Nie, nepomýlil som sa. Neskomolil som vetu „musíme si pomáhať“ ani nikoho nežiadam o pomoc. Iba premýšľam nad tým, koľko ľudí na svete žije v predstave, že im niekto druhý musí pomáhať. Mladí, na pohľad zdraví, chlapci na ulici od vás pýtajú peniaze. Nejaký pán vraj nemá peniaze na vlak. Nájde sa aj jeden úprimný – chce iba pár euro na fľašu vína. Občania sa skladajú na nezodpovedné banky a zlodejov v politike.

V Káthmandú som kedysi zažil systém, ktorý ovládali už malé deti. Najskôr mi povedali príbeh o svojich hladných súrodencoch. Vytiahol som pár dolárov a oni ma s úsmevom zastavili, že nechcú peniaze. Chcel som ich zobrať do obchodu na jedlo, ale kamarát ma zastavil: „Nechoď tam, nahádžu si plný vozík, zaplatíš 30 dolárov a oni to za rohom predajú.“ Dostal som kedysi list od neznámej pani, ktorá sa zaplietla do pôžičiek s vysokými úrokmi žiadala ma o prebratie ručenia. Ďalšie pani ma žiadala o pomoc pre svoju neter na štúdium do USA. Vraj naše školy za nič nestoja. Keď som hovoril, že dievča s talentom sa do USA určite prepracuje, dostal som výčitku, že nechcem pomôcť. Mohol by som pokračovať ďalšími príbehmi ľudí, ktorí sa energicky domáhali nejakej formy pomoci a pohoršovali sa, keď pomoc neprichádza. Často sa sťažovali na „boháčov,“ ktorí nemajú srdce. A pribúdajú ďalšie požiadavky – mladý podnikateľ hľadá pomoc na svoj výnimočný nápad, umelec chce vystavovať svoje dielo, tanečník tancovať v zahraničí, ďalšiemu podnikateľovi sa už dlhšie nedarí, staršiu pani opustil muž a zostala bez prostriedkov, študent chce študovať v zahraničí, profesor vydať knihu, aktivisti zorganizovať konferenciu, žiaci chcú na večierok zadarmo horalky. A všetci si myslia, že práve oni potrebujú pomoc a pýtajú peniaze. Nechcem sa nikoho dotknúť, verím, že staršia pani si zaslúži dôstojný život aj talentovaný študent miesto na dobrej univerzite. Každý človek má nejaký problém aj životný sen. Len sa mi zdá, že si naše cesty niekedy príliš skracujeme a zjednodušujeme. Konferencia sa dá usporiadať aj bez sponzorov, peniaze na cestu do zahraničia zarobiť na brigáde a základným princípom podnikania je schopnosť priniesť svoje myšlienky na trh – aj bez cudzej pomoci.

Medzi týmito príbehmi sa vždy vyskytnú aj iné – ťažko chorý muž, ktorý prišiel o nohu, žena so šiestimi malými deťmi, ktorá prišla o muža, podnikateľ, ktorý prišiel o všetko. Keď sa ich pýtam, či potrebujú pomoc, tak sa iba usmejú a povedia – iní sú na tom oveľa horšie ako my, s Božou pomocou to zvládneme.

Rozprával mi pred časom farár Vladimír Maslák o tom, ako začínal so svojou komunitou v Kláštore pod Znievom. Z jedného farárskeho platu. Jedli zemiaky, ktoré zostali na poli, cestoviny posypané strúhankou a modlili sa, že raz bude lepšie. A bolo. Dnes majú farmu a komunitu, ktoré sú zázrakom na zemi. V čase, keď chodia žiadosti o dvopercentnú daň, som sa ho pýtal, či nepotrebuje nejakú pomoc. On sa iba usmial a povedal: „Hovorím to často aj mojim zverencom. Svokra Svätého Petra bola chorá a starali sa o ňu. Ježiš ju uzdravil a ona začala obsluhovať ostatných. Keď sme chorí, tak nám musia pomáhať. Keď budeme zdraví, budeme môcť pomáhať druhým my. Takto povzbudzuje pán farár Maslák ľudí vo svojej komunite. Ľudí, ktorí mali veľmi ťažkú životnú cestu a mnohí z nich majú ťažké rany na tele aj na duši. A on ich lieči milosrdenstvom a prácou.

Musíme si pomáhať, ale nikto z nás nemá na pomoc nárok a nikto nemá povinnosť pomáhať práve nám. Od Boha prichádza pomoc neustále, ale nie preto, že to chceme my, ale On. Všímam si aj mnohých starých ľudí, ktorí si zalúžia pomoc. Keď si však organizujú svoje veci v domácnosti a záhradke sami, sú na tom mentálne aj fyzicky lepšie, ako keď ich obskakujú druhí. Neviem si ani predstaviť mladého podnikateľa, ktorý sedí v inkubátore a niekto sa stará o to, aby si jeho „geniálne“ myšlienky našli investorov a zákazníkov. Je to ešte vôbec podnikateľ, alebo skôr nejaký „startupový brojler?“

Hore hlavu priatelia. Nikto vám pomáhať nemusí. A ak áno, tak ste chorí a mali by ste sa z toho čím skôr dostať, aby ste mohli pomáhať vy. A nebojte sa, keď už budete skutočne nad priepasťou, tak pomoc príde. Len nebuďte leniví a nežiadajte o pomoc, keď to zvládnete aj sami. Mnohí sú na tom oveľa horšie ako vy a zvládnu to. Božia pomoc príde vždy včas.

0