profesor-milan-zeleny-buducnost-patri-lokalnym-ekonomikam. Aj regióny treba však očistiť od miestnych oligarchov a mafiánov.

Snímka obrazovky 2020-04-23 o 23.02.10

Inovato

A3

sady

inovato2

filex

attach

O3

b1

peter

dp1

konfer

konf

Image-186

saniga2

ucastnici

dav

konferencia

idc

ipa2

ipax

ipa

living

IMG_2638

20161115_105110_resized

IMG_9425

BB

spolocenstvo

eyelevel

DP

IMG_2248

cesta4

IMG_9892

IMG_9792

thumb_IMG_5166_1024

thumb_IMG_5042_1024

thumb_IMG_5431_1024

_MG_0928

IMG_9061

timy

Image-322

ON

put

ludia

kemp

koma

campZA

design1

prekazky3

oms

bike

Salas

IMG_0835

IMG_0842

IMG_7730

thumb_IMG_5012_1024

Snímka obrazovky 2015-06-21 o 8.09.48

PPS2

tvorenie

0