Jedným z najväčších problémov, ktorý vidím v podnikaní aj v ľudských životoch, je rozdiel medzi plánmi a skutočnosťou. Podnikateľ si myslí, že má úžasný nápad, vrhne sa do jeho realizácie, obetuje veľa práce, času aj peňazí a očakávaný výsledok sa nedostaví. Mladý človek sníva o svojom živote, predstavuje si svoju rodinu, postavenie v spoločnosti, má svoje sny – a všetko sa vyvíja úplne ináč. Stephen Covey tento problém kedysi pomenoval execution gap – neschopnosť realizácie alebo doťahovania vecí do konca.

Problém väčšinou nie je v myšlienke alebo prvotnom pláne, ale v akcii samotnej. Nepoznám človeka ani podnikateľa, ktorému by jeho prvý nápad alebo podnikateľský model fungoval presne tak, ako sa zrodil v jeho hlave. Dôležitá bola schopnosť realizovať prvý prototyp, experimentovať, učiť sa, rozvíjať a zdokonaľovať svoje riešenie. Sú medzi nami „géniovia“, ktorí vymysleli „geniálnu myšlienku,“ ale zlý svet sa postavil proti nim. Aspoň takto to niekedy interpretujú. A sú medzi nami aj ľudia, ktorí sa za géniov nepovažujú, ale pracujú na svojej myšlienke dovtedy, kým nevybrúsia každý detail a nepremenia svoje plány na skutočnosť. Takže nie pôvodný nápad, ale schopnosť premeniť ho na skutočnosť rozhoduje. Môžeme hovoriť o vytrvalosti, úsilí, trpezlivosti, húževnatosti alebo pracovitosti. Dalo by sa povedať aj to, že ak sme mali na začiatku úplne hlúpy nápad, tak experimentovanie s nim u reálnych zákazníkov nás nakoniec privedie k niečomu úplne inému. Skúšanie a opravovanie našich plánov je škola, v ktorej získavame znalosti a zároveň nám ukazuje naše ďalšie kroky. Ďalej sa neposunieme nápadmi, plánmi a ich prezentáciami, ale iba skutočnou prácou. Môžete mi oponovať, že niekto mal nápad, vytvoril produkt, postavil firmu, tvrdo pracoval a nakoniec aj tak neuspel. Nuž mať nápad, vytvoriť produkt a tvrdo pracovať naozaj na úspech nestačí. Nové nápady treba skúšať v malom, tak aby sme neprišli o všetky peniaze. Testy by nám mali ukázať, čo máme zmeniť, akým smerom ďalej ísť. Svet okolo nás sa dnes mení neskutočne rýchlo a každý má inú schopnosť vnímať, pochopiť a interpretovať tieto zmeny a urobiť správne kroky. Každý z nás na spätné väzby reaguje ináč – niekto ich neprijíma, iný sa urazí a uzatvorí do seba, niekto sa obhajuje a tvrdí, že to tak nie je.

Jedným z hlavným dôvodov, prečo sa naše plány a realita rozchádzajú je pýcha, ktorá nám cez vlastné ego zabraňuje vidieť realitu a možno aj cítiť, že naše plány nie sú v súlade s vyššími princípmi. Lenivosť je sestrou pýchy a ona nás povzbudzuje v tom, že radšej rozprávame o tom, ako sa niečo nedá. Nepáči sa mi keď podnikateľ rozpráva o tom, aké podnikanie ťažké, keď riaditeľ firmy lamentuje nad tým, koľko vecí u nich nefunguje a nedajú sa zmeniť, lebo ľudia sa im bránia. Keď je to také ťažké, nech svoju prácu prenechá niekomu inému.

Okrem pýchy a lenivosti nás často oslabujú aj strach a negatívne emócie. Niekedy sa zaoberáme tým, čo povedia druhí, keď naše projekty a plány nebudú fungovať. Honoré de Balzacovi sa posmievali, že nevie písať poviedky a romány, Karl Benz, otec automobilu, zažíval posmešky so svojim vynálezom Motorwagen, ktorý ľudia volali kočom bez koní. Smiali sa doktorovi Semmelweisovi, keď nútil lekárov pri pôrodoch v nemocnici umývať si ruky chlórovou vodou. Mohol by som pridať stovky obdivovaných ľudí, ktorí zmenili svet a on sa im do očí vysmieval a tvrdil, že ich nápad je bláznovstvo. Tu je video o niektorých z nich.

A oni verili svojej myšlienke, opravovali ju, kým nefungovala, nevšímali si kritikov a išli ďalej. Aj pády nás niekedy zastavia, berú nám silu. David Kelley z firmy IDEO hovorí: „Čím skorší pád, tým rýchlejší úspech.“ Niekedy ani nevykročíme, lebo sa nám zdá cesta ťažká a neschodná, niekedy zostaneme pri prvom páde ležať, inokedy sa uspokojíme s priemerným výsledkom. Je veľa ľudí, ktorí majú jasné plány, ale nedosiahnu očakávané výsledky, lebo nezvládnu realizáciu. Skutoční lídri sú tí, čo kráčajú, vstávajú, keď padli, nepočúvajú táraniny o prekážkach a rizikách a vedia premeniť nejasné plány na jasné riešenia. Neskoro v noci sme sa vrátili od Vladka Masláka, Petra Gombitu a Petra Valíčka. Staňa Martinec s manželkou Táňou a ja s Milenou. Vznikajú tri projekty s modulárnymi domami od Stanislava Martinca, pre troch chlapov, ktorí vedia robiť neuveriteľné veci. Romanka Machová vyrobila v piatok so svojimi spolupracovníčkami v Dobrom pastierovi prvé cukríky. Vo štvrtok a v piatok tam ideme s Emilom Schultzom a jeho ľuďmi pripravovať ovocné sady. Všetci sa stretneme v pondelok na Akadémii dobrého pastiera. Je radosť stretávať ľudí, ktorí zbytočne veľa nerozprávajú, ale robia. Ďakujem vám všetkým za to.

1