Milý Igor. Zdá sa mi, že si zavírusovaný. Táto krajina má, okrem vírusu, aj iné problémy, ktoré treba riešiť. Neschopnosť súčasnej vlády ich riešiť pripomína paralýzu vírusom. Viem, že toho máte dosť, ale načo sú dobré dlhé tlačovky, na ktorých stoja ministri ako pážatá? Načo sú besedy s prázdnymi rečami trápne statusy na internete? Mohli by radšej niečo robiť. Krajina bez vízie a zmysluplnej akcie. Myslíš si, že jemný detský kardiochirurg dokáže vyliečiť ťažko choré zdravotníctvo? Máš pocit, že dobromyseľný a spravodlivý lesník, dokáže vyčistiť to obrovské hnojisko na ministerstve pôdohospodárstva? Dnes mi jeden skúsený potravinár, povedal, že je to najslabší minister v celej histórii. A to sme tam mali také hviezdy ako Jahnátek alebo Matečná. Je škoda dávať ľuďom bremená, ktoré nezvládnu. Vieš ako končia zavírusované počítače? Najskôr padajú niektoré programy. Potom prichádza chaos a kolaps systému. Keď som sa v minulosti pozeral na televíziu, Fico ma vedel rozčúliť a Danko rozosmiať. Teraz sa na televíziu radšej nepozerám, lebo by som sa musel hanbiť. Nedávno som sa pýtal mojej 82 ročnej mamy čo robí a ona mi rozrušeným hlasom hovorila, že má chuť rozbiť televízor a napadnúť predsedu vlády. Je škoda vzbudzovať v starých ľuďoch pocity beznádeje a násilia.

Pred časom som sa potešil, keď si povedal, že necháš riešiť problémy odborníkov. Potom si dodal, že keď urobia chyby, tak ich opravíš. Myslel som si, že si sa iba prekecol. Ale potom si sa o to pokúsil. Chcel si sa zapáčiť nevestám a športovcom a nebol to dobrý nápad. Igor, vieš ako sa vyvíjajú postoje tvojich voličov? Patrím medzi nich aj ja a žijú v mojom okolí. Spočiatku hovoria, že to chlapci myslia dobre a potrebujú sa to naučiť. Keď táraniny, chaos a neschopnosť riešiť problémy pokračujú, začínajú sa hanbiť a cítia rozpaky. Šomranie prechádza do nadávania. A nadávanie prechádza do protestov. Raz ti pred úradom nebudú vykrikovať blázniví ultras a kotlebovci ale Tvoji vlastní voliči. A budeme medzi nim stáť aj ja s pánom farárom Vladkom Maslákom. My, ktorí sme verili, že raz budeme mať krajinu pre obyčajných ľudí.

Dnes nás znovu prepadlo komando profesora Bíreša. Myslel som, že Vladkovi prasknú jeho srdcové bajpasy. Denne nám prichádzajú ľudia z ulice, musíme ich testovať a dávať do karantény. Všetko máme plné a zima je ešte ďaleko. Každý deň treba pripraviť 600 jedál a Potravinová banka vysychá. Musíme si pripraviť zásoby na zimu, chrániť sa pred vírusom a komando chce, aby naši ľudia naháňali v maštaliach dobytok a plnili požiadavky úradov. Nerešpektovali ani naše oznamy o zákaze vstupu. Vyhrážajú sa, že nám znovu zoberú dotácie a udelia pokuty. Pán Felcan z Martina, ktorý mal byť už dávno odvolaný zo svojej funkcie. Jeho hlavnou pracovnou metódou je klamstvo a manipulácia. Všetko je tak ako v minulosti, keď na PPA kraľoval pán Kožuch a my sme sa previnili tým, že v maštali lietala lastovička a chlapi priviazali teliatko ku kravičke. Tieto Bírešove komandá už znechutili a zničili mnoho malých farmárov a možno tak pomohli veľkým agrobarónom. A pán profesor ďalej sedí vo svojom úrade. Jeho šéf, minister, jedno hovorí a niečo iné robí. Tí, ktorí sa chcú pridať k iniciatíve na odvolanie profesora Bíreša a doktora Felcana, napíšte mi.

Počúvame reči ministrov o tom, že prichádzajú lepšie časy. Ako za Husáka. Neviem, kam sa ministri pozerajú, ale nám sa zdá, že sa skôr stmieva ako svitá. Toľko amaterizmu a chaosu sa len tak nevidí. Rozprávajú o tom, ako chcú pomáhať podnikateľom, ale robia presný opak. Chod štátu sa zastavil, stopli sa projekty a úradníci už radšej nevydávajú ani stavebné povolenia. Na ministerstvách sa píšu slohové práce o stratégiách a svetlých zajtrajškoch, ale projekty stoja a ľudia nemajú prácu. Igor, vieš ako pomáhajú krajiny svojim podnikateľom v krízových časoch? Neposielajú im almužny, ale dávajú im prácu na projektoch obnovy štátnej infraštruktúry. Na našich ministerstvách však kraľujú zahraniční konzultanti a korporácie. Ako v banánovej republike. Hlavne, že bojujeme proti oligarchom a korupcii. Prečo v koronekríze vozíme zo zahraničia veci, ktoré vedia dodať slovenské firmy? Na jednom ministerstve mi povedali, že výberové konania trvajú aj rok. Tak ste to mohli zmeniť, keď je výnimočný stav. Lenže vy ani neviete koľko kičurovcov vám tam kradne rovno pod nosom. A minister vnútra sa spokojne usmieva.

