Zdá sa, že skutočne žijeme vo svete, ktorý preferuje mať stále viac a viac – zákazníkov, objednávok, peňazí, zážitkov, úspechu a šťastia. Je to ako keď máme stále viac dobrého jedla a pitia – postupne nám prestane chutiť jedlo aj život. A tí, ktorí dokážu vydržať dlhší pôst hovoria, že im chutí aj kôrka suchého chleba. Podobne aj ľuďom, ktorí sa tešia z každého dňa, bez ohľadu či prší alebo svieti slnko, chutí život.

Pri pohľade na niektorých manažérov a podnikateľov mám pocit, že sú na tom horšie ako ľudia, ktorí k nám prišli do Dobrého pastiera z ulice. Nevedia sa zastaviť, nemajú čas na seba ani ľudí vo svojom okolí. Skutočných priateľov vymenili za podriadených a obchodných partnerov, rodinu za servisné stredisko a nocľaháreň, KPIčka a ciele za skutočný zmysel života. Preháňam? Možno áno, ale často vidím následky – osamelých bohatých mužov, rodiny s narušenými vzťahmi, frustrovaných spolupracovníkov a rast toho, čo pre šťastný život vôbec nepotrebujeme – produktivita, EBIT, bonusy, kariéra, vonkajší úspech a sláva. Za akú cenu?

Benediktín, páter Anselm Grün mi nedávno hovoril, že si ho v posledných rokoch pozvali prednášať vedenia významných podnikov – napríklad BMW, Daimler alebo Audi. Chcú sa s nim rozprávať o hodnotách a ľudskosti v biznise. Pýtal som sa ho, či už niekedy prednášal vo VW. Usmial sa a povedal, že ešte nie. Zdá sa mi, že arogancia a pýcha tejto firmy, ktorá začala pánom Lópezom, pokračovala Piechom a Winterkornom, tam ešte stále pôsobí. A búria sa mnohí zákazníci, zamestnanci aj dodávatelia. Snaha byť prvým a najväčším na svete sa niekedy nevypláca, účel nesvätí prostriedky, klamstvo a podvody sú nakoniec veľmi drahé. Menej by bolo viac.

V lete si ľudia trochu vydýchnu a môžu premýšľať o tom, že menej je viac. Nedávno môj kamarát Petr Ludwig vo svojej prednáške uviedol takýto príklad:

  • Pytagorova veta: 24 slov
  • Otčenáš: 66 slov
  • Archimedov zákon: 67 slov
  • Desať Božích prikázaní: 179 slov
  • Americká deklarácia nezávislosti: 1300 slov
  • Ústava USA so všetkými 27 dodatkami: 7818 slov
  • Vyhláška EU o predaji kapusty: 26911 slov

Možno si nájdeme cez dovolenku čas na premýšľanie nad niektorými protirečeniami nášho života a napadne nás správne riešenie. Tu sú niektoré z nich:

  • Naliehavé veci v našej práci a našom živote (reagovanie na udalosti) versus dôležité veci (proaktívne kroky a konanie).
  • Čas na každodennú operatívu, ktorá nás oberá o čas versus čas na stratégiu, ktorá nás približuje k cieľu.
  • Prevencia versus hasenie problémov a opravovanie chýb.
  • Stres a naháňanie sa za tým, čo nepotrebujeme versus vďačnosť a radosť z toho, čo máme.
  • Zamestnanie, ktoré nás vyčerpáva versus povolanie, ktoré nás povoláva.
  • Prispôsobovanie sa technológiám versus prispôsobovanie technológií ľuďom (Zdravý rozum 4.0).
  • Kariéra, masky a nesloboda versus naša vlastná identita a autenticita.

Blaise Pascal kedysi napísal: „Mohol som vám napísať kratší list, ale nemal som čas,“ a Leonardo DaVinci vraj povedal, že jednoduchosť jen nekonečná dokonalosť.“ Menej je viac. Menej projektov, aby sme na nich mohli lepšie pracovať a ísť do hĺbky, menej multitaskingu, aby sme nestrácali koncentráciu, menej schôdzi a prezentácii, aby sme mali čas na dôležité veci.

Je zaujímave, ako napríklad obchodníci rozširujú sortiment výrobkov. V jednom pokuse vystavili na jednom stole 6 rôznych fľašiek s džemom a na druhom 24. Pri prvom stole sa zastavilo 40% zákazníkov a pri druhom 60%. Pri prvom však nakúpilo 30% a pri druhom len 3%. Aj vám sa stáva, že si neviete vybrať, lebo obchodníci, ktorí nevedia, čo zákazník skutočne chce, tak ho zaplavia ponukou, z ktorej sa ťažko vyberá.

Vo vreckách nosíme počítače, ktoré sú 2 milión krát výkonnejšie ako bol počítač v Apollo 11 a počítač s podobným výkonom, ako má dnešný mobil, stál v roku 1993 34 miliónov dolárov. Napriek týmto výkonom a internetovému prepojeniu s celým svetom si niekedy nevieme poradiť ani sami so sebou.

Poviem vám niečo. Keď nebude schôdza, na ktorú práve idete, nič sa nestane. Keď neprídete dlhšie do práce, nič sa nestane. Keď neprídete ešte dlhšie do práce, je možné, že sa objaví lepší “týpek” ako ste vy a zase sa nič vážne nestane. Ak máte radšej prácu ako svoju rodinu, je to určite horšie, ako keď pre rodinu občas neurobíte prácu. Keď začnete mať radšej peniaze ako ľudí, zostanete opustení – medzi peniazmi. Keď si začnete myslieť aký ste dôležitý, budete na smiech. Keď budete chcieť stále viac, budete mať menej.

Užite si leto priatelia. Nenáhlite sa. Nič vám neutečie. Hoďte za hlavu zbytočnosti, ktoré chce od vás niekto druhý a snívajte o tom, čo dáva zmysel vám. Buďte sami sebou. Čo nemáme to nepotrebujeme a tešme sa z toho, čo máme. Chcieť príliš veľa je otroctvo. Mať menej je väčšinou viac.

0