V poslednom období som zažil inváziu hlupákov. Jedna pani, ktorej chcel zamestnávateľ pomôcť ako dlhodobo nezamestnanej, sa hodila na maródku. Vypisuje sťažnosti a chce vyplatiť odškodné za vymyslené hlúposti. Má obmedzený obzor a zamestnáva úrady, policajtov aj svojho bývalého chlebodárcu. Niekto jej možno radí, ale veci sa postupne obracajú proti nej. Sťažuje sa napríklad, že dostala malú odmenu a kontrola ukáže, že by mala ešte peniaze vrátiť. Táto šibnutá pani vyhlásila, že bude bojovať dovtedy, kým svojho zamestnávateľa nezničí – komunitu, ktorá pomáha starým, chorým a chudobným ľuďom. Aj pán Marián, ktorý teraz sedí v base, nemal dosť a napínal strunu dovtedy, kým nepraskla. Nevedno, či bol taký hlúpy, alebo iba stratil zmysel pre realitu. A jeho opičky teraz odhadzujú mobily.

Videl som veľa hlupákov aj medzi manažérmi. Mali o sebe vysokú mienku, neprijímali spätné väzby a radi poučovali druhých, ktorí veciam rozumeli oveľa lepšie ako oni. Stretol som v poslednom období veľa útočných hlupákov. Niekedy nechápu základné veci, ale v diskusii neustúpia. Dunning Krugerov efekt funguje – kompetentní ľudia sa skôr podceňujú a hlupáci sa preceňujú. Môžete im dať za pravdu a myslieť si svoje, ale tým im dávate pušný prach na ďalšie útoky. Niektorí ľudia sa im radšej vyhnú a robia si svoje. No a útoční hlupáci na nás, opití mocou a alkoholom, vykrikujú na tlačovkách, stavajú stožiare, zakazujú horalky a rozkazujú podnikateľom aké majú ľuďom platiť mzdy a príplatky na dovolenky. Najviac hlupákov je podľa mňa v politike. Väčšina z nich by sa v normálnom živote stratila. A tak sa priživujú na štáte a znepríjemňujú život druhým. Veľa hlupákov som stretol aj medzi vzdelanými ľuďmi. Napríklad lekári a právnici, ktorí vyštudovali len vďaka svojim rodičom. Nekompetentnosť a ego páchajú veľké škody.

Zažil som to aj ja. Útoky a konflikty s ľuďmi, ktorí vymýšľali hlúposti a tešilo ich, keď druhým robili zle. Keď sa s podobnými ľuďmi neviete normálne dohodnúť, tak zvyčajne rozhodujú súdy. A tak rozhodli. A títo ľudia zbytočne prišli o svoje peniaze a nakoniec aj o zdravie. Nenávisť a zlo poškodzujú zdravie. Moja dcéra Zuzka mi raz napísala na tabuľu nad pracovným stolom vetu svojej obľúbenej autorky Rupi Kaur: „The hardest part of my job, is being nice to stupid people.“ Nepovažujem sa za múdreho, ale byť milý k hlupákom býva niekedy ťažká práca.

0