Občas sa mi ozvú milé staršie dámy. Napíšu mail alebo list. Normálny list ako kedysi. Napísaný krásnym písmom na papieri a v obálke. Píšu a telefonujú aj starší páni. Niektorí hundrú na politikov alebo spomínajú na staré časy. Čítajú knihy a sledujú svet okolo seba, filozofujú a mudrujú tak, ako to chlapi vedia.

Jedna pani sa mi zdôverila, že stratila svojich rodičov pred vyše 60 rokmi.  „Vyše 60 rokov rodičia nežijú a toľko rokov už nie som dieťaťom. Hovorí sa, že dovtedy ste dieťaťom, pokiaľ máte koho osloviť otec alebo mama“. Už 50 rokov je táto pani vdova. Hovorí, že jej nikdy nič nechýbalo, lebo sa o ňu Pán Boh vždy postaral. Iná dáma mi píše: „Nemám telefón, počítač, televízor, NIČ. Nepotrebujem to.“

Aký kontrast s mnohými ľuďmi, ktorí na všetko nadávajú a stále im niečo chýba. Starí páni a staré dámy. Aj seba už zaraďujem medzi nich. Aj oni mali detstvo, lásky, pretancované noci, pracovné úspechy, koníčky, radosti a starosti z detí. Sú na dôchodku, ale zaujímajú sa o svet. Chodia už menej a pomalšie. Už sa nemusia nikam ponáhľať ani nikomu zapáčiť. Už nemusia pracovať, ale chcú byť užitoční. Vedia rozprávať zaujímavé príbehy, ale niekedy im chýbajú poslucháči. Zrak im slabne, ale často vidia veci, ktoré mnohí, ponáhľajúci sa, mladí ľudia vôbec nevidia. Médiá a politici ich strašia vírusmi, konfliktmi a katastrofami. Ale oni sa už nemajú čoho báť. Mnohí z nich majú už viac príbuzných a priateľov na druhom brehu. Niektorým neslúži zdravie, občas možno prichádzajú pocity osamelosti alebo nepotrebnosti. A napriek tomu z ich slov často cítim obrovský pokoj. Život ich naučil prijímať dary aj bolesti s pokorou. Starnutie je jeseň života, je to umenie, ktoré sa treba učiť. V mladosti sme objavovali svoje schopnosti a svet okolo nás, v starobe máme čas na spoznávame svojej duše. Naše telesné limity klesajú, ale môžeme sa vybrať na nové expedície – dovnútra. Môžeme čítať, modliť sa, v tichu premýšľať, počúvať hudbu, pozorovať prírodu, hrať sa s deťmi. Staroba nemusí byť bremeno, ale posledný dar, predtým, ako sa stretneme s Pánom.

29