Politici a novinári často spomínajú banánovú republiku. Myslia tým skorumpovanú a neefektívnu krajinu, ktorá je ovládaná zahraničnými firmami a jej ekonomika závisí napríklad od vývozu banánov. To, že nevyvážame zo Slovenska banány, ešte neznamená, že nie sme banánová republika. Skorumpovaný a neefektívny štát máme. Pri naháňaní domácich oligarchov sme si nevšimli, že je ovládaný aj cudzími firmami. Kedysi sedeli pri československých komunistických pohlavároch ruskí poradcovia, dnes sedia pri slovenských ministroch zástupcovia veľkých zahraničných konzultačných a počítačových firiem. Dokáže niekto vyšetriť korupciu a rozkrádanie, ktorých sa tieto nadnárodné firmy na našom území dopustili? Čo presne radia títo konzultanti slovenským politikom? Nie sú náhodou v konflikte záujmov? Štát obchoduje so zahraničnými firmami a prácu za nich robia najatí slovenskí dodávatelia. Robíme lacných pracovníkov cudzím firmám vo vlastnej krajine – farmári obchodným reťazcom, slovenskí inžinieri a robotníci nadnárodným korporáciám a ich manželky a dcéry chodia opatrovať seniorov do zahraničia. Nakupujeme v obchodných reťazcoch zahraničné potraviny a výrobky, rúbeme lesy a vyvážame drevo, z našich daní Slovákov platíme dotácie zahraničným firmám, ktoré si k nám chodia zhodnotiť svoj kapitál, dovážajú sem odpad a vyvážajú zisk. Nemusíme mať banánovníky, aby sme boli banánovou krajinou. Každý dedinský gazda má viac zdravého rozumu, ako tí, ktorí sa roky tvárili, že riadia túto krajinu a v skutočnosti z nej urobili banánovú republiku. Ako to vyriešiť? Prestaňme predávať cudzincom pôdu, vodu a naše suroviny. Nekupujme si potraviny s cudziny, ktoré si vieme vypestovať a vyrobiť doma. Nezáviďme si a naučme sa spolupracovať. Robme to, čo je dobré pre Slovensko a nie pre zahraničné korporácie. Zakážme dovážať do našej krajiny odpad a škodlivé výrobky. Baťovci vyvážali priemyselné mestá a my vyvážame stromy, ktoré vysadili naši starí rodičia. Učme naše deti podnikať, inovujme a opravujme svet okolo seba a nebojme sa budúcnosti a prekážok.

Na to, aby sme sa posunuli ďalej sme pripravili Festival inovácií a inovátorov vo Vrábľoch. Rezervujte si termín a určite príďte. Stretnú sa tam významní podnikatelia a osobnosti inovácií, ktorí menia našu krajinu. Zároveň všetkých pozývam na akciu Regstart a Podnikateľskú univerzitu, ktorú štartujeme už na jeseň. Na budúci týždeň sa stretneme na našom Letnom podnikateľskom kempe. Fotografie z našej včerajšej púte v Kláštore pod Znievom sú tu.

Festival firiem, ktoré využili koronakrízu na inovácie

Vráble 16.9.-17.9.2020

Stretnutie inovátorov a diskusia s predstaviteľmi vlády

“Only a crisis – actual or perceived – produces real change. When that crisis occurs, the actions that are taken depend on the ideas that are lying around. That, I believe, is our basic function: to develop alternatives to existing policies, to keep them alive and available until the politically impossible becomes the politically inevitable”

Milton Friedman

Krehkáčov kríza paralyzuje a žiadajú o pomoc, inovátorov kríza povzbudzuje a pomáhajú si sami. Pozývame vás na stretnutie inovátorov, ktorých prekážky posilňujú a v krízach nachádzajú príležitosti.

Zástupcovia spoločností Švec Group, Gevorkyan, OMS Intelligent Solutions, Inovato, Krošlák, Koma Modular, IPA Slovakia, Podnikateľská univerzita, i-innovations, emst, Paul + Murín Creative, Kinazo Design, Grizzly SKI, Agrokruh, Ipesoft, OZ Dobrý Pastier, Aeromonitor, Emilove Sady, Anasoft, Bizzcom. Poradca Podnikateľa, MTS, Gremi Klima, Lumaco a i. budú s vami diskutovať na témy:

  • Transformačné trendy a inovácie
  • Ako skrátiť čas inovácie o 80%?
  • Smart city, smart industry
  • Budúcnosť eBikov
  • Inovačné ekosystémy a inovačné postupy
  • Ako inovovať v malých a stredných podnikoch?
  • Antikrehkosť a odolnosť
  • Sieťové a modulárne organizácie
  • Budúcnosť Slovenska a inovácie
  • Automatizácia a digitalizácia v poľnohospodárstve
  • Výchova a vzdelávanie podnikateľov a inovátorov

Inovátori – Norbert Brath, Martin Trebichavský, Ľubomír Švec, Vladimír Levársky, Peter Ballon, Ján Košturiak, Patrik Paul, Vladimír Šucha, Miroslav Kunsch, Marián Beniač, Miloš Olejár, Martin Kováčik, Samuel Krošlák, Artur Gevorkyan, Stanislav Martinec, Juraj Habovštiak, Juraj Málik, David Šoltýs, Emil Schultz, Michal Hrabovec, Branislav Rabara a ďalší.

Účastníci – zákazníci, manažéri a majitelia firiem, inovátori, predstavitelia vlády SR, médiá

1