Niekedy sa dostanem do debaty, kde ľudia rozoberajú, čo budú robiť ľudia, ktorí nebudú mať schopnosť pracovať v moderných fabrikách a systémoch typu Industry 4.0. Často hovoria o tom, že títo „nepotrební“ ľudia budú dostávať nejakú sociálnu dávku alebo základný príjem alebo budú obsluhovať tých „schopnejších“. Ak teda budete patriť medzi expertov na počítače, roboty alebo budete manažérom v podniku, tak títo ľudia vám budú umývať auto, kosiť trávu, strážiť deti a psa, variť, nakupovať a pod. Takže vzniknú dve vrstvy ľudí – bohatí, ktorí majú nadbytok peňazí a nedostatok času, a chudobní, ktorí majú nadbytok času a nedostatok peňazí. V niektorých krajinách to tak už je a haciendy a slumy, v ktorých žijú tieto skupiny, oddeľujú vysoké ploty a policajti. Nepáči sa mi táto predstava. Vysoké príjmy majú rôzni manažéri, ale povedzme si pravdu – čím sú vyššie, tým menej pracujú a viac zarábajú. Nezávidím platy manažérom v Slovenskej televízii, akurát nechápem, aká je hodnota ich práce pre ľudí a spoločnosť. Myslím si, že keby zrušili RTVS, tak by si to väčšina ľudí ani nevšimla, akurát by sme nemuseli každý mesiac platiť výpalnícke poplatky na túto zbytočnú inštitúciu, ktorá aj tak nenávratne smeruje k zániku. Podobne VW – vysokí manažéri berú milióny a arogantne klamú zákazníkov, dodávateľov aj spolupracovníkov. Firma, ktorá ničí ilúzie o slušných firmách v Nemecku.

Nedávno som sa rozprával s chlapcom, čo organizuje veľké koncerty, o podmienkach slávnych spevákov a skupín. Som rád, že slávna skupina prináša ľuďom pekné piesne, ale nerozumiem honorárom v miliónoch eur za 2 hodiny koncertu, rovnako ako nerozumiem astronomickým platom slávnych futbalistov alebo filmových „hviezd“. Je gól Messiho alebo Ronalda takou hodnotou pre spoločnosť, aký je ich plat. Viem, že Messi pritiahne na štadión ľudí a reklamných partnerov, podporí predaj suvenírov, rovnako ako slávny herec zvýši návštevnosť a zisky z filmu, v ktorom účinkuje.

Peťo Hámor nedávno vystúpil na 14 osemtisícovku a nikto o jeho honorároch nehovoril. Nebolo o čom, je rád, keď si počas roka zarobí a vyzbiera peniaze na ďalšiu expedíciu. Alebo sa spýtam ináč – je hodnota práce sestričky v hospici alebo učiteľky v základnej škole skutočne taká malá, ako jej odmena? Prečo je mesačný plat kňaza 420 eur a mesačný plat somára v reality show o 60 eur vyšší (nemám na mysli žiadneho účinkujúceho, ale skutočného somára, ktorého si televízia prenajala od pána farára).

Nechápem len to, že za zábavu platíme tak veľa a za život tak málo. Matka, ktorá sa stará o dieťa, lekár, ktorý lieči, sestrička, ktorá zmierňuje utrpenie na smrteľnej posteli, učitelia a kňazi, ktorí pomáhajú ľuďom nájsť správnu cestu v živote – tí nám predsa dávajú oveľa viac, ako je krátkodobý zážitok z Ligy majstrov alebo nádherného koncertu.

Môžeme to zmeniť? Myslím si, že áno. Namiesto pozerania Messiho môžeme začať chodiť na futbal v našej dedine, cez www.kvety.sk môžeme napríklad poslať kvety dobrej pani učiteľke alebo sestričke v nemocnici. Môžeme prestať kupovať predražené značky od svetových firiem a začať nakupovať lokálne veci v regióne, kde žijeme. A možno je dobré, keď si pripomenieme: „Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde ich zožiera hrdza a mole a kde zlodeji vnikajú a kradnú. Zhromažďujte si poklady v nebi, kde ich nezožiera ani hrdza, ani mole, a kde zlodeji nevnikajú a nekradnú. Veď kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce“ (Matúš 6:20).

0