„Keď moc lásky prekoná lásku k moci, svet bude poznať mier,“ povedal slávny gitarista a hudobník Jimi Hendrix. Máme v Európe vojnu a začíname si uvedomovať cenu mieru. S obavami sa pozerám na Rusov, ktorí okolo seba už vyše 100 rokov šíria nenávisť a násilie. Nemci boli v roku 1945 porazení. Rusi, ktorí spolu s nimi rozpútali druhú svetovú vojnu, pokračujú v zabíjaní ľudí, kradnutí a ničení až do dnešného dňa. Aj po tom, ako vidíme krutú nezmyselnú vojnu Vladimíra Putina a jeho hordy proti väčšine sveta, je stále dosť ľudí, ktorí si myslia, že Rusi robia dobré veci. Ja si myslím, že Rusi dobré veci nerobia a väčšina ruského národa zdegenerovala pod vplyvom utrpenia a vymývania mozgov. Už vyše sto rokov prepadávajú slabších, zabíjajú a kradnú.

Tu sú dva linky, ktoré o tom hovoria. Link Jura Kumičáka o tom, ako Rusi bojovali. Link, ktorý hovorí o tom, ako Rusi bojujú dnes aj s videami, na ktorých sú rozhovory so zajatými Rusmi. Mali by sme už konečne vytriezvieť zo všeslovanského blúznenia o tom, že nás Rusi niekedy ochránia pred zlom zo Západu. Ich „ochrana“ spočívala vždy iba v zabíjaní a rabovaní – často aj svojich vlastných ľudí. Od detstva nám do hláv vtĺkali, akí sú ruskí okupanti úžasní. Premietali nám vojenské filmy s ruskými hrdinami. Učme naše deti rešpekt a úctu k iným národom, aby neboli zbytočné konflikty a vojna. Ale učme ich aj odkiaľ prichádza nebezpečenstvo, aby sa dokázali ubrániť pred hordami z východu.

Aj my, v krajine bez vojny, bojujeme medzi sebou každý deň – o svoju pravdu, pozíciu, moc alebo peniaze. Manažéri firiem bojujú o bonusy, percentá na trhu a hodnoty akcií svojich firiem. Politici o volebné percentá a moc na štyri roky. Bojujú dospelí aj deti – o pozornosť druhých na internete, o úspech v živote. Lenže nič, čo sme získali na úkor druhých, nám šťastie neprinesie. Šťastní sú tí, ktorí rozdávajú – svoj čas a seba samého pre pomoc chudobným a chorým, pre pokoj tým, ktorí majú vojnu vo svojom vnútri. Namiesto lásky k moci, moc lásky. Jej rozmnožovaním oživujeme svet. Slovo mir má v ruštine dva hlavné významy – svet alebo mier. Putin ohrozuje svet a porušuje mier. Ak však budeme hľadať pokoj a mier, zachránime svet. Mier sa nedosahuje zbraňami a bojmi, tak, ako sa oheň nehasí olejom. Putin je agresor, masový vrah, zakomplexovaný zloduch, možno pomätený šialenec, ktorý rozumie iba sile. Vyjednávať s nim a ustupovať mu by bola chyba. Bývalý britský vojak Robin Horsfall píše: „Tyran neprestáva, keď sa niekto vzdáva, berie viac. Vydierač nepýta menej, keď mu zaplatíte, požaduje viac.“

Namiesto dobývania cudzích území sa spojme za ochranu našej planéty a ľudských životov. Nesmieme dovoliť politikom, aby rozhodovali o nás. Vyrábali za naše dane rakety a vyhrážali sa jeden druhému, že stlačia tlačidlá na kufríkoch, ktoré nikdy nemali dostať do ruky. Predstavujem si teraz nášho ministra financií, ktorý sa každé ráno budí s nejakým „úžasným“ nápadom a útočí na všetkých ľudí, ktorým sa jeho výmysel nepáči. Našťastie nemá v rukách nebezpečný kufrík, ale aj bez neho narobí dosť škody po celej krajine.

Neschopní kariéristi a všetkého schopní psychopati dostávajú od nás pravidelne mandát na to, aby ohrozovali naše životy svojimi bláznivými nápadmi. Musíme vytvoriť spoločnosť bez politikov a politických strán. Decentralizovaný svet, kde budú rozhodovať a konať odborníci, ktorí majú charakter. Nepotrebujeme politikov, iba úradníkov, ktorí budú plniť to, na čom sa odborníci dohodnú. Fašizmus a komunizmus boli zločinecké režimy, kapitalizmus nad nimi zvíťazil, ale v súčasnej podobe môže zničiť človeka na tejto planéte.

Nedávno mi novinár Jaro Daniška hovoril, že nám chýbajú lídri. Nemyslím si to. Každý deň sa s nejakým stretnem. Na stretnutiach s členmi z Inovata, s Vladkom Maslákom v Kláštore pod Znievom. Sú tam, kde ich svet potrebuje – nie v médiách, na billboardoch, v parlamente alebo na ministerstvách. Sú tam, kde sa veci reálne robia, nie tam, kde sa o nich iba rozpráva. Aj my sa niekedy hádame. Ale preto, aby sme spolu hľadali najlepšie riešenie. Neútočíme na druhého človeka a necítime k nemu nenávisť. Nebojujeme. Prestaňme delegovať závažné rozhodnutia na politikov. Veď väčšina z nás by im nezverila ani kosenie záhrady alebo kŕmenie psa.

Vytvorme spoločenstvá charakterných odborníkov, ktorí budú riadiť krajinu. Dnes máme na to technológie aj ľudí, ktorí sú oveľa múdrejší ako 150 figúrok, ktoré zastupujú eseročky predsedov politických strán a akciovky oligarchov v parlamente. Prežívame virtuálnu aj skutočnú vojnu. Dnes sme počuli v kostole toto: „Milovať budeš Pána, svojho Boha, z celého svojho srdca, z celej svojej duše, zo všetkých svojich síl a z celej svojej mysle a svojho blížneho ako seba samého!“ Nepotrebujeme iné rady pre život. Nebojujme proti zlu, zvoľme si dobro. Nebojujme proti vojne, zvoľme si mier. Nebojujme proti politikom, postavme ich mimo hry.

27