Milý Igor. Kedysi si ma oslovil, aby som Ti písal komentáre do Tvojich novín. Aj Ty si tam bojoval proti Ficovi. A urobil si obrovskú prácu. Obdivoval som Tvoju odvahu a vytrvalosť. Noviny si predal a už tam nepíšeš. Ja pokračujem a rád by som napísal niečo o tom, ako sa trápiš a trápiš aj nás. Asi by mi to neuverejnili. Pracujú tam Tvoji bývalí spolupracovníci a majú Ťa radi. Vraj si bol dobrý šéf. Aj teraz si šéf. Asi sa aj veľa narobíš, ale výsledky sú otrasné. Vraj máš úspechy na fejsbúku. Niekedy majú ľudia pocit, že ťa to baví viac, ako Tvoja robota. A niekedy sa za blbosti, čo tam popíšeš, aj hanbia za Teba. Ja na fejsbúku nie som. Dal by som Ti tam nejaký komentár, len sa bojím, že by si ma vymazal alebo nazval múdrosráčom. Lenže ja Ťa mám aj tak rád. A prajem si, aby si bol úspešný. A s Tebou aj táto krajina. Každým dňom však strácam nádej, že sa odvírusuješ a spamätáš. Takto to ďalej nepôjde Igor. Budeš tam potrebovať skutočných odborníkov a profesionálov. A budeš ich musieť počúvať. Viacerí rezignovali a už pomôcť neprídu. Pár ľudí z Tvojho okolia hovorí, že si sa obklopil rôznymi prikyvovačmi a vlezdoprdelkami. Neviem, ale mnohým sa to stalo a nedopadli dobre. Mali sme historickú šancu zmeniť Slovensko. Vytvoriť slušnú a modernú krajinu pre obyčajných ľudí. Zatiaľ sme rozčarovaní z vašej nepripravenosti a neschopnosti riadiť túto krajinu. Je to ako v zlom sne. Čas beží a naša šanca sa zmenšuje. Čoskoro budú obyčajní ľudia v uliciach. Áno, presne tí, ktorí ťa volili. Možno ešte dostanete šancu na reparát a koalícia pozliepa nejakú vládu odborníkov. Alebo sa vráti tá banda podvodníkov a zlodejov, ktorým svojou neschopnosťou pripravujete cestu. Alebo príde nejaký magor diktátor, proti ktorému je Kotleba iba rozprávkový princ. Naše deti sa nevrátia zo zahraničia. A my sa odsťahujeme radšej za nimi. Nevidím žiadne svetielko ani svitanie na lepšie časy, o ktorých rozpráva Tvoj minister Edo. Aj on je dobrý chlap a robí 15 hodín denne. Ale to nestačí. Prečo? Dobre o tom hovorí v jednom rozhovore Oldřich Kovář. Jeho kniha Architektúra života by mala byť povinným čítaním pre politikov.

Milý Igor. Možno sa zbavíš svojho vírusu a precitneš. A možno nie.  Bude to škoda, lebo prehráme všetci. A už sme stratili času dosť. Najskôr nás ničili komunisti a potom Mečiar, Dzurinda a Fico. Toto si tento národ nezaslúži. Držím Ti palce. Ale už sa mi začínajú potiť a triasť. Nie je to dobré, ver mi. A nie je to ani také, ako Ti hovoria Tvoji našepkávači. Nebudem Ti písať ani telefonovať. Máme s Vladkom Maslákom dosť inej práce. Užitočnejšej ako hádzanie hrachu na stenu. Možno sa toto moje posolstvo aspoň rozšíri medzi obyčajnými ľuďmi, aby si nabudúce lepšie premysleli komu dávajú svoj hlas.

Ohlasy majiteľov firiem, riaditeľov, výskumníkov a inovátorov:

Ahoj Janko. Cital som to. Fantasticky si to napisal. Velmi sucasnej vlade fandim a dokonca si myslim ze aj nas rezortny pan minister je dobry clovek ale bohuzial nema na to, aby riadil tak dolezity rezort. V tejto dobe, ked je potravinova sebestacnost najdolezitejsia, sa nemozeme zapodievat remizkami a jazierkami. Najprv nakrme obyvatelstvom slovenskymi poctivymi potravinami a potom skraslujme krajinu. Aj ked si myslim, ze polnohospodar to robi aj bez toho aby mu to niekto prikazal. Aj ja by som si chcel udrzat spolupracovnikov aj ked nato nemam financie . Tak som sa rozhodol ze pre nich budem chovat prasce,  kacice, ale nepytaj sa naco vsetko som narazil pri prihlasovani farmy. A to uz nehovorim, ze skolske ovocie, ktore som dodaval v juni nemam ani len skontrolovane, nieto este  vyplatene. Mam tam 70 tisic eur v skolskom programe a neviem kedy sa k nim dostanem. A to by malo zaujimat ludi na MPSR a nie to ci moje prasce maju za uchom stitok alebo nie.  Ved predsa ja ich nechcem predavat ale rozdavat mojim spolupracovnikom. Pozdravujem Vladka a chlapcov, Velmi casto na vas myslim.

Ing. Emil Schultz, Emilove Sady, OVD ovocinarske druzstvo

Janko, s článkom veľký súhlas. Ak by bolo niečo s čím sa da pomôcť, kedykoľvek. Karol Stýblo, konateľ Lyrachocolate, Ivánka pri Nitre

Ahoj Janko
Vystihol si to. Lidri musia mat odbornost a charakter. Raz ma slovenska vlada jedno a raz druhe, raz ani jedno. Drzme si palce aby sa o desat rokov priamky pretli. Braňo P

Ahoj Jano , napisal si to presne a vystizne, priamo a pravdivo tak ako to citi vacsina ludi, ktori verili zmene . Tlak, existencna otazka, neistota a frustracia narastaju. Verim, ze sa s tym stale da nieco robit. Len treba vysukat rukavy, odlozit mobily, nezabijat cas tlacovkami, obklopit sa expertmi a zacat makat. Este verim. Uvidim dokedy.
Peknu sobotu chlapci. Noro B

Toľko myšlienok mi beží hlavou…Určite sa rád pridám. Môžeš so mnou počítať. Tie absurdnosti všade na okolo sa jednoducho už nedajú akceptovať. Rado

Ahoj Janko, pekne si to napisal. Pozehnany den
Mato

Ahoj Janko. Ten prvý text je smutný, aj keď veľmi pravdivý. Pri ňom nevidím inú možnosť ako len pozorovať a vydržať. A želať seba aj Slovensku, aby to dopadlo čo najlepšie.
Ten druhý o Fraunhoferovi je optimistický a akčný. Veľmi rad sa do neho zapojím, ako budem môcť a vedieť.
Srdečne pozdravujem
Vlado

Janko, dakujem / vystihuje to sucasny stav @ a zial sa potvrdzuje Tvoju odpoved na otazku ktoru som Ti polozil … ako by sme vedeli IM pomoct, da si od niekoho poradit ? …
s priateľským pozdravom/ Miroslav

Ahoj Janko. Najnovší článok je pravdivý a dobre napísaný, odkaz naň prepošlem viacerým ľuďom. p.

