Od nepamäti sa svet delil na tých, ktorí vládnu a na služobníkov a otrokov. Vláda sa získavala často vojenskou silou a krutosťou. Dnes žijeme v slobodnej spoločnosti. Môžeme rozprávať čo chceme, voľne sa pohybovať a vytvoriť si vlastnú prácu.

Poľnohospodári z Dánska si kupujú našu pôdu, Nemci si u nás stavajú sklady a obchody. Ďalších lákame za štátne dotácie, aby k nám „investovali.“ A aký je výsledok? Slovákom na Slovensku už nepatrí takmer nič. Scenáre sú rôzne – štátnemu podniku inej krajiny predáme slovenský štátny podnik a nazveme to privatizáciou. Nový vlastník nemá lepšie technológie, ani manažérov a znalosti. A z nášho štátneho majetku zmizne kopa peňazí. Zahraničná farmaceutická firma kúpi slovenskú, ktorá celkom dobre prosperuje. Po rokoch tá slovenská firma už nemá vlastných zákazníkov, produkty, licencie ani žiadne hodnotné zdroje. Iba vyžmýkané pracovné sily a bezcenný majetok. A „investor“ ide hľadať ďalších hlupákov, ktorí sa chcú nechať ošklbať. „Investorov“ často predchádzajú nadnárodné „konzultačné“ firmy a banky. Majú krásne analýzy, prezentácie, peniaze a kontakty všade. Otázkou je, komu v skutočnosti tieto pološpionážne organizácie slúžia. Prenasledujú čínske firmy, lebo technologicky predbehli americké (tie, čo nikdy nikoho nesledovali a vždy platili dane 🙂 – Google, Amazon, Facebook, Microsoft a pod. ).

Nenariekam. Iba konštatujem, že veľkí a bohatí nechodia pomáhať malým a chudobným. Pomáhajú sebe, aj s podporou domácich lokajov. Veľa sa hovorí o korupcii v našej krajine, ale už menej o tom, koľko korupčných peňazí k nám pritieklo cez nadnárodné korporácie, aby získali štátne objednávky a privatizačné projekty. A keď prichytia veľkú korporáciu pri úplatku, tak prípad „riešia“ veľvyslanci kolonizačných mocností.

Čo sa s tým dá robiť? Kedysi by som povedal, že treba zabrániť rozpredávať národné bohatstvo. Ale už je neskoro. Potrebujeme rozvíjať našich podnikateľov a ich podniky, prepájať sa, spolupracovať a zvyšovať svoju silu. Postupne získavať späť našu pôdu, fabriky a zdroje. Prenikať do zahraničia. Nie preto, aby sme kolonizovali, ale spolupracovali, učili sa a stavali si tie najvyššie méty. Dokázali to Štefánik, Murgaš, Bel, Petzval, Bahýľ, Banič, Stodola, Jesenius a ďalší. Viete napríklad, že prvý model elektromotora na svete vymyslel Štefan Anián Jedlík, žlté taxíky v Amerike (Yellow Cab Company) založil John Daniel Herz zo Sklabine a najznámejšiu príručku priemyselného inžinierstva na svete (The Handbook of Industrial Engineering) zostavil Gavriel Salvendy z Rimavskej Soboty?

Máme na viac, ako vypredávať svoju pôdu, fabriky a zdroje. Učme naše deti podnikať a vytvárať bohatstvo, nie iba slúžiť peniazom druhých. Sú dve skupiny, ktoré ničia Slovensko – kolonizátori zo zahraničia a zlodeji zo SMERu, SNS, Mostu Híd a ich tichí spoločníci, fašisti z ĽSNS. A Slováci trpia ako pri nájazdoch Turkov. Naučme deti podnikať, aby naša krajina slúžila ľuďom, ktorí v nej žijú. Sme iba dočasní správcovia pôdy, budov a zdrojov, ktoré nám boli zverené. Nie na to, aby sme ich predávali, prenajímali, ale múdro spravovali pre budúce generácie.

Naša Podnikateľská univerzita spája slovenských a českých podnikateľov. Veľké a zaujímavé stretnutia, kde sa môžete pripojiť, sú Podnikatelia spojte sa v Žiline a Očakávajme neočakávané v Bratislave, Brne, Prahe a v Žiline. Najbližšie sa stretneme v Nimnici. Myslím, že nás bude tento rok vyše 200. Verím, že spoločne získame našu krajinu späť pre naše deti a vnúčatá.

Konferencia-2019

Pokrivený svet opravujú aj priatelia z Red Button, stretneme sa 4.2.2019 na Brain Breakfast v Klube pod lampou, kde bude mojim hosťom Miško Meško z Martinusu.

0