V roku 1886 prihlásil na patentovom úrade motorovú trojkolku Karl Friedrich Benz. Štvorkolesové vozidlá začal vyrábať o päť rokov neskôr. Začala sa éra automobilov. V Anglicku bežal pred autom muž s vlajkou, aby nevznikla kolízia s ľuďmi a konskými povozmi. V roku 1910 bola v Rakúsko-Uhorsku v mestách povolená rýchlosť 15 km/hod. História automobilov je bohatá – Nemci priniesli technickú dokonalosť, Američania hromadnú výrobu, Japonci štíhlu výrobu, Taliani dizajn a Francúzi autá, ktoré šetria parkovaciu plochu lebo stoja v servise. A prichádzajú ďalší hráči – Kórejci a Číňania.

Každý výrobok má svoju S krivku, podobne ako ľudský život. V prvej fáze obyčajne nový produkt riadne nefunguje, inžinieri sa snažia o zlepšovanie jeho správnej funkčnosti, ďalej nasleduje fáza zvyšovania výkonu, potom fáza zvyšovania efektívnosti, ďalej za zvyšuje bezpečnosť a spoľahlivosť. Viete, čím je charakteristická posledná fáza S krivky životného cyklu? Znižovaním nákladov. Z výnimočného produktu sa postupne stáva komodita a odchádza do minulosti. Netýka sa to len jedného produktu, ale niekedy odchádzajú do minulosti aj celé priemyselné odvetvia.

Do médií dnes prenikajú poplašné správy, že automobilky na Slovensku redukujú výrobu a idú prepúšťať ľudí. Aké prekvapenie! Už roky sa zatvárajú fabriky tam, kde nezvládli tlak na znižovanie nákladov. Viete, ktorý segment automobilov rastie najviac? ULCC – ultra low cost car, auto za pár tisíc eúr. Auto prestáva byť symbolom statusu a mladí ľudia už netúžia vlastniť auto tak, ako kedysi ich rodičia. Mobil ich vzrušuje viac ako automobil. V mnohých väčších mestách vám je dnes auto úplne nanič. A prichádzajú ľudia, ktorí majú radi prírodu a neznášajú spaľovacie motory. Čakajú na alternatívne pohony. A k tomu pripočítajme uberizáciu a zdieľanie automobilov. Už nesedí v kabíne jeden človek, ale traja alebo štyria a auto je vyťažené celý deň. Bude menej áut na cestách, plynulejšia premávka, menej výfukových plynov, menej nehôd a viac zelených plôch, namiesto parkovísk. Samé dobré správy. Akurát jedná zlá – pre výrobcov automobilov. Ľudia budú potrebovať menej áut. A prichádzajú autá bez vodiča, riadené umelou inteligenciou, inteligentné dopravné systémy ktoré budú optimalizovať nielen trasy, ale aj využitie dopravných prostriedkov. Je možné, že zdieľanie vozidiel privedie výrobcov znovu k rozumu – využiť modularitu auta na to, aby sme nemuseli platiť za plánované opotrebenie a zbytočné opravy. Bude sa predlžovať životnosť auta a v prípade technických inovácii sa vymenia iba potrebné moduly. Ďalšia rana pre tých, ktorí snívajú o nekonečnom raste.

Automobilový priemysel bude iný, ako bol doposiaľ. Musí sa vzdať mnohých paradigiem, ale aj pýchy, nenásytnosti a zdierania svojich dodávateľov. Zlaté časy automobiliek, ktoré riadili politiku aj ekonomiku sa končia. Je to dobrá správa pre všetkých, okrem automobiliek. Ale takto to bolo v histórii vždy – starý svet odchádza, aby prišlo na svet niečo nové. A začína sa nový biznis model s novou S krivkou a novými hráčmi. Nevieme presne kam sa to celé bude uberať. Bude to však viac o dátach, informáciách a umelej inteligencii, ako o železe a ozubených kolesách. A ešte jedna vec je veľmi pravdepodobná – nová S krivka bude nahradená ďalšou v oveľa kratšom čase, ako stotridsať rokov. Ktovie, či potom budú ešte ľudia poznať slovo automobil.

Pre tých, ktorých zaujímajú prichádzajúce prelomové zmeny v technológiách a podnikaní, sme pripravili zaujímavé semináre. Začíname v Bratislave 28.3.2019. Účastníci dostanú aj materiály, ktoré im pomôžu preniesť tieto zmeny do vlastných firiem.

V tomto týždni sme sedeli v Dobrom pastierovi v Kláštore pod Znievom. Dohodli sme sa na postupe budovania domov sociálnych služieb na Vrícku a v Kláštore pod Znievom. Vladko Maslák hovoril o tom, že nám ročne pribúda 40 – 50 ľudí a mnohí starnú, sú chorí a potrebujú opateru.

DP

Róbert Bančák, riaditeľ KOMA Modular Slovensko, Stanislav Martinec, majiteľ KOMA Modular Vizovice, Ján Rovňaník, Ipesoft Žiline, spolumajiteľ, Miloš Gregor, Gremi Klima Žilina, majiteľ, Ján Bobák, architekt, Vladimír Maslák, OZ Dobrý pastier, Tibor Papšo, Skalka Šuja, majiteľ. Ak nás chcete podporiť dvoma percetmi z daní – tu je formulár. Náš projekt môžete podporiť aj tu. 4.3. máme ďalšie pokračovanie Akadémie Dobrého pastiera na tému správne rozhodovanie (racionálne a intuitívne rozhodnutia, rozhodovanie pod časovým tlakom a pri nedostatku informácií, správne rozlišovanie dobrého a zlého, odlíšenie príležitosti a pokušenia. Okrem Vladka Masláka a mňa budú diskutovať aj hostia – Mirko Klimant, Janko Kavoň, Ľubko Klieštik a Jožko Gaboš.

Dom soci+°lnych slu+ĺieb_ Kl+°+°tor pod Znievom_06

Dom soci+°lnych slu+ĺieb_ Kl+°+°tor pod Znievom_07

Pomoc nám prisľúbil aj Vlado Levársky so svojim riešením

oms

V piatok sme sa bavili v JIC Brno s chlapcami z Red Button o tom, ako meniť svet podnikov

RB

Jan Mašek, Petr Skondrojanis a Roman Stupka, Red Button. Svet sa mení zdola, našou proaktivitou a spoluprácou. Čakajú nás stretnutia Podnikatelia spojte sa, Očakávajme neočakávanéEquilibrium.

0