Je veľa ľudí, ktorí páchajú dobro. Dobro, ktoré si definovali podľa seba a druhá strana to za dobro vôbec nepovažuje a nestojí oň. Robia to rodičia, manažéri aj politici. V histórii sa často objaví nejaký „ideológ,“ ktorý si vytvorí svoju vlastnú teóriu „dobra.“ Potom si nájde svojho diktátora a ten túto zvrátenosť presadzuje s pomocou zbraní a teroru. Robili to cisári aj masoví vrahovia, ktorých si svet ešte celkom dobre pamätá – Mao, Lenin, Hitler, Stalin alebo Putin.

V Markovom Evanjeliu Ježiš hovorí toto: „Boh je jediný Pán. Miluj ho z celého srdca, z celej duše, z celej mysle a z celej svojej sily! A druhé prikázanie je: Miluj iných ľudí tak, ako miluješ seba! Niet dôležitejších prikázaní, ako sú tieto.“ Máme teda dve kľúčové úlohy. Milovať Boha z celého srdca, celej duše , z celej mysle a z celej svojej sily znamená otvoriť sa Božej vôli a čerpať tak nekonečnú silu lásky, ktorá je základným princípom sveta. Milovať iných ľudí, znamená rozsievať túto pozitívnu energiu života vo svojom okolí. Nemáme zbytočne ľudí hodnotiť, posudzovať a súdiť. Máme ich milovať takých akí sú. Aj tých, ktorí sú divní a zdá sa, že si nezaslúžia náš obdiv a lásku. Mnohí ľudia robia zlé veci, lebo niekto urobil zlé veci im. Majú v sebe zranenia, pocity krivdy a nenávisti. Niektorých zachvátili zlo alebo psychické choroby. Nevieme, prečo dnes diktátor z Kremľa zabíja ľudí. Možno ho na to naviedli nejakí rasputinovci z jeho okolia a on uveril teórii, že zachraňuje svet. Možno má vážnu psychickú chorobu, alebo ho ovládli nejaké sily zla.

Prišla mi nedávno správa od Vladka Masláka: Do nemocnice priviezli muža s popáleninami a doktor mu hovorí: Veď vy máte viac zlomenín, ako popálenín. Lopatami ma hasili pán doktor, odpovedá pacient. Niekedy chceme dosiahnuť dobro zlými prostriedkami. Mier chceme dosiahnuť vojnou, dobro zlom, a lásku nenávisťou? Takto to nefunguje.

Edo Heger navštívil ukrajinského prezidenta a daroval mu protiraketový systém. Spomínam si na jedno stretnutie s premiérom, keď mi hovoril o sympatiách a vzťahu, ktorý si vytvorili s prezidentom Zelenským. Dávno pred vojnou. Teraz ho navštívil a dal mu zbraň, ktorá pomôže Ukrajine brániť sa pred fašistami z Ruska. Do vojny nás nevtiahol Heger, ale Putin. Od februára útočí na celý civilizovaný svet. A my sa musíme brániť. Aj s pomocou Ukrajincov, Američanov a ďalších spojencov. Úbohé reči Fica, Pellegriniho a ďalších ruských trolov a agentov ukazujú ich pravú tvár. Pridáva sa k nim aj ten pán čo kedysi bozkával vence a vojenské výložky a zabával celé Slovensko. Nezastavia ich ani nevinné obete ruských fašistov. Presne takýchto skorumpovaných a bezcharakterných týpkov hľadajú Rusi pre svoje bábkové vlády na dobytých územiach.

Nevyznám sa v politike ani vo vojnových stratégiách. Pred časom mi jeden známy povedal, že Putin je veľmi inteligentný. Premýšľam nad tým, ako môže intelogentný človek urobiť toto:

  • Chce odstrániť prezidenta susednej krajiny a urobí z neho svetového hrdinu.
  • Chce, aby ho svet uznával ako lídra a za pár týždňov ho svet považuje za podvodníka a masového vraha.
  • Zástupcovia najsilnejších európskych krajín mu podávajú ruky, budujú s nim plynovod a snažia sa ho vtiahnuť do Európy. On ich odkopne, izoluje svoju krajinu od západného sveta a ponúkne ju Číne ako lacnú surovinovú základňu.
  • Chce obmedziť vplyv Ameriky a NATO v Európe a na Ukrajine a spustí proces, v ktorom, Američania aj iné krajiny dodávajú na toto teritórium rekordné množstvo zbraní, vojakov a postupne nahradia ruský plyn, ropu a ďalšie výrobky.
  • Chce zvýšiť uznanie svojej krajiny vo svete a za pár týždňov nenávratne zničí jej meno a povesť pred celým svetom.
  • Chce zvýšiť vojenskú a ekonomickú silu svojej krajiny a za pár týždňov príde o štvrtinu svojej armády a ekonomiku Ruska vráti o niekoľko desaťročí späť.
  • Chce rozložiť Ukrajinu, Európu a USA a zjednotí ich tak, ako nikdy predtým zjednotení neboli.
  • Hovorí o skazenom západe a jeho očistení a pritom šíri tie najhoršie a najzvrátenejšie názory prekonávajúce Goebbelsa a Hitlera.

Možno nás tento „inteligentný“ pán ešte niečim prekvapí, ale svojej vlastnej krajine spôsobuje z dlhodobej perspektívy väčšie škody, ako tie, ktoré po sebne zanechávajú vrahovia a zlodeji v ruských uniformách na území Ukrajiny. Chcel páchať „dobro“ a napáchal veľa zla. Keby plánoval niekto zničenie Ruska za niekoľko týždňov, neurobil by to lepšie ako ruský prezident.

Môžeme sa modliť za ruský národ a jeho budúcnosť, ale musíme sa odvážne postaviť proti vraždeniu nevinných ľudí na Ukrajine. História sa opakuje. Aj naši sovietski „osloboditelia“ vraždili, znásilňovali a kradli. Majú to v krvi. Od ľudí, ktorým sto rokov vymývajú mozgy a vodkou riedia krv, neočakávam nič dobré. Vojnu na Ukrajine môžeme hasiť modlitbou, ale pripravme si aj lopaty a zbrane. Agresor často nerozumie jazyku lásky.

Po veľkej novi sa stretneme na dlho očakávaných akciách – Ako zdolať svoju horu a Podnikatelia spojte sa.

27