Popíjam výbornú limonádu Levandulimo a spomínam na Staňa Bízu, ktorého som dnes mal ako hosťa v Brain Breakfast – https://www.facebook.com/tyzden.sk/videos/vb.89147726543/2834134313268588/?type=2&theater

Keď sme skončili oficiálny prenos, trpezlivo odpovedal ľuďom, ktorí nás obklopili. Mali množstvo otázok. Potom ma vyprevadil až k autu na parkovisko. Na svojom starom vozíku mi doniesol limonády a vložil do kufra. Nasadol do svojej Octavie a odfrčal na Moravu. Chlapík, ktorý vôbec nevníma to, že už nikdy nebude chodiť, zamestnáva 35 ľudí. Vysadil farmu levandule, učil sa ako ju pestovať a vymýšľa, čo sa z nej vyrobiť. Prepája ľudí a vymýšľajú olejčeky, tinktúry, limonády, čokolády, mydlá, vankúšiky a mnohé ďalšie produkty a služby. Do obce chodia na farmu tísíce ľudí, spolupracuje s Josefom Dvořáčkom zo Sonnentoru, s Herůfkovcami a ďalšími miestnymi podnikateľmi. Dá sa žiť a podnikať aj ináč ako iba tlačiť na ľudí spraviť si z nich ľudské zdroje. Keď Staňa zistil, že už nebude chodiť, začal pretekať na handbikoch. A vyhrával súťaže vďaka svojej disciplíne a húževnatosti. Nenadáva, nesťažuje sa, je plný energie, ktorú môže rozdávať. Vyučil sa za automechanika a dnes je podnikateľ a poľnohospodár. Naučil sa, čo bolo treba – v práci a nie v školskej lavici.

Kedysi vyrábal súčiastky pre automobilky, ale dusili ho a on si vybral voňavé a spokojné podnikanie. Verím, že sa budú chorí ľudia vracať zo zlatých klietok tam, kde sa narodili a znovu nájdu to, čo kedysi mali naši starí rodičia – pôdu, vzťahy a prácu, ktorá dáva zmysel.

Tu je Staňova prezentácia – stana biza

b2

b1

b3

0