Čudný pán, ktorý vymyslel Facebook, informoval svet, že má novú víziu. Manipulovanie ľudí na fejsbúku chce rozšíriť na virtuálnu meta platformu, na ktorej budú ľudia tráviť stále viac času. Technologické firmy vyvíjajú rôzne zariadenia a programy, aby nás vytrhli z reálneho sveta a napojili na svet virtuálny. Lenže niečo podobné robia aj predajcovia drog. Mohli by sme argumentovať, že drogy ničia ľudské zdravie a pobyt vo virtuálnom internetovom svete nie. Nie je to pravda. Vznikajú poruchy sústredenia a poškodenia mozgu.

Kedysi podnikatelia zbohatli na tom, že vyrábali niečo užitočné pre ľudí. Baťa začal vyrábať topánky a priemyselné mestá. Ford vymyslel výrobu automobilov dostupných pre bežných ľudí. Zbyněk Frolík v Linete vyrába nemocničné lôžka, ktoré zlepšujú kvalitu života pacientov.

Potom prišla éra svetových boháčov, ktorí nám priniesli reklamné internetové platformy. Umožňujú ľuďom zverejňovať texty, fotografie a videá a zbierajú o nich informácie. Z týchto informácií sa umelá inteligencia o nás učí stále viac a viac – aby nás mohla bombardovať presne cielenou reklamou, ovplyvňovať naše vedomie a manipulovať nás. Tieto nástroje už dnes dokážu vyhrať v krajine voľby alebo rozpútať revolúciu, či vojnu. Virtuálny svet sa stáva hrozbou reálneho sveta. Najskôr odpúta ľudí z reality a potom im ovplyvní myslenie a rozhodovanie. Všetko pod pláštikom nevinnej zábavy na internete.

Chorobami dnešného sveta sú osamelosť, egoizmus, individualizmus a agresivita. Ich živnou pôdou je naše vytrhnutie z reálneho sveta a pripútanie na virtuálnu platformu Marka Zuckenberga. Európska únia ho chce obmedziť a on sa vyhráža, že nám vypne svoje škodlivé programy. Bolo by dobré, keby splnil svoje sľuby.

Nezávidím týmto ľuďom bohatstvo, ale spôsob jeho nadobudnutia pripomína mafiu, ktorá v minulosti ovládala obchod s alkoholom a drogami. Zostaňme na zemi. Všímajme si ľudí okolo nás a pomáhajme im. Buďme prepojení s prírodou, chráňme ju a čerpajme z nej silu. Raz príde čas, keď odídeme z tohto sveta. Ten druhý svet však bude iný, ako nám pripravujú internetoví blázni.

35