Niekedy mám pocit, že jeden pracujúci človek živí zo svojich daní štyroch úradníkov. Sú všade. Majú pečiatky, formuláre, vyhrážajú sa pokutami a sankciami. Viem, mali by chrániť naše zdravie, bezpečnosť a záujmy štátu. Ale robia to? Zdá sa, že máme najlepšie nemocnice na svete. Niektoré štatistiky to ukazujú. Lebo sú nesprávne – nezachytávajú realitu a problémy sa zatajujú. Máme v nemocniciach predražené prístroje a provízie si rozdeľujú rôzni príživníci. A kde sú tí nekompromisní úradníci, ktorí šikanujú obyčajných ľudí? Rozprával mi farmár, ako musel každý rok odvádzať percentá z dotácií, na ktoré mal nárok. V smutne známej agentúre, ktorá to má kontrolovať, mu povedali, že je to tak a môže byť rád, že vôbec niečo dostane. Chodím na bicykli po horách a vidím ako rúbu stromy aj v chránených územiach. Úradníci si na mafie netrúfnu, šikanujú iba obyčajných ľudí.

Slovenská bryndza sa dnes vyrába z dovážaného mlieka a úradníci systematicky pracujú na tom, aby zmizli z našej krajiny salaše, slovenská žinčica, syry alebo bryndza. Chodia kontrolovať krívajúce ovce, štítky na kravských ušiach, lastovičie hniezda v maštaliach, moč mladých jalovíc a veľa iných vecí. Vraj sa už na salaši nesmie vyrábať syr ani žinčica. Že to tak vždy bolo Európsku úniu a úradníkov nezaujíma. Zavrime salaše, predajme ovce Poliakom, poďme na pracovný úrad a kupujme si dovezenú bryndzu a syry, v ktorých je menej ovčieho mlieka ako palmového oleja.

Komunisti brali ľuďom kravy, mlieko a obživu. Nedávno spomínal sused môjho starého otca, ktorý sa nahneval keď miestny komunista zobral jeho sesternici Pavlíne kravu. Mala veľa detí a krava bola pre nich zdrojom obživy. Môj starý otec toho úradníka opil vo Varínskej krčme a zosmiešnil ho pred celou dedinou. Nebolo to možno správne, ale komunistova kariéra sa skončila. Už nemohol ľuďom robiť zle.

Aby sme si rozumeli. Nie som proti zákonom a ich dodržiavaniu. Zákony však majú slúžiť ľuďom. Keby si úradníci v Tirolsku alebo v Bavorsku dovoľovali voči miestnym farmárom a živnostníkom to, čo im robia na Slovensku, tak by mnohí skončili s vidlami v zadku na hnojisku. Nie všetci sú takí, ale mnohým chýba srdce a zdravý rozum. Ak budú takto pokračovať nebudú živnostníci, farmári a podnikatelia a nebudú ani úradníci. Úradníci sú nám v pätách. Zastavme ich bratia, nech sa niekam stratia.

0