V Dobrom pastierovi sa niekedy dejú zaujímavé veci. Prídu policajti a chcú zobrať chlapa do väzenia v Ilave. Vladko Maslák hovorí, že je zbavený svojprávnosti a on je jeho zástupcom. Tak zoberú aj jeho, bez jasného vysvetlenia. V aute sa policajti dohovárajú o transporte cez vysielačku a chlap začína byť nervózny. Vladko si všimne na sedačke doklad. Meno sedí, ale rodné číslo ukazuje rok narodenia 1977. Náš chlap sa narodil v roku 1965. Ešte, že si to všimol pán farár, keď to policajtom ušlo. Mali by sme slovenského Monte Crista.

Ďalšiemu chlapovi volajú z domu, či už je v poriadku. Hovorí im, že áno, už pracuje – krája banány pre kravy. Tí doma si myslia, že sa zbláznil a on iba krája banány pre kravy. Aspoň viete prečo máme také zdravé kravy a dobrý syr.

Zistili sme, že k nám chodí veľa ľudí z Čiech. Hovoria nám, že tam nemajú takéto zariadenia, kde by mohli ľudia z ulice bývať aj pracovať. Je to taká reciprocita – my sme im dali premiéra a naše deti tam chodia študovať, od nich k nám prichádzajú starí a chorí. Československo žije.

Dejú sa aj horšie veci. Vždy, keď sa rodí niečo dobré, aktivizuje sa zlo. Príde kontrolné komando, nájde priviazané teliatko k matke a už je tu krátenie dotácii. Každý rok takto berú tým, ktorí sú bezbranní a pracujú na farmách, aby mohli rozdávať „svojim“ ľuďom. Jedna „milá“ pani sa na nás neustále sťažuje. Až tak, že sa do svojich výmyslov postupne zamotáva. Lenže zbytočne zamestnáva ľudí, ktorí musia pripravovať podklady a kontrolovať ich.

Ale sú aj dobré správy. Volali nám z českej firmy Linet, že nám pripravili zásielku 37 nemocničných lôžok – v zozname sú známe značky Eleganza, Terno, Sentida a Movita. Úprimne ďakujem Zbyňkovi Frolíkovi, Tomášovi Kolářovi, Petrovi Smetanovi aj Šárke Ničovej za túto obrovskú pomoc v našich domoch sociálnych služieb pre starých a chorých. Jedno zariadenie pre ženy máme v Nitrianskom Pravne, ďalšie pre mužov v Kláštore pod Znievom. V lete by sme chceli spustiť ďalšie vo Vrícku – bude nás to stáť dosť peňazí, ale je to rýchle a dobré riešenie pre 40 ľudí. A na jeseň by sme radi začali robiť základy na Dom sociálnych služieb Sv. Margity Uhorskej. Zopár ľudí zo susedstva sa nechce pozerať na dom, v ktorom budú ležať chorí a starí ľudia. Už sme kvôli tomu kúpili nový pozemok, aby sme boli ďalej. Ani to nestačí, aj keď sú všetky predpisy a argumenty na našej strane – stavebné konanie sa naťahuje.

Prichádza jar. Mali sme svadbu Janka a Evky. Rodia sa malé ovečky, malé prasiatka a pštrosy znášajú veľké zelené vajcia. Ovce sa už tešia na pasienky a my na čerstvú žinčicu. Pokračujeme s Akadémiou Dobrého pastiera, pripravujeme spoluprácu so školami, ktoré vyučujú zdravotníctvo a sociálnu prácu. Je mi dobre medzi chlapmi v Dobrom pastierovi. Keď prídu zvonka nevyzerajú veľmi dobre. Niektorí sa rozhovoria o svojich trápeniach. Mnohí z nich majú dva životy. Ten lepší, ktorý sa medzi nami pokúšajú žiť, je stále v ohrození. Tam vonku ich ľudia nechceli prijať a tak prežívali na rôznych miestach. Tu sú prijatí a ja sa teším, že aj oni prijímajú mňa. Cítim sa medzi nimi lepšie ako v snobských spoločnostiach. A o pár dní sa spolu chystáme do Svätej Zeme – poďakovať sa a všetky dary, ktoré dostávame.

Tu si môžete stiahnuť zopár informácii o našom projekte Domu sociálnych služieb Sv. Margity Uhorskej. Môžete to šíriť medzi ľuďmi, ktorí by nám vedeli pomôcť – Dom sociálnych služieb Sv. Margity.

Titulný obrázok – medzi chlapmi v kostole

Dole – priviezli nám Žilinskú tresku

treska

klastor

Nemocnica3

 

Dom soci+°lnych slu+ĺieb_ Kl+°+°tor pod Znievom_07

Hore – tento projekt by sme radi začali stavať na jeseň

Dole – v tejto budove by sme chceli umiestniť ľudí už v lete

penzion

 

 

0