Jano, velmi dobry clanok, vystihol si pocity ktore mame vsetci. Korona sa da zvladat, ale ta neschopnost organizovat zmenu je uz neunosna. A komunikacne je to zatial najhorsie za posledne roky. Pritom sam mam dôveru v integritu vacsiny zapojenych. Peter

Nazdar Jano. Podobné myšlienky som počul a čítal v poslednej dobe veľmi často. Ale až teraz, keď som ich čítal od teba som si uvedomil, aké vážne to je. Bohužiaľ sa ukazuje potreba mať na ministerstve nielen charakterného, ale hlavne odborne zdatného manažéra. Slovensko teraz potrebuje niekoho, kto zdvihne zástavu a ukáže smer. A nie Narcisa čo nám oznámi, že sme si to pokazili. To vieme aj sami. Ja verím, že tam onedlho príde. Len sa modlím, aby zas nebol „červený“… Miloš Gregor.

Čítal som aj tvoj článok o Matovičovi. V mnohom súhlasím, ale na druhej strane si myslím že robí čo môže. To čo dostal po voľbách je výzva akú nemal v moderných dejinách Slovenska ešte nikto. Na to sa nedá pripraviť, ťažko sa na tvrdé rozhodnutia hľadá podpora ľudí a aj občanov (špeciálne tých). A on sám je taký dobráčisko, robí všetko preto aby sa vyhol extrémnym opatreniam, chce to robiť pre dobro ľudí, ale nie vždy mu to funguje. Okrem toho mám pocit že občas zabudne že je na Slovensku a preceňuje naše možnosti. Občas robí plány ako by sme boli Nemecko, vyspelá a fungujúca krajina, žiaľ Slovensko je ešte stále veľmi zaostalé. Facebook by mu ale zobrať mali, lebo s ním robí občas dosť škody. V každom prípade si myslím že sme na tom ešte dobre, stačí sa pozrieť k susedom do česka. Tam sú v bezvýchodiskovej situácii. V každom prípade tým chcem povedať, že áno, robia veľa chýb, veľa vecí by mali napraviť, s väčšinou toho čo si napísal súhlasím a bolo by skvelé, keby sme mali vo vedení štátu špičkových odborníkov. Ale žiaľ to ešte nie je realita Slovenska, už vôbec nie slovenskej politiky. Momentálne máme vo vedení najlepšie čo môžme mať. Nie je to to najlepšie, je to to najlepšie čo vieme mať. Pavel Dvořák

Nikto nechápe, ako môžu byť profesor Jozef Bíreš a jeho chr’=anenec MVDr. Felcan, ktorý robí ľuďom iba zle, ešte v úrade. Asi ich orchraňuje silná skupina Penta a my sme márne verili, že sa niečo zmení. VM

Janko, musíme sa viac modliť, aby Duch Svätý zostúpil na všetkých manažérov nielen u nás, ale na celom svete, aby sme náš SPOLOČNÝ POZEMSKÝ DOMOV dobre spravovali k prosperite, držte sa všetci v pokoji a zdraví aj v Kláštore, kde krásne spravujete SPOLOČNÝ DOMOV… Miro Saniga

Som otimista aj napriek tomu všetkému čo sa okolo deje. Zhodnotil som to, že momentálne je čas nekompetentného prístupu, mám na mysli politikov, šéfov, kolegov, atď. Dospel som k záveru, že opraviť systém pojde asi len robením menších krokov, čo bude asi dlhšie trvať ako by sme chceli. Daniel M.

Ďakujem, zaujímavé čítanie. Hádam to aj premiér využije na reflexiu, uvidíme. M.

Ahoj Janiku. Velmi vystizny clanok! Moc dokaze “zozut” cloveka a ak k tomu clovek prestane pocuvat ine nazory a mysli si, ze len tie jeho su najlepsie, tak to potom takto dopadne. Najhorsie je ale urazanie nas vsetkych  na nekonecnych “placovkach”, lebo mat iny nazor sa povazuje skoro za “vlastizradu”.Neviem co nas este caka…ale bojim sa, ze sa zmeny nedockame;( Opatrujte sa a neostava nam nic ine, len robit dalej a dufat! Peknu nedelu priatelia. F.

Janko, pekny text, ale tvrdá realita ! Jediné co ma teraz napada, je to melancholické, text z pesnicky Karla Kryla – Tekuté pisky.« Gumovy kotouc bije do hrazeni, chybi branky, a nikto neprihráva…. »Drzim palce, a modlim sa k Panne Marii aby si zobrala Slovensko pod svoj « ochranny plast » Anton Šťastný, Ženeva

Ahoj Janko. Žiaľ až moc výstižne napísané,sám by som nenašiel lepšie slová na vyjadrenie vlastných pocitov a dojmov z našej vlády. Čo sa týka p.Mičovského v našich poľnohospodárskych kruhoch sa o ňom hovorí ,,pán minister je dobrý človek ale…“ Áno, zdá sa že tento deduško rozprávkár bude jedným z najhorších ministrov SR vôbec. Pred pár mesiacmi by som si za takúto vetu dal sám zaucho, teraz… Som ako väčšina ľudí sklamaný, zhnusený a keďže som nechcel pľuť do vlastných radov bál som sa Ti aj napísať.  Neviem ako ďalej,evidentne máme šach a mat už číha za rohom. Sám vieš, ako veľmi sme prahli po zmene. Všetci dnes už vieme, že nie po takejto. Stále však vo mne hlodá otázka…Existuje riešenie v tejto čudovláde?! Tibor.

