Otec je sklamaný, že syn nenaplnil jeho očakávania. Syn cíti sklamanie, že ho otec nerešpektuje. Mladík je sklamaný z neopätovanej lásky. Majiteľ firmy sa sťažuje na nevďačnosť svojich zamestnancov a zamestnanci sú sklamaní, že su málo chválení za ich prácu. Sklamanie je rozdiel medzi očakávaním a realitou. Očakávanie je výsledkom nášho ega a predstavivosti, realita je poznačená našim uhlom pohľadu.

Kto nič neočakáva a všetko prijíma, ten nemôže byť sklamaný. Ego a pýcha vedú k väčšiemu sklamaniu ako pokora a odovzdanie sa Božej vôli. Tomáš Kempenský hovorí: „Ak sa nepripravím ochotne znášať od ľudí opovrhnutie, obchádzanie a znevažovanie, nenájdem pokoj a istotu, nebudem vnútorne osvietený a s Tebou plne zjednotený.“

Majiteľ firmy bol sklamaný, že ho opustil mladý muž, do ktorého vkladal veľké nádeje. Nechal si vyplatiť vysoké odmeny a odišiel. Majiteľ cítil podobné sklamanie, ako keď otec stratí syna. Mladý muž v novej firme rozpráva, že už nemohol dlhšie čakať na svoju príležitosť. Obaja chceli to isté, len každý to videl ináč a teraz sú sklamaní. Možno sa mohli spolu viac rozprávať a vnímať jeden druhého. Možno mali  príliš veľké veľké očakávania. V inej firme sa neférovo zachoval manažér a odišiel. Jeho pracovnou metódou bolo klamstvo. Tí, ktorí ho odhalili odchádzali preč a tí, čo mu dôverovali boli sklamaní.

Nedávno som sa rozprával s Milanom v Dobrom Pastierovi. Pálil nejaký odpad a s mäkkým liptovským prízvukom mi rozprával o svojich sklamaniach. Spôsobili mu ich rôzne ženy, ktorým ako taxikár požičiaval peniaze. On zase spôsobil sklamanie svojej manželke a potom ona jemu – keď sa s nim rozviedla a on skončil na ulici. Sklamaní sú vraj tí, ktorí veria, že druhí pre nich urobia to, čo by oni urobili pre nich.

Sklamania sprevádzajú každého z nás. Niekedy sú za nimi veľké očakávania od druhých, niekedy naše zlyhania. Čo máme robiť ak nás niekto zradil, sklamal, podviedol alebo podrazil? Svätý Peter za pár hodín trikrát zradil svojho Učiteľa. Každý z nás denne urobí niečo, z čoho je náš Otec sklamaný. A jediné riešenie, ktoré nám ponúka, sa volá opustenie, prijatie a láska. Dávajme to, čo dostávame od Pána. A nikdy nebudeme sklamaní.

Včera sme mali pekný deň. Ráno púť v Kláštore pod Znievom, potom Svätá omša a koncert, kde najskôr vystúpili naši – Jurko, Dominika, Ivanka a skupina, potom krásne vystúpenie The Gospel Family a na koniec Zuzka Smatanová oslávila s nami svoje meniny. Ďakujeme im aj všetkým vám, ktorí ste prišli podporiť náš projekt, aby aj ľudia z okraja spoločnosti mali nárok na dôstojnú opateru v chorobe a starobe. Veríme, že Pán riadi tento projekt a preto nikdy nebudeme sklamaní. Ďakujem aj mojim žiakom z Podnikateľskej univerzity, ktorí prišli podporiť mňa aj moje včely. Ďakujem Staňovi Martincovi a jeho manželke Táni, majiteľom firmy Koma Modular, ktorí nás prišli podporiť a už nás podporili modulárnymi domčekmi. Verím, že spolu postavíme naše ďalšie dielo. Miško im ukázal svoje bývanie a Táňa nám dala ďalšiu inšpiráciu na naše podnikanie v Dobrom pastierovi. A prichádzajú ďalší. Otec s päťročným synom, ktorí žijú na ulici. Mamu im zabilo auto, A my máme iba útulky pre matky s deťmi. Zabudli sme na útulky pre otcov s deťmi. Aj toto riešime v Dobrom Pastierovi. Veru, tak ako mi to napísala Renátka Fogeltonová – otvoril sa kus Neba a Nebo sa spojilo so Zemou, dnes v Kláštore pod Znievom. Ďakujem Petrovi Ďurišovi za výbornú organizáciu, Radovi Kuricovi za moderovanie, všetkým našim spolupracovníkom za organizáciu, partnerom za podporu, Paľkovi Smolkovi a Zuzke Smatanovej za ochotu prísť, fantastickým spevákom z The Gospel Family, aj všetkým vám, ktorí ste prišli a pomáhate nám. Ďakujeme Pane. S Tebou nebudeme nikdy sklamaní.

put

podium1

plany

IMG_5660

divaci1

ludia

podium

nasi

divaci

domceky

 Pre tých, čo neboli

https://www.youtube.com/watch?v=z1FhTLhRRz8

0