Z východu Slovenska odišlo veľa mladých ľudí. V posledných rokoch sme čítali mnohé príbehy mafiánov a podvodníkov z východu, ale aj o ekologických problémoch v Strážskom alebo tragédii v Prešove. Na východe sa však deje aj veľa dobrých vecí a na našom stretnutí Inovato na farme u Juraja Hospodára v Zalužiciach a u jeho priateľov v Malej Tŕni a Viničkách sme stretli vzácnych ľudí. Títo ľudia zažili veľa zlého zo strany štátu a mafie. Juraj je strojár, ale pracuje na svojej farme s manželkou a deťmi. Vymyslel veľa technických riešení na zlepšenie práce na poli, chodia sa k nemu inšpirovať aj nemeckí výrobcovia poľnohospodárskej techniky. Sme radi, že sa Juraj rozhodol vstúpiť do Inovata a posilní našu skupinu inovátorov v poľnohospodárstve. Otec Jozef Gočík je gréckokatolícky kňaz. Ochutnávali sme jeho výborné tokajské víno, obdivovali jeho skúsenosti a lásku, ktorú dáva do jeho výroby. Bola s nami aj jeho manželka a šesť detí – Lenka, Jožko, Sárinka, Mária, Alžbetka a Karolko. Krásne hrali na cimbale a pripravili nám úžasný deň. Peter Baláž je vinár, čakal nás s maďarským gulášom a vzorkami kvalitných vín. Na vinici sme ochutnávali hrozno, ktoré ošetruje iba prírodnými prípravkami bez chémie.

Poznám ľudí, ktorí chceli byť bohatí a zarobili veľa peňazí. Niektorí z nich sú osamelí a obklopení množstvom bohatstva. Poznám aj takých, ktorí pochopili, že skutočné bohatstvo je vo vzťahoch a ľuďoch, ktorí sú okolo nás. Je rozdiel, či za nami chodia ľudia preto, že máme peniaze, alebo preto, že nás majú radi. V Inovate zdieľame znalosti a budujeme dobré vzťahy. Veríme, že toto je skutočné bohatstvo.

Cítili sme sa na východe dobre a budeme sa sem radi vracať. Tešíme sa, že máme členov Inovata z východu – Dušana Manduľáka, Kristiána Berka alebo Juraja Hospodára. V ďalšom období plánujeme viaceré aktivity Inovato v tomto regióne.

24