Vždy sa teším na vyvrcholenie našich stretnutí kresťanských podnikateľov – na konferenciu v Nimnici. Tento rok sme sa žiaľ nestretli naživo, ale stretli sme sa u Mária Tomášika v Bratislave. Vždy obdivujem dokonalú spoluprácu Máriovho tímu ľudí zo Spoločenstva pri Dome sv. Martina. Bol to príjemný deň v spoločnosti Ľubka Klieštika, Vladka Masláka, Mária Tomášika, Miška Svetka, Miška Steinera, Riša Štefáka, Mirka Očenáša, Mariána Kolníka a ďalších. Na diaľku sa nám prihovorili Boris Gogola a Edo Heger. Tu sa dá ešte dva týždne pozrieť celý záznam.

V dnešne dobe, keď sa mnohí ľudia sťažujú a nadávajú ma napadli tieto slová: „Ja nie som ochotný sa ľutovať. Som nadšený týmito pomermi.“ Tieto slová povedal Tomáš Baťa pred svojimi spolupracovníkmi v čase veľkej hospodárskej krízy, keď krachovali firmy, ľudia strácali prácu a mnohí zomierali od hladu a chudoby. Po týchto slovách nastalo hrobové ticho a potom hromový potlesk. 12.7.1932 Tomáš Baťa zahynul a firmu prebral Jan Antonín. Krízu prekonal rastom – začali vyrábať klinové remene, gumené výrobky, hračky lietadlá, umelé vlákna, Ppostavili v Zlíne Obchodný dom aj Veľké kino. Ak by teraz niekto začal na ulici vykrikovať, že žijeme v krásnej dobe, možno by ho odviezli do blázinca. Dobu, v ktorej žijeme si nevyberáme. Rozhodnúť sa môžeme pre postoj k nej. Firma Baťa v kríze rástla, lebo ju využila ako príležitosť. Tomáš a Jan mohli písať politikom listy, aby im pomohli. Nepísali a pomohli si sami. Aj dnes si môžeme vybrať medzi nadávaním a čakaním čo bude a inováciami, ktoré urobíme so svojimi výrobkami, službami a podnikateľskými modelmi. Je pre mňa symbolické, že v čase, keď sa nekonali žiadne konferencie a výstavy usporiadali v polovici septembra 2020 vo Vrábľoch veľké stretnutie Inovátorov na podujatí Inofest. Do konca roka sa niektorí účastníci rozhodli založiť inovačnú firmu Inovato a spoločne zdieľať zdroje a znalosti. Sú tam majitelia aj firmy, ktorých spoločný obrat presahuje stovky miliónov eúr a ich kompetencie a zdroje umožňujú riešiť komplexné problémy – od analýzy trendov, cez priemyselný dizajn, výskum, vývoj, digitalizáciu a automatizáciu, strojársku výrobu, medzinárodnú logistiku a prepravu, testovanie a skúšobníctvo, až po budovanie značky, marketing a obchod. Práve na pôde Inovata sme videli mnohé inovácie, ktoré by nevznikli bez obmedzení dnešnej doby. Blahobyt a bezstarostnosť vedú k degenerácií, krízy a obmedzenia štartujú inovácie a prelomové riešenia. V apríli pripravujeme stretnutie k budúcnosti bikov a v septembri Inofest. Krásna doba. Niektorým priniesla výzvu ako zvládnuť strmý rast. Tí, ktorým poklesli objednávky si môžu škrtať vo svojom podnikateľskom modeli. Každý škrt – zatvorený obchodný kanál, ľudia v karanténe, zrušené objednávky alebo dodávky – generujú nové príležitosti. Vidím vo firmách paralýzu aj aktivitu, strach aj odvahu, bezradné vyčkávanie aj inovácie. Hádajte, čo nakoniec vyhrá?

Teším sa, že sa dnes kresťanskí podnikatelia s optimizmom pozerajú do budúcnosti, diskutujú o charizmách Ducha Svätého, budujú silné vzťahy a prevárajú svet. Na konferencii sme hovorili aj o tom, že svoje vízie, poslania a stratégie nepíšeme, ale objavujeme. Tak objavujme, je na to teraz vhodný čas.

„Vstaň, zažiar, Jeruzalem, lebo prichádza tvoje svetlo a Pánova veleba vzišla nad tebou. Lebo, hľa, tma zahaľuje zem a temnota pokrýva národy; ale nad tebou vzíde Pán a jeho veleba sa zjaví na tebe. Národy budú kráčať v tvojom svetle a králi v jase, čo ti vzišiel. Pozdvihni oči a dívaj sa navôkol: títo všetci sa zhromaždili, prišli k tebe; zďaleka prichádzajú tvoji synovia a tvoje dcéry nesú v náručí.“ (Iz 60, 1-4).

0