Včera sme o Tebe hovorili na stretnutí ľudí v Dobrom Pastierovi. Diskutovali sme o tom, že ľudia, ako Ty alebo Vladko Maslák, ktorí svojimi životmi a prácou pomáhajú druhým, by mali automaticky dostávať od štátu podporu pre svoje diela, bez zbytočnej byrokracie a kontroly úradníkov.

Spomínali sme, ako si nás počas covidu navštívil na nedeľnej svätej omši. Sedel si vpredu, rúško cez pol tváre, veď si bol členom pandemickej komisie. A naši chlapci v lavici za Tebou vykašliavali svoje každodenné cigarety. Pri výzve „dajte si znak pokoja“ si sa decentne uklonil na ostatných a oni, všetci bez rúška, pribehli k Tebe a srdečne Ti potriasali ruky. Podporoval si Dobrého Pastiera a mali sme Ťa veľmi radi. Pomáhal si chudobným, chorým, prenasledovaným, hladným a smädným a Ty sám si dostával infarkty, malárie a iné choroby. Verím, že ľudia ako Ty idú rovno do neba. Kedysi si povedal, že sa hanbíš pozrieť na Ježiša na kríži, keď si spomenieš, že Ho ľudia ukrižovali. Niektorí Slováci však skoro ukrižovali Teba, lebo si im chcel zachrániť životy a nechal si sa verejne zaočkovať. Aj mne písali, či sa nehanbím tak pekne o Tebe rozprávať – ľudia, ktorí Ťa vôbec nepoznali a nikdy nestretli. Mal som vtedy strach o Teba aj Tvoju rodinu. Skrýval si sa istý čas pred touto hlúposťou a nenávisťou ľudí v zahraničí.

Kedysi sme robili spolu rozhovor v Kafe Scherz. Rozprával si tam o práci svojho Tropic tímu, aj o tom, že nemáš strach z toho, že k nám prídu moslimovia a budú sa modliť v mešitách. Zabudol si si sako a bežal som za Tebou. Videl som vtedy prvého rektora, ktorý si šoféroval svoje služobné auto, starú Škoda Fabia, sám. Nepotreboval si prezentovať svoj status profesora a rektora, peniaze si využíval na pomoc druhým a záchranu životov. Vždy v prvej línii a medzi prvými.

Budeš nám chýbať Vladko. Tvoje vtipy, historky, múdrosť, viera a pokora boli v miestnosti vždy s Tebou. Vychovali ste s manželkou Teréziou Miška, Moniku Luciu a Dominiku. V Tvojej práci bude pokračovať aj veľké množstvo Tvojich žiakov, ktorým si odovzdal svoje znalosti a lásku k trpiacim ľuďom. Vladko vďaka za všetko, čo si urobil pre tento svet a dúfam, že sa raz znovu stretneme v tom druhom. Úctivá poklona Pán profesor.

54