Dcéra Zuzka mi hovorí, že keby som sa nestal inžinierom, bol by som lisovačom ovocia. Neviem. Ale mám rád túto prácu. Najskôr zbierame jablká. V záhrade s mojou 80 ročnou mamou a 82 ročným otcom. Pomaly, nikam sa neponáhľame. Otec sa už ťažšie skláňa a posúva nám zapadnuté jablká paličkou. My s mamou ich ukladáme do debničky. Zvážam všetko domov a susedia už vedia, že aj oni majú pripraviť jablká. Raz do týždňa, väčšinou v sobotu, ideme na to. Pomaly si pripravím a poumývam aparatúru. Kúpil som ju od suseda a bratranca Jožka Košúta. Je to pedant, premyslel každý detail. Milena medzitým pripraví nádoby na čistenie jabĺk a demižóny na stáčanie šťavy. Mám rád tento rituál. Nikam sa neponáhľame. Pomaly melieme a lisujeme jablká, stáčame  a ochutnávame voňavú šťavu. Pomáhajú mi poletujúce osy a sladké kvapky zo zeme líže náš pes Čako.

Prežívam pri lisovaní pekné chvíle so susedmi a teším sa z tečúcej šťavy. Už to mám štandardizované. Dokážem lisovať aj sám, ale s pomocou jednej ženy je to lepšie. Pomáhajú mi väčšinou Milena alebo susedka Janka. Z jednej prepravky pripravíme dve vedrá rozdrvených jabĺk, z dvoch vedier naplním lis a vytečie približne 10 litrov šťavy. Mušt hneď zachladíme a roznášame do rodín. Žiadne konzervovanie, o týždeň lisujeme zas.

Dve fázy lisovania mám najradšej – keď tečie voňavá šťava a keď roznášam po rodine demižóny. Príbuzní mi chcú urobiť radosť a chvália môj mušt. Vedia, že to mám rád. Majú pravdu. Náš život nie je iba o produktivite a peniazoch. Toto sú chvíle radosti. Ale aj tento biznis má svoje ekonomické efekty. Redukujeme odpad, pretože lisujeme jablká, ktoré padajú zo stromov a bez premeny na mušt by zhnili. Vedľajší produkt, ktorý zostane v lise, spracujeme na kompost. Vytvárame takú malú cirkulárnu a lokálnu ekonomiku – okrem muštu si vymieňame aj slivky, vajíčka, slivovicu a ďalšie domáce produkty. A rozvíjame dobré susedské a rodinné vzťahy.

Čo ešte dodať? Neverili by ste, ale šťava ktorá vyteká z môjho lisu sa dá aj piť, je chutná a údajne má aj liečivé účinky. Možno nelieči, ale určite neškodí. Na zdravie priatelia!

0