Navštívil som veľa krajín na svete, všade som si našiel pekné miesta, ľudí, dobré jedlo a zážitky. A vždy, keď som sa vrátil domov, povedal som si: „Všade dobre, doma najlepšie!“ Mám však pocit, že na Slovensku stretávam viac negatívne naladených ľudí bez úsmevu ako v iných štátoch. Rozumiem tomu, že sú ľudia nespokojní s paródiou demokracie, v ktorej nám vládnu bábky platené zbohatlíkmi. Ani mne sa nepáči rozkrádané zdravotníctvo, zanedbané školstvo a korupcia v úradoch, ktoré by mali strážiť spravodlivosť.

Žijeme v krásnej dobe a už si ani nevieme predstaviť mnohé zlé veci. Strieľame na Silvestra delobuchy a petardy ako prejav veselosti a zábavy. Nezažili sme vojnu a tento pokoj a mierový stav, o ktorom v mnohých oblastiach sveta ľudia iba snívajú, považujeme za samozrejmosť. Nevieme, čo je hlad, vyhľadávame vyberané jedlá a nápoje a už si ani nevychutnáme jednoduché jedlo, aké kedysi pripravovali naše staré mamy. Cez sviatky som si všímal, ako sa niektorí ľudia sťažovali, že v televízii „nič dobré nedávajú.“ Nuž čo, kedysi sme mali dva čierno biele programy na malej obrazovke a niečo normálne raz za týždeň. Dnes máme desiatky programov od rána do večera a zdá sa nám to málo. A pritom stačí vykročiť do prírody, kde máme tie najkrajšie programy. Prebytok peňazí, vecí a zážitkov, ktoré si môžeme kúpiť, akoby viedli k ešte väčšej nespokojnosti. Máme menej skutočného utrpenia ako ľudia v minulosti a o čo sa máme lepšie, o to menej hľadáme prítomnosť Boha. Chceme to, čo nemáme a nevieme sa tešiť z toho, čo sme dostali. Sme nespokojní a neustále sa niekam ponáhľame, namiesto toho, aby sme sa zastavili a tešili sa z prítomnosti.

Rôzni „intelektuáli“ nám v médiách predkladajú svoje pesimistické pohľady na svet. Pre médiá sú zlé správy zaujímavejšie ako správy o tom, že sa nič zle nestalo a všetko je tak, ako má byť. A tak nadávame, aj keď nemáme prečo.

Tu je desať dôvodov, prečo si myslím si, že Slovensko je krajina, kde máme viac dôvodov na radosť ako na nadávanie:

  1. Krásna krajina. Máme krásnu prírodu, mestá a dediny. Každých pár kilometrov človek objaví niečo pekné, kde sa dá zastaviť a len tak pozerať na