Svet sa dohodol, že zničí naše malé Slovensko. Najskôr nás Nemci s Talianmi nepustili do semifinále vo futbale. Aj v pánovi premiérovi sa ozval hlas spravodlivosti a férovosti a napísal im otvorený list. Mohol jeden napísať aj sám sebe – za neporiadok a zlodejstvá v tomto štáte. Potom nám Francúzi vylúčili nášho Petra Sagana. Dosť, že nám kazia slovenskú bryndzu svojim mliekom, vykorisťujú Slovákov v automobilke v Trnave a teraz ešte toto. Občas nám nezahrajú správnu hymnu alebo nevyvesia našu zástavu, vylúčia hráča alebo odpískajú nespravodlivú jedenástku.

Aj takto ľudia niekedy diskutujú o veciach, na ktoré nemajú žiaden vplyv a ktoré veľmi nesúvisia s kvalitou života v našej krajine. Je to podobné, ako keď si zdravý človek nahovára chorobu, rôzne bolesti a ukrivdenia. Skutočné problémy si však spôsobujeme my sami – tým, že dlhodobo volíme rôznych neschopných hlupákov a keď vyjde najavo ich pravá tvár, tak sa ich nevieme zbaviť. Slováci sú najväčšími okrádačmi Slovákov, nie Francúzi alebo Nemci.

To, že nás niekde nespravodlivo odsunú alebo vylúčia, by nás mohlo skôr povzbudzovať k tomu, aby sme im nabudúce takú možnosť nedali. Futbalisti by mohli vyhrať všetky zápasy a Peter Sagan by mal jazdiť pred Cavendishom aspoň pár metrov v predstihu, aby ho ten dobrodruh znovu nenabral. Mimochodom, keď už sa diskvalifikácia stala, tak tento výsledok je pre Petra najlepší. Predstavte si, že by bol vinný a nebol by diskvalifikovaný, alebo by bol vinný a bol by diskvalifikovaný. Písalo by sa že kedysi poctivý chlapec zo Žiliny dnes útočí na svojich protivníkov a nesúťaží férovo. Ale vyzerá to, že Peter bol nevinný a vylúčený. A odišiel statočne, s noblesou víťaza, bez zbytočného nariekania a obviňovania.

Nerobím si ilúzie o EU, alebo politike Nemecka, či Francúzska, ktorí si z nás robia novodobé kolónie. Silnejší si budú vždy dovoľovať na slabších – poúčať ich a zneužívať. Ale dostaneme sa z toho iba našou vlastnou schopnosťou učiť sa, podnikať a byť lepší ako oni. Taktiež si nerobím ilúzie o rozhodovaní v profesionálnom športe, kde už dávno vládnu peniaze a úplne iné záujmy ako fair play. Náš premiér ide bojovať za rovnake potraviny pre všetkých, ale mohol by urobiť, niečo preto, aby sme si boli na Slovensku všetci rovní pred zákonom – my, obyčajní ľudia, s nim, s jeho sponzormi a kamarátmi.

Milan Rastislav Štefánik kedysi povedal: „Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem.“ A prebíjal sa statočne, to len my vyplakávame, že nám ho nechali Česi zostreliť. Ak je niekto proti Slovákom, tak sú to Slováci. Ubíjajú nás naše komplexy, závisť, neschopnosť spolupracovať a obdiv k rôznym „spasiteľom“ typu Mečiar, Slota, Dzurinda, Fico, Bugár, Danko alebo Kotleba.

Áno, sú rôzne komisie, rozhodcovia a sudcovia, ktorí nerozhodujú správne. Niekedy sú pod časovým tlakom, majú také isté emócie a zlozvyky ako my – zneužívanie moci, ješitnosť, pýcha, hlúposť, závisť, úplatnosť a pod. Bolo to tak aj v histórii a je to tak aj v súčasnosti. Dnes máme nad sudcami, my, obyčajní ľudia, výhodu – on line videá, informácie a analýzy na internete, ktoré oni v čase rozhodovania možno nemali. Môžeme na nich vytvárať tlak, ale nemali by sme brať rozhodovanie do vlastných rúk. Musíme rešpektovať autority, aj keď skutočnými autoritami niekedy nie sú. Skutočná spravodlivosť sa ukáže až pred Pánom. Na tomto svete sa musíme naučiť žiť aj s chybami, ktoré robí každý z nás. A vzájomne si odpúšťať. Z rán pod pás by sme mali čerpať viac silu ako sebaľútosť. A naše krivdy by nám mali byť varovaním pred tým, aby sme ich nerobil druhým ľuďom my.

0