Pozorujem, že mnohí ľudia majú problém s tým, že ich profesia stráca svoje pôvodné postavenie. Mohli by sme povedať, že vznikla konkurencia a kedysi vynimočná práca sa stala komoditou. Tradičný fotograf alebo ateliér v meste už asi nemá toľko práce, ako kedysi, pretože vytvoriť a spracovať fotografiu dnes vie aj malé dieťa. Namiesto albumov ľudia používajú foto knihy, ktoré si sami vedia urobiť na internete alebo Instagram, či Facebook. Tak, ako zanikali pevné telefónne linky a ústredne, v ktorých ľudia prepínali medzimesto, nahrádzala digitalizácia aj svet analógových produktov, služieb a pracovných príležitostí. Ľudia mali vždy na výber – rozširovať a transformovať svoju profesiu na nové podmienky, alebo prísť o prácu.

Aj dobrý fotograf to má dnes ťažké. Možno s výnimkou umeleckých celebrít typu Karol Kállay, Jan Saudek, Steve McCurry alebo Annie Leibovitz. Fotografia sa rozpohybovala a dostala na internet – bývalí fotografi sú dnes aj filmármi aj tvorcami internetových stránok, albumov či e-bookov. Murár dnes musí ovládať oveľa viac technológií, nástrojov a materiálov ako iba maltu, tehlu a keľňu. Ako som nedávno písal – ohrození sú tradiční novinári a noviny, pretože novinky na internete sú rýchlejšie ako oni aj tlačiarenské stroje. Pridaná hodnota komentárov mnohých novinárov, politológov a analytikov je takmer nulová a tak aj tieto zbytočné medzičlánky odchádzajú do histórie. Miesto pre šikovných ľudí, ktorí vedia robiť rešerše a analýzy zložitých informácií bude však ešte dlho potrebné.

Tradičná cestovná kancelária alebo sprostredovateľská agentúra tiež stráca svoje miesto, pretože si dnes ľudia vedia vybaviť mnohe veci sami, priamo a bez starých medzičlánkov. A nastupujú nové medzičlánky, ktoré fungujú rýchlo a inteligentne. Uber, najväčšia taxi služba na svete, ktorá nevlastní ani jeden taxík vyvíja algoritmy, ktoré vedia, že si idete objednať taxík ešte predtým ako to urobíte. Asistentku, ktorá prepisuje texty a objednáva letenky už môže nahradiť Amazon Echo. Na kvality niektorých asistentiek – modeliek, však táto technológia ešte nemá. Konzultant je tiež profesia minulosti, podnikatelia a manažéri nepotrebujú, aby im niekto radil „najlepšie praktiky.“ Potrebujú empatického a profesionálneho partnera, ktorý im pomôže objavovať svoje povolanie.

Učiteľ nebude učiť informácie, ktoré sú všade dostupné na povel prstom alebo hlasom. Jeho úlohou je viesť žiakov k logickému mysleniu, filtrovaniu informácii, porozumeniu podstate. Samotné informácie nie sú dôležité, ale akcia, ktorú s nimi podnikneme. Školy a učitelia budú viesť žiakov k expedíciám do nového sveta, riešeniu problémov, objavovaniu potrieb, vytváraniu a testovaniu prototypov riešení. Operátori strojov, vrátane šoférov áut, budú stále viac nahrádzaní automatickými systémami a ich úloha bude viac v servise alebo konfigurovaní stroja, ktoré sa však budú postupne automatizovať tiež. Všimnite si profesiu športovca – už to nie je iba človek, ktorý trénuje a chodí na súťaže. Peter Sagan je showman, ktorý zabáva a inšpiruje ľudí, robí reklamu a množstvo ďalších vecí. Podobne kuchár nevarí jedlo, aby sa ľudia nasýtili, ale učí jesť zdravo a vkladá do z jedla zážitok a emócie. Lekár – špecialista, dnes lieči následky choroby určitého orgánu ľudského tela. Stále viac bude potrebné, aby porozumel celému človeku a prostrediu, v ktorou žije a aby pacienta iba neliečil, ale pomáhal mu zdravo žiť.

Aj podnikateľ v budúcnosti bude tvoriť hodnotu, ktorá sa bude možno merať viac tým, ako zlepšila svet alebo život druhého človeka. Učme sa nové veci a rozvíjajme svoje schopnosti, aby sme vytvárali úžitok pre druhých. Pred pár dňami sme kopali na Morave zemiaky a oberali paradajky a broskyne, niekoľko dní som staval kamenný múrik, v sobotu sme všetci pomáhali synovi Jankovi v záhrade a jedli polievku s hríbov z Pod Jedľoviny. Dnes budeme s Jankom variť pre širšiu rodinu a zajtra začínam lisovať jablčné mušty.Tento rok som sa naučil, že jeden z najlepšie prežitých dní, je dní je deň, keď môžeme s Milenou pracovať v záhrade s našimi rodičmi a deťmi. Začína ma baviť učiť sa veci, ktoré v starobe akoby som našiel.

0