Janko, je pre mňa nepredstaviteľné, že by premiér nereagoval na tvoj odkaz plný konštruktívnej navigácie, nie kritiky. Strácam nádej, keď ľudia ako ty a tí okolo teba nie ste vypočutí a prizvaní k dialógu. Ako oproti tebe mladý a stále človek v rozvoji, nemám chuť sa vrátiť a pracovať pre SR. Robím poradcu pre ČR stratégiu ministerstva zdravotníctva. Pokoj a dobro. Jano

🙂 Ahoj, Mnoho ľudí protestuje už nahlas, v mnohých to len vrie.  Postupne aj Dag Daniš, či matematik Richard Kollár si prestávajú dávať servítky pred ústa. Ja som doteraz len písal posty, komentáre a zdieľal. Od jari sme načítaní desiatky vedeckých štúdii na nature.comsciencedirect.com,… vytiahli sme si databázy a štatistiky SR/EU,… to čo sa deje nie je podopreté súčasným poznaním, nie je povolená ani tolerovaná odborná diskusia. Po prvých týždňoch spolupatričnosti sme sa na jar zobudili a začali upozorňovať na nesúlad vecí. 
Po spoločensko-politickej stránke je tu denno-denné zastrašovanie obyvateľstva s limitovaným prístupom k informáciám a faktom. V podmienkach SR súčasný premiér s danou situáciou plne rezonuje. Je to psychicky narušená osoba s autokratickými sklonmi. Za roky v opozícii si vytrénoval manipulácie a klamstvo. Cieli na základné pudy. Zosmiešňuje iné názory, často podopreté faktami, výskumom a štatistikami. Už odklepli bez obstarávania stovky miliónov eúr svojim firmám. Len nedávno 150 mil € na opravu ciest bez obstarania.
O veľa veciach čo sa deje z iných pohľadov možno ani nevieš, alebo zatiaľ nevnímáš. Veci ako potláčanie slobody slova, cenzúra, prekrúcanie faktov a pravdy sú na dennom poriadku medialno-vládnej mašinérie. 
Tichá väčšina ľudí sa začína viac a viac búriť a vyzývať na zdravý rozum a zmenu. Andrej

Janko, tiež si myslím , asi ako väčšina normlne zmýšlajucích ludí , že Matovič a jeho ministri nevedia progresívne veci na urovni ministerstiev, štátu riešit a vyriešiť. Plne sa stotožnujem s tvojím člankom. Moj názor na sučasnú vládu je, že to nevedia, nie su kompetentní a v snahe nespraviť zle nerobia radšej nič. Fandil som im, ale pokiaľ manažér nespraví do 3 mesiacov zmeny, ktoré má na pláne, tak už ich nespraví po svojom, už je ovplyvňovaný pôvodnymi praktikami a ľudmi. Keby boli teraz voľby, tak Matovič nie je premiér a o mesiac sa s týmto tempom riešenia ŠTÁTNYCH problémov už ani nedostane do porlamentu. Začina to byť opäť tragédia Slovenska. Majú viacero možností. Buď sa obklopia odborníkmi, budú ich počúvať a presadzovať ich návrhy a zavádzať ZMENY. Alebo sa nechajú viesť starými praktikami , oligarchami, brať  dividendy, provízie a pôjde to dalej tak, ako to išlo . Alebo sa budu hrať na poctivcov a v snahe nič nepokaziť, ani nič neurobia, lebo nevedia ako. Stále sa vyhovárať na COVID 19 nie je možné. Ľubo Švec

Ahoj Janko. Myslím, že veľká časť jeho voličov prežíva podobné pocity. Ja som nevolil Matoviča, ale jeho stranu, ako jedinú možnosť odstaviť od moci smerácku mafiu (ako sa aj postupne ukazuje, mali to rozbehnuté všade a vo veľkom). Dúfal som, že Matovič má pripravenú osobnosť/lídra na pozíciu premiéra. Vôňa moci je ale evidentne príliš silná …S pozdravom Jaroslav

Ahoj Janko- Plne sa stotožňujem s Tvojim listom. Vnímam z toho sklamanie, možno beznádej….Premýšľam nad tým čo sa dá urobiť, ako pomôcť aby sa ten vlak rozbehnutý nesprávnym smerom, podarilo ešte otočiť, čo môžem pre to urobiť ? Ako potrebujete pomôcť v Kláštore ?
Myslím na vás všetkých. Veľa Božieho požehnania. JK

Ahoj Jano,Tvoje riadky som cital v noci a tazko sa zaspavalo uvedomujuc si skutocnost.Som presvedceny, ze kritika je na mieste a absolutne opravnena. Zaroven citim, ze je dolezite davat nadej akokolvek je slaba. Viera v dobro, spravodlivost a zlepsenie je silnym motivatorom, aby sme neupadli ako spolocnost do este hlbsich depresii a tmavych myslienok.
Neviem ako sa riadi stat, casto mam problemy aj s nasou malou firmickou, ale viem celkom iste, ze pocit nadeje je pre ludi velmi dolezity, dokonca klucovy predpoklad prezitia.
Vsetci sme nahnevani, citime krivdu, hladame vinnikov za tuto situaciu. A mozno je to len Bozi plan – zodvihnuty prst s cielom ukazat ludstvu ako krehky je cely svet, ekosystem a priroda, ktoru slepo a bezohladne drancujeme s jedinym cielom, ziskat viac, vyrabat viac, predavat viac, vlastnit viac.Pritom tie najvacsie poklady, to najhodnotnejsie byva zadarmo, mame to pod nosom a pre “slepotu“ to nevidime.
Zelam vsetko dobre, najma pevne zdravie vsetkym v Klastore. Budem nadalej prispievat svojou trochou poctivej prace, ktorej vysledky zdanim ako sa patri a budem verit, ze sa z vyzbieranych penazi podari pomahat tym, co to naozaj potrebuju. Patrik

