Veľký nadnárodný koncern, slávna značka a v ňom prehnití ľudia na vysokých miestach. Jeden pýta úplatok od dodávateľa, ďalší predávajú „licencie,“ neplatia načas, zadržiavajú peniaze svojim dodávateľov a potom ich vydierajú. Od dodávateľa pýtajú spätne peniaze vo výške miliónov eur, aby mu dali ďalšie projekty. Sú arogantní a prehnití, klamú, podvádzajú a zneužívajú svoju moc. Vnucujú svojim dodávateľom neférové zmluvy a obchodné podmienky, vybavujú si u politikov rôzne privilégiá. Vo svojich víziách a reklamách majú heslá plné krásnych slov. Vo vnútri sú však prehnití. Tieto organizácie majú podobné choroby ako ľudia – schiozofréniu, paranoju, hluchotu a slepotu, psychopatiu a ďalšie.

Niektorí vyrábajú autá, iní sa snažia o monopol v informačných systémoch alebo v obchodných reťazcoch. Ich spoločným znakom je nenásytnosť a nepochopenie toho, že už svetu viac škodia ako prospievajú. Kedysi začínali ako nadšenci a inovátori a dnes si bránia svoju pozíciu zneužívaním moci, o ktorú raz aj tak prídu.

Rýchli, slušní a inovatívni Dávidovia porazia pyšných a nepružných Goliášov. Jedna verzia príbehu súboja Dávida s Goliášom hovorí, že Goliáš mal genetickú poruchu rastu, ktorá sa prejavuje krátkozrakosťou. A tak malý Dávid trafil prakom veľkého obra, ktorý ho nevidel, rovno do čela a zvíťazil. Vidím dnes na trhu množstvo firiem, ktoré majú genetickú poruchu rastu a krátkozrakosť a vidím aj mnohých Dávidov, ktorí už napínajú praky a mieria im rovno do čela. V mnohých malých firmách vznikajú jednoduché a lacné riešenia, ktoré postupne nahradia dinosaurie biznis modely obrovských licenčných poplatkov, platenej údržby a človeko-dní. Ľudia si ich nainštalujú sami, nepotrebujú manuály ani školenia a nie sú ani závislí na nenásytnom dodávateľovi, ktorí im tvrdí, že nemá alternatívu. Má! A volá sa zdravý rozum a jednoduchosť.

Tak, ako kedysi dávno po vojne, vtedy skromná a učiaca sa Toyota, začala porážať pyšné americké automobilky, aj dnes prichádzajú noví hráči, ktorí nahradia staré dinosaury. Prehnité a nepružné systémy ustúpia zdravým a vitálnym organizmom, diktátorov porazia revolucionári a mnohí z nich sa po čase sami stanú diktátormi. Podobne ako v politike sa z kultu osobnosti stávajú ľudia, ktorých história zavrhne ako napríklad Hitler, Stalin, Mao, Pinochet alebo Gottwald. Kde sú dnes tí obdivovaní manažéri Scully, López, Ballmer alebo Winterkorn?

Kedysi dávno túžili ľudia po práci vo veľkom koncerne. Dnes mnohých ľudí táto predstava skôr odstrašuje. Na veľkej firme nie je nič zlé. Má zdroje, infraštruktúru, moderné technológie. Aj na jej čele stoja niekedy výborní ľudia. Len sa môže stať, že sa ta obrovská organizácia začne postupne oddeľovať – vertikálne aj horizontálne. A v jej strednom článku sa vytvorí akási zvláštna a nepriepustná vrstva. Vznikajú divné kráľovstvá a boje o tróny. A cítiť zahnívanie a hnilobu. Aj ja som bol kedysi hrdý, že som pracoval pre veľké koncerny. Nebola to vždy veľká zábava, ale pre referencie za vraj oplatí niečo pretrpieť. Raz mi z takého koncernu poslali hodnotenie dodávateľa. Chcel som byť slušný a odvďačiť sa im úprimným hodnotením odberateľa. Neprijali moju spätnú väzbu a oslobodili ma. Začal som spolupracovať s normálnymi podnikateľmi. Objavil som nový svet, ktorý mi dáva zmysel a energiu. A spolupracujem radšej s Dávidmi ako s Goliášmi.

0