Vleky sa spustia a lyžovačka bude povolená. Táto správa zaznela vlani aj tento rok. V čase, keď je na Slovensku pandémia, ktorá pripomína vojnový stav. Robia si z nás žarty? Alebo sa lyžiarske vleky stali našim nosným podnikateľským sektorom, tak ako v Rakúsku? Je to nejaká tajná zbraň v boji proti covidu? Lyžovanie na čerstvom vzduchu. Alebo je to len preto, že na čele parlamentu sedí vlekár s desiatimi ženami?

Slovensko má veľa problémov. Základ ich riešenia je pochopiť ich skutočnú príčinu a sústrediť sa na podstatu úspešného riešenia. Takto, žiaľ, nikto hore neuvažuje. Chaoticky sa hasia následky bez poznania skutočných príčin. Nepracuje sa s dátami, analýzami a faktami. Politici pracujú v takomto algoritme – prieskum verejnej mienky, reagovanie na prieskum s cieľom získať preferencie, kontrolný prieskum verejnej mienky. A potom to vyzerá tak, ako vidíme. Preteky v populizme a chaos. A k tomu zmarené ľudské životy a likvidácia slovenských podnikateľov. Systematické riešenie problémov funguje takto – zachytávanie problémov, klasifikácia problémov a ich prioritizácia, hľadanie príčin a navrhovanie riešení, testovanie riešení, štandardizácia a stabilizácia procesu, aby sa problémy neopakovali. Používajú sa pritom rôzne nástroje. Napríklad TOC (Thinking Process), DMAIC alebo PDCA. Predpokladám, že systematické postupy sa tam hore nenosia. Nie je čas. A tak strieľajú slepými nábojmi do tmy. Vlastne nie úplne do tmy, ale do prieskumov popularity.

Myslím si, že občania Slovenska sú oveľa rozumnejší, ako tí, ktorí túto krajinu spravovali a spravujú. A iba krútia hlavami nad hlúposťami, ktoré prezentujú a robia rôzni ministri a poslanci. Dá sa s tým ešte niečo robiť? Žiadať demisiu alebo čakať na nové voľby? Figúrky sa vymenia a chaos bude pokračovať. Alebo príde Ficov „víťazný február“ a budeme sa sťahovať do zahraničia. Mali by sme urobiť to, čo dokázali Tomáš Baťa a Jan Antonín Baťa. Postupne si zobrať svoju krajinu z rúk politikov späť. Spojiť sa začať si spravovať svoje regióny, firmy a rodiny tak, aby na ne politici mali minimálny vplyv. A politikov nechať robiť stand-up komikov.

Tu je obrázok, ktorý mi k tejto téme poslal kamarát Ľubko Klieštik (zdroj zomri.online):

18