Čítal som aj tvoj článok o Matovičovi. V mnohom súhlasím, ale na druhej strane si myslím že robí čo môže. To čo dostal po voľbách je výzva akú nemal v moderných dejinách Slovenska ešte nikto. Na to sa nedá pripraviť, ťažko sa na tvrdé rozhodnutia hľadá podpora ľudí a aj občanov (špeciálne tých). A on sám je taký dobráčisko, robí všetko preto aby sa vyhol extrémnym opatreniam, chce to robiť pre dobro ľudí, ale nie vždy mu to funguje. Okrem toho mám pocit že občas zabudne že je na Slovensku a preceňuje naše možnosti. Občas robí plány ako by sme boli Nemecko, vyspelá a fungujúca krajina, žiaľ Slovensko je ešte stále veľmi zaostalé. Facebook by mu ale zobrať mali, lebo s ním robí občas dosť škody. V každom prípade si myslím že sme na tom ešte dobre, stačí sa pozrieť k susedom do česka. Tam sú v bezvýchodiskovej situácii. V každom prípade tým chcem povedať, že áno, robia veľa chýb, veľa vecí by mali napraviť, s väčšinou toho čo si napísal súhlasím a bolo by skvelé, keby sme mali vo vedení štátu špičkových odborníkov. Ale žiaľ to ešte nie je realita Slovenska, už vôbec nie slovenskej politiky. Momentálne máme vo vedení najlepšie čo môžme mať. Nie je to to najlepšie, je to to najlepšie čo vieme mať. Pavel Dvořák, Šanhgaj

Ahoj Janko. Úžasné co děláte v Kláštoru za práce,  je mi líto ztraceného času díky úředníkům .Myslel jsem že s Matovičem přišlo oživení ze zatuchliny. Přeji Tobě a rodině , blízkým , aby jste obtížnou situaci dobře prošli , naopak snad na ní i něco pozitivního našli! Petr.

Predstava organizacie ktora sa stara o ludi ktori to v „normalnej“ spolocnosti nateraz nedali je skor taka ze su to ludia ktori nemaju pracovne navyky a len sa tam premotavaju aby nezavadzali inde. Tak drzim palce nech sa vam dalej dari tieto stereotypy naburavat a aj pri odolavani krivym uradnikom, ktori nepochopili svoju rolu, alebo v horsom pripade ich niekto plati aby skodili, to je na nasratie. Je dobre ze ich prikladne zviditelnujes, nezaskodi im ubrat pocitu egoistickej beztrestnosti. Samuel

Jano díky, a pozdravuj moc Vladka i paní. Zvládejte to. Otakar Klepárník

Píšeš, že naši priatelia vo vláde majú zlých našepkávačov! A máš pravdu, je to asi tak. No ale to potom kladiem otázku, prečo je to tak? Ako sme to mohli dopustiť, my všetci kresťania zo spoločenstiev a prečo tam nie sme my? Ako sa mohlo stať, že pohania a mýtnici nás predbehli? Poznáme výrok: Zlo sa šíri preto, lebo ľudia ktorí sa mohli postaviť zlu neurobili nič.My k nim nepatríme, urobili sme dosť. Ale stačilo to? Nemali sme urobiť viac? Ak na mieste radcov sú pohania a my tam nie sme, tak potom musíme byť proaktívny a mali by sme začať pokáním a poprosiť o odpustenie, že sme prenechali miesto nevercom a pýtať sa Pána, ako to môžeme napraviť. Verím, že Ježiš nám ukáže lepšiu cestu.Vieš, ako som ťa neraz intenzívne povzbudzoval a aj prosil, aby si im bol k nim čo najbližšie, lebo to čo im vieš dať Ty, im nevie nik iný dať. Lenže zadá sa, ako to už býva, keď sa tam niečo nedobré udeje ,ktorému koľvek kresťanovi, tak sa stiahne. Pohana vyhodíš dverami a on sa ti tam vkradne oknom a my kresťania sa divíme, že na našom mieste tam sú radci pohania a mýtnici.
Sú lobistické skupiny pre zbrojárstvo, zdravotníctvo, stavebníctvo atď…
My poďme aktívne lobovať za dobro, za chudobných, za Vladka a sociálne projekty, farmárov, za siroty a vdovy. Janko, veľmi ťa o to prosím, nevzdávajme to. Motívom nám bude budovanie Božieho kráľovstva a mzdou bude odmena v nebi a večný život.
Si členom skupiny v inováciách, projekt Inovato a iné. To však musí byť iná skupina! Malá, 5-7 ľudí ktorí majú skúsenosti, kontakty a spoločný motív o ktorom som písal vyššie.Navrhujem a prosím, skontaktujme Mária a vytvorte takú skupinu a pusťme sa do práce. Prevezmime miesto radcov a pomáhajme tým, že budeme stáť po boku Igora, Eda, Krajčího a ďalších. Spravme to rýchlo a tentokrát poriadne. Výhovorky, že nás nechcú neberme. To je diablovo klamstvo. Veľmi prosím za nich, aby sme ich neopustili. Každé stretnutie začneme a skončíme modlitbou a budeme si pýtať svetlo od Pána na každý krok, tak ako si nás to učil do Milana Zeleného (teória prvého kroku). Ľubo Klieštik

Pán Košturiak, skúste toho Igora trochu pochváliť a presmerovať ho tak na normálnu koľa, lebo ľudia tu u nás na východe už nadávajú a nebudú ho voliť. Kočiš Drevovýroba

Ahoj Janko,
ďakujem za tvoj vynikajúci ako aj aktuálny článok adresovaný IM !
Plne sa stotožňujem  s jeho obsahom. Aj keď je článok pravdivo kritický, predsa si ho napísal s veľkým citom, aby si IM vnútorne nezranil s nádejou na jeho precitnutie a zmenu konania, ktorú stále väčšina obyvateľov tejto krajiny tak veľmi očakáva a potrebuje.Ten článok napriek tvrdej kritike by mohol byť pre neho „zdravo“ povzbudivý, pretože mu ešte dávašnádej, aj keď ju už strácaš, ale zároveň mu držíš mu palce.
Uplynulo už viac ako pol roka na čele vlády s IM a on sa žiaľ neprejavuje ako líder krajiny. Ak poznáš knihu Zodpovedné líderstvo od Alexandra Havarda, ten v svojej knihe uvádza jeden citát od J. Haaland Matlaryovej, Materstvo a líderstvo: „Ak chce líder viesť druhých, potrebuje vzbudiť dôveru, kultivovane komunikovať a vytvárať atmosféru ozajstnej úcty v medziľudských vzťahoch“. Svojim reálnym konaním ako aj svojimi statusmi na Facebooku žiaľ IM robí častokrát pravý opak a vytvára tak v spoločnosti chaos, strácajúc dôveru, ktorú si postupne a dlhodobo vytváral.
Aj keď sú členovia vlády, ktorých uvádzaš v článku pravdepodobne slušní a dobrí ľudia, tak to žiaľ v súčasnej dobe nestačí, pretože tu potrebujeme  ministrov “ vizionárov“, obklopených skutočnými odborníkmi a schopnými „implementátormi“ zmien.
Čas plynie veľmi rýchlo a ešte nám predsa viera a nádej na zmenu stále ostávajú. Verím, že si IM  tvoj článok prečíta a pošle ti spätnú väzbu s nádejou, že chce zmeniť svoje správanie a obklopiť sa schopnými ľuďmi, ktorých táto krajina nevyhnutne potrebuje. S pozdravom, Tono

Zdravím Vás do Kláštora, dovolím si pár poznámok k blogu:

1. súhlasím, premiérovi treba zablokovať facebook! To je najväčšia škodná tejto vlády.

