Veľa ľudí chce mať viac. Niektorí zvyšujú svoje zárobky. Nakoniec majú veľa peňazí a málo času, aby ich rozumne minuli. Mnohí, ktorí túžili po moci nakoniec zostali na vrchole celkom opustení a bezmocní. Plánujeme a meriame svoje životy rastom objednávok, množstvom vyrobených a predaných výrobkov. Zbierame diplomy, certifikáty a lajky, počítame followerov a peniaze. A načo je to dobré?

Zabúdame žiť, tešiť sa z prítomnosti a ďakovať za maličkosti, ktoré nám život prináša. A čas beží tak rýchlo. Koľko zbytočných konfliktov, hádok a hnevu ochudobňuje náš život. Koľko hodín, dní, týždňov a mesiacov robíme veci, ktoré neprinášajú úžitok alebo radosť nám ani druhým.

Včera som išiel po Žiline a videl som veľa ľudí, ktorí prosili o pomoc – natŕčali ruky, žobrali, mladá žena kľačala pre nákupným centrom. V Afrike sa nám mnohí ľudia snažili niečo predať. Začínali vetou good price my friend. Keď videli nezáujem, tak prešli na inú tému – pýtali peniaze na jedlo pre svoje deti. Neodsudzujme týchto ľudí, nemyslime si o nich, že sú horší ako my, netvárme sa, že vôbec neexistujú. Je medzi nami veľa osamelých, opustených, nespravodlivo prenasledovaných a odsudzovaných, zneužívaných, chorých a slabých. Poďakujme sa ľuďom, ktorým sme dali svoj čas alebo peniaze. Oni nám pomohli pomôcť – samým sebe.

Viem, mnohí si povedia, že ľudia by nemali vypytovať na ulici peniaze a mali by niečo robiť. Nepoznáme ich, nevieme, či ich iba niekto zneužíva, potrebujú peniaze na alkohol, drogy, alebo pre svoje hladujúce deti. Nie sú ale mnohí „úspešní“ a bohatí na tom podobne? Mnohí z nich nám tiež ponúkajú veci, ktoré nepotrebujeme – pôžičky, poistky, investičné príležitosti a iné produkty a služby, len aby mali ešte viac, aj keď už majú dosť.

Len si pozrite reklamy na internete, príspevky na sociálnych sieťach, vyhlásenia politikov, reklamných agentov, marketérov a obchodníkov, ktorí celé dni, mesiace a roky pracujú na tom, aby mali viac a viac – pozornosti, slávy, hlasov, klikov na internete, objednávok a peňazí. Svet je plný prekrikovania a hádok. V Amerike sa hádajú demokrati s republikánmi, v Európe liberáli s konzervatívcami a na Slovensku pomaly každý s každým.

Potrebujeme viac ticha, pokoja a vzájomného rešpektu. Viac času na to, aby sme skutočne žili a vychutnali si vďačnosť a radosť z toho, čo každý deň dostávame a môžeme ďalej rozdávať. Pán je dobrý a spravodlivý: ukazuje cestu hriešnikom. Pokorných vedie k správnemu konaniu a tichých poúča o svojich cestách.

40