Nedávno som bol na jednej schôdzi. Experti na ministerstve diskutovali o tom, ako zlepšiť naše školstvo. Vraj treba digitalizovať učebnice. Neviem síce ako digitalizované učebnice pomôžu k lepšiemu vzdelávaniu žiakov, ale viem si predstaviť ako pomôžu niektorým firmám k lepšiemu biznisu. Neurológ Martin Stránský hovorí, že študenti, ktorí píšu a učia sa z kníh, majú o tretinu lepšie výsledky ako tí, ktorí sa učia cez obrazovku počítača.“ Profesor teológie Randall Smith z  Hustonu hovorí o výskume, kde študenti, ktorí v škole používali tablety, čítačky, počítače a laptopy s prístupom na internet dosahovali oveľa horšie výsledky z matematiky, prírodovedy alebo čítania ako ich rovesníci bez týchto technológií. Existuje aj ďalšia analýza vývoja spoločnosti, ktorá uvažuje s tým, že sa voľby budú vyhrávať pomocou matematických algoritmov na internete a súčasnú demokraciu nahradí vláda bohatých digitálnych firiem. Spoločnosť sa môže rozdeliť na tri vrstvy –  tých, čo vlastnia digitálne technológie, tých, čo pre nich pracujú a tých, ktorí budú zmanipulovaní a zotročení.

Nemám rád čierne scenáre a verím tomu, že otroci sa vždy vymanili z vlády svojich pánov. Kedysi mali otroci na nohách ťažké reťaze, dnes majú vo vreckách karty s čipmi. Otrokári už nepotrebujú biče a zbrane, stačia im pôžičky, médiá a zariadenia, ktoré nosíme vo vrecku a vedia o nás viac ako my sami. Vedia všetko – kam chodíme, s kým sa stretávame a komunikujeme, čo nakupujeme, akí sme, po čom túžime, z čoho máme strach.

Digitalizácia je dobrá – nemusíme rúbať stromy a vyrábať toľko papiera, môžeme sa učiť na diaľku, ušetríme aj za materiál a priestor na skrine so spismi, filmami, hudobnými nosičmi, výkresmi a inými dokumentmi. Digitalizácia by nám však mala priniesť viac voľného času pre rodinu. Našim deťom nepomôžu ku šťastiu a lepšej príprave na život tablety, digitálne knihy a internet, ale bezpečné prostredie, starostliví rodičia dobrí učitelia. Naši starí rodičia nemali počítače a internet a možno ani také vzdelanie ako mladí ľudia dnes. Mali viac zdravého rozumu, slobody a schopnosti prežiť aj v ťažkých podmienkach. Neklaňajme sa digitálnym technológiám, zachovajme si kritické myslenie a citlivosť k ľuďom a prírode. Ešte som nestretol človeka, ktorého by nasýtili digitálne zemiaky a našiel by zmysel svojho života v digitálnom svete.

Pozývam Vás na stretnutie Akadémie Dobrého pastiera 7.9.2020, ktoré bude reagovať na na veľké a rýchle zmeny, v ktorých žijeme. Je to transformácia sveta, ktorá sa mnohým ľuďom javí ako kríza a prináša im veľa problémov. Stroje nahrádzajú v práci ľudí, Európa sa rozdeľuje na sever a juh, prebiehajú veľké geopolitické, technologické, sociálne a klimatické zmeny.

Stretneme sa už tradične v Dome sv. Terezky v Kláštore pod Znievom.

S mojimi hosťami Oldřichom Kovářom a Miroslavom Klimantom budem diskutovať o tom, „Ako využiť transformáciu a krízu ako šancu„. Oldřich Kovář sa s nami podelí aj o poznatky a skúsenosti, ktoré popísal vo svojich knihách Rozhodovanie a Architektúra života. Detailne sa budeme venovať reziliencii, odolnosti a antikrehkosti a tomu, ako sa správne rozhodovať a čerpať silu z problémov a kríz.

0