2. pri korone spravili niekoľko chýb. Zároveň celá Európa sa opäť s koronou trápi alebo čoskoro bude trápiť. Nie je to neschopnosť iba našej vlády. Myslím, že je to skôr daň za to, že sme takúto situáciu prakticky neriešili niekoľko desaťročí. Viacerí (našťastie nie všetci) odborníci majú iba 2D informácie.

3. v čase volieb korona iba začínala. Myslím, že v tej dobe sme najmä riešili elementárnu spravodlivosť, ktorá stála životy dvoch mladých ľudí. Tu si myslím, že nastali obrovské zmeny. Polícia konečne začala pracovať, súdna moc sa očisťuje a prokuratúra pevne verím, že je na najlepšej ceste k očiste. Dokonca si myslím, že keď tieto zložky budú poriadne pracovať, aj takí páni ako Vami spomínaný profesor Bíreš nebudú na významných postoch.

4. určite sú niektoré ministerstvá so slabšími ministrami, ako napr. poľnohospodárstvo. Zároveň som presvedčený, že niektoré sú veľmi schopné a svoju agendu riešia zodpovedne a s rozvahou. 
Určite sa tejto vláde dá a bude dať všeličo vyčítať a treba o tom hovoriť. Zároveň s pokorou a veľkou nádejou jej fandím k očiste našej spoločnosti.

To, ako začali pracovať polícia, súdy a snáď aj prokuratúra považujem z pohľadu spred 2 rokoch za zázrak. Vďaka zaň.
Pozdravujem Vás a prajem veľa síl v týchto neľahkých časoch. Hlavu hore!
Peter Urda

Ahojte,
ja som veľmi sklamaný, vo februári tohto roku, keď sme boli v Kláštore s Tonkom som na to upozorňoval, že je IM je hrozný človek a Slovensko s ním čakajú strašné časy. Dodnes nerozumiem ako mu mohli dať svoju dôveru (o hlase ani nehovorím) také osobnosti ako je Janko Košturiak a Vladko Maslák. Je to premrhaná príležitosť. Ja nesúhlasím so zmierlivým tónom blogu voči Matovičovi, je to hulvát a grobian, on to nepochopí.
Juraj

Ahoj Janko, zdravim Tebe, Milenu a vsechny do Dobreha pastyre. Preji vam vsem hodne Bozi ochrany, hlavne pevne zdravi a hodne sil a odvahy. Opatrujte se Janko! Styska se mi po osobnim setkavani. Roman Dvořák

Ahoj Janko,perfektná diagnóza Igorovho vírusu. Včera sme to preberali na porade a zhodli sme sa tom, že Ty si nám tu roky rozdával múdru nádej a teraz je na nás ,aby sme Ťa aj Vladka Masláka podporili. Pri mojom vedení často vysvetľujem veci príbehmi a anekdotami a kolegovia mi poradili ,aby som Ti túto ,ktorá je o nádeji poslal :“ Prišiel Moše za rabínom a plakal : “ Rabi je to hrozné, dcéra sa chce stať prostitútkou, syn prepadol drogám, spoločník ma podviedol, skrachovala  mi firma!” Rabín sa zamyslel a radí mu : “ Moše na stenu , na ktorú sa každý deň veľakrát pozrieš,si dáš tento nápis: TAKTO TO NEBUDE TRVAŤ VEČNE ! A teraz choď, modli sa a pracuja za pol raka mi príď povedať , ako sa ti vodí. Po pol roku príde rozradostnený Moše za rabínom a hovorí mu :“ Rabi je to super, dcéra sa šťastne vydala, čakáme vnúča, syn sa vyliečil z drog a máme spolu prosperujúcu firmu. “Rabín sa Mošeho pýta : “A ten nápis na tej stene ? “Moše odpovedá:  “ Ten nápis som ešte nestihol dať dole .”A rabín mu radí: “Moše ten nápis TAKTO TO NEBUDE TRVAŤ VEČNE ! ten si tam navždy nechaj ! “S pozdravom Jaro&kolegyne a kolegovia

Ahoj Janko, syn mi poslal link na Tvoj článok „Zavírusovaný Igor“. Máš talent od Boha vyjadriť veľmi výstižne to čo sa deje na Slovensku. Chcem – nechcem – musím súhlasiť. Ale nie to som chcel písať, , pozitívnych odoziev na článok máš dosť ?. Chcel by som sa spýtať, či Ti viem nejako pomôcť aj v tej komplikovanej situácii ktorú popisuješ s Vladom Maslákom? Možno hlúpa otázka, ale myslím ju úprimne keďže neviem ako aby som to proste urobil bez pýtania.

Držím palce, prajem tiež požehnanie do Tvojej činnosti, ktorá je pre nás všetkým vzorom a motivoáciou ako robiť veci lepšie a dať tomu vyššií rozmer. Aj tu, ak môžem, daj vedieť ako by som vedel prakticky pomôcť. 

ĎAKUJEM ! Milan 

Milí Janko a Ľubko,

      až teraz, práve teraz som si prečítala článok aj spolu s reakciami. A píšem……pohľad to bude iný, ženský, materský. Janko tak ako vo všetkých svojich blogoch, článkoch, rozhovoroch triafa do čierneho, niekedy to zabolí viac, niekedy menej, ale má na to právo, lebo sám ide príkladom výnimočne aktívneho a plodného života v súlade s Božím zámerom s jeho životom. Pri jednej z reakcií na článok sa mi do očí tisli slzy, zalapala som po dychu a na konci meno – Ľubo Klieštik. Uff, až mám strach z toho, čo sa má diať, keď mi Pán vás dvoch poslal do cesty.

     Prvýkrát v živote som pocítila nevýslovnú hrôzu a strach, keď som v náručí držala svojho prvorodeného syna Dávida, mala som 21 rokov, videla som ako túži prisať sa k prsníku, bol už veľmi hladný. Vtom som precítila hrôzu mám, ktoré nemajú dať čo jesť svojmu hladnému dieťaťu. Neviem prečo mi Pán dal toto precítiť v tak mladom nezrelom veku. O dva roky sa to zopakovalo s malou Kristínkou, bola vojna v Kuvajte a mne sa vynárali hrôzostrašné výjavy z vojnových filmov, dokumentárnych záberov ako mamám vytrhli z rúk deti, ako rodičia sa dobrovoľne vzdávali detí, aby mali šancu prežiť……..normálne som rada, že obe staršie deti ešte nemajú rodiny, budú na vzťah a rodičovstvo psychicky zrelší………

     Aj dnes zomrie od hladu 40 000 detí, väčšina v náručí svojich mám. Aj dnes mnoho detí nesmierne trpí a kvôli vojnám a násiliu ich mamy zmierajú strachom. Strachom o prežitie, o holé prežitie……V akom svete žijeme my? V totálne nezaslúženom raji. Asi to premodlili naši predkovia pri stovkách krížov, ktoré lemujú naše cesty, v stovkách kostoloch, ktoré už od stredoveku zdobia naše obce a mestá……máme dokonale nezaslúžený raj. Ešte aj na ten Covid-19 máme v prepočte na 100 obyv. jednu z najnižších úmrtností na svete. Takže ja som až infantilný optimista a dôverujem Najvyššiemu. Teším sa, že sa polícia začína púšťať do káuz, o ktorých sme 20 rokov vedeli, ale nedalo sa s tým pohnúť……ale veď MY sme za to zodpovední, my sme to dovolili, my sme tolerovali, že veď kradnúť je normálne, každý kradne, treba si pomôcť, keď sa dá, nie? 

     Len dva postrehy:
1. Dnes som na prednáške z Národného hospodárstva vysvetľovala špecifiká hospodárskej politiky Nemecka a Japonska v 50. a 60. rokoch 20. storočia. To, čo tieto krajiny dokázali, nemá v svetovej ekonomike obdobu (prehratá 2. sv. vojna, zničená infraštruktúra atď.). USA a GB si v tomto období „leňošili“ a dobehlo ich to na prelome 70. a 80. rokov. Nemecko a Japonsko však ťažili z výsledkov svojej práce ešte celé desaťročie. Prečo? Obe krajiny boli po vojne v neskutočne ťažkej pozícii, hlad, bieda, frustrácia ľudí zo straty životov svojich blízkych. V oboch krajinách sa elity dokázali spojiť (v Nemecku to vôbec nebolo jednoduché – prof. Erhard z Mníchovskej univerzity išiel sám proti prúdu s návrhom šokovej terapie….) práve vďaka nesmierne ťažkej situácii. Už A. Einstein povedal, že ľudstvo prejaví najväčšiu kreativitu a iniciatívu v krízach, že kríza je pre ľudstvo obrovským požehnaním. Tak hurá!!! Konečne ju máme!!! Ja po nociach čítam knihu o Digitalizácii ekonomiky, ešte pred polrokom som netušila čo je to MS Teams, rozbiehame spoluprácu s Gold Partnerom Bitrix 24 v rámci Európy, pripravujem špecializáciu Digitálna ekonomika a informačné systémy, rozbiehame promo aktivity. OK, koronakríza nestačí, ekonomická kríza asi tiež nebude stačiť, treba ešte aj krízu politickú…….ale tak ako píše Ľubo, teraz je priestor a čas na aktivitu. Veď ja som týždeň nespala z pozitívneho šoku, keď som v Nimnici prvýkrát videla modliť sa 200 chlapov – podnikateľov, ťažné kone, zrelí ľudia, fantázia!!!

2. Milujem svoju prácu, ale koronakríza mi ukázala ako som kvôli nej ubližovala vlastnej rodine. Až keď sme boli spolu „zavretí“ som si viac uvedomila ako ich mám všetkých rada, ako sú pre mňa alfou a omegou, ako veľmi potrebujú moju lásku. Keď ja prídem z práce a zavrčím, tak vrčíme na seba všetci. A tak veľmi potrebujem silu od Pána, aby som to zvládala. Ja verím, že Igor je dobrý chlap, teším sa, že som sa dožila zmeny. V opozícii bol sám, nastavoval svoju kožu, zatínal do živého, niekedy sa čudujem, že nedopadol horšie (Martinka a Janko….) a asi aj teraz ide v štýle – ja sám, ja sám….skúsme mu pomôcť, výsledok sa nedostaví za 4 roky vládnutia, potrebujeme „nesmerovú“ vládu aspoň 8 rokov………A čo tak keby Borisa Kollára v tej budúcej nahradila Strana Kresťanských podnikateľov? V každom prípade vieme, že moci svetových oligarchov sa nevzoprieme, ani ju nezmeníme, ďakujem Pánu Bohu za mier, pokoj, nepamätám si, že by niekto na Slovensku počas môjho života zomrel od hladu (40 000 detí toto šťastie nebude dnes mať….), ale môžeme urobiť niečo preto, aby sme sa pred našimi deťmi nemuseli hanbiť. V nedeľu máme sviatok Všetkých svätých. Aké muselo byť ich nadšenie, keď boli ochotní ísť proti prúdu a byť kruto mučení pred svojimi najbližšími, ktorých mali radi a chceli by ich objať…..a to ja sa sťažujem, že ma vypočúvala NAKA….Janko, viem, že si toho v živote prežil veľa – dobrého aj zlého, ale základ je nedať sa znechutiť. Pán Ti dal talenty, o ktorých sa bežným ľuďom ani nesníva……Ľubko je niekde inde – keď viac než tri roky bol svedkom pomalého umierania svojho dieťaťa, tak toto je asi tá najhoršia skúška, ktorá sa dá prežiť. Resp. nechápem ako sa dá prežiť. A práve vďaka Lucke jeho a Janku mám…….

Čo by som urobila ako prvé: Katolícka univerzita oslávila 20 rokov, vyšlo CD Made in Ružomberok. Dramaturgom je Matúš Demko, syn pána rektora a režisérom je Jakub Krška, brat dekana PF KU Petra Kršku. Šikovní chlapci. Ja by som „zainvestovala“ do týchto pánov a poprosila o dokument o Kláštore pod Znievom. Nie kvôli chvále, čo s otcom Vladkom robíte, ale ako zamyslenie sa nad tým, aké problémy riešime my, čím nepodstatným za zoberáme, akí sme necitliví na potreby druhých a ako „kompetentní pomáhajú“…..a šíriť a šíriť 

Jana

Higs Hopes. Píše sa rok 1989 presne 4.4. a ja rukujem na vojnu do Brna k letectvu. Zo strachom ale s nádejou, že sa zdravý vrátim už ako chlap. Na jeseň 1990 nás poslali na námestie do Brna, kde to teda riadne vrelo. Mal som len 19 rokov, ale nepamätám si, že by so mnou lomcoval strach. Mali sme síce plné zásobníky,  ale v duchu som cítil, že ten rozkaz strieľať predsa nemôže prísť. A ani neprišiel.  Stretol som Havla, počul spievať Kryla. Prvá veľká skúsenosť v živote. Stojíte na jednej strane barikády, ale patríte na tú druhú. Nonstop Vám chodia zimomriavky po tele. Endorfíny sa nalievajú do tela, cítiť veľkú  túžbu po slobode. Koľko odvahy treba v boji za slobodu. Toto sa dá zažiť v jednom živote len raz. Pamätám si potom, ako prišiel rok 1990 a legendárny koncert Pink Floyd v Berlíne. Pieseň „Another Brick In The Wall“ poznám už naspamäť sa stala symbolom. Vždy keď ju počujem v rádiu tak sa endorfíny vracajú.  Vtedy už nebolo cesty späť, celá Európa dýchala slobodou. S odstupom času na to pozerám, ako na obrovské životné dobrodružstvo. Teraz je vo mne veľa hnevu. Prešlo viac ako 30 rokov. Mali sme tu už všetko. Mafiánov, zlodejov aj amatérov. A výsledok? Krajina je rozbitá už aj morálne. Ako je to možné, že firma v Bratislave dokáže za rok postaviť tri 33 poschodové budovy vybavené najmodernejšou technickou vybavenosťou, a štát za 30 rokov ani jednu. Kamarát mi nedávno volal, že mu po operácii padala omietka na posteľ. Dá sa to vôbec nazvať ako HANBA? Naposledy som sa dozvedel, že lístok na slobodu si môžeme kúpiť za poslušnosť. V tej chvíli som si pomyslel na ten dav ľudí z 89-teho, ktorí na námestí o tú slobodu bojovali. Dnes s ňou obchodujeme, ako kedysi cirkev s odpustkami. Nechcem sa podieľať na tejto morálnej devastácii spoločnosti. Pretože som zodpovedný človek, a v žiadnom prípade nepodceňujem tento vírus, zostávam doma aj s celou rodinou, minimálne na 10 dní. Nechcem si zamieňať slobodu zo zodpovednosťou. Človek by mal byť slobodný len do tej miery, do akej je zodpovedný. Myslím si, že za tých 100 miliónov eur, sme mohli už mať od leta postavenú aspoň jednu kvalitnú nemocnicu a ďalšie dve by už mali aspoň základy. Našiel by v nej uplatnenie náš nový zdravotnícky personál. Boli by tam najnovšie technológie. Študenti by po škole nemuseli odchádzať do zahraničia, ale mali by vytvorené skvelé podmienky aj u nás. Popri tom by vyrástli ďalšie príležitosti na vedu a výskum v medicíne. Pán premiér, čo si myslíte? Neboli by ste síce prvý kto na svete dokázal uskutočniť celoplošné testovanie na Covid 19, ale určite by ste na Slovensku dokázali pozitívne ovplyvniť jednu novú generáciu medikov, zdravotníkov, laborantov, technikov, učiteľov……… . Možno tú generáciu žiakov, ktorá maturovala doma, už nezachránime, ale je tu predsa ďalšia. Ešte je šanca. Nemárnime časom a ani peniazmi, spojme svoje sily a ukážme svetu v čom je slovenský človek najlepší na svete.  Je poslušný, učenlivý, šikovný, rodinne založený. Je vašou povinnosťou aby ste vytvorili podmienky pre rast novej generácie slušných a poctivých ľudí.  Už stačilo. Idem si pustiť znovu Floyd-ov ako pred 30-rokmi. Tentoraz však už nie pieseň Another Brick In The Wallale Higs Hopes  „veľké nádeje“. Prajem, Vám všetkým zodpovedným, veľa zodpovednosti. Peter Pagáč.


Váž.pán profesor, prečítala som si List Igorovi. Plne súhlasím s jeho obsahom – ale pýtam sa, kde ste našli odvahu tak odvážne pomenovať veci. Nebojíte sa, že za Váš názor príde k Vám NAKA ?  Človek nevie, či má premiéra ľutovať, alebo hnevať sa na neho. Ja som ho nevolila, ale chcela som veriť, že to čo sľuboval aj dokáže. Zase som sa presvedčila, že sa nedá veriť nikomu a ničomu. Iba p.Bohu ! 
Veľmi sa mi páči citát “ Dobre si rozmyslite po čom veľmi túžite, lebo sa Vám to môže splniť!“  A môj dovetok je : a potom neviete, či to bolo   na niečo dobré. To sa stalo Matovičovi, veľmi túžil vládnuť, všetko, aj škaredé veci robil keď bol v opozícii v parlamente. Jeho túžba sa splnila a dostal sa k moci – a teraz tá splnená túžba ho odrovná ! Čím dlhšie bude vládnuť, tým viac sa znemožní a padne na samé dno a my možno s ním… s úctou a pozdravom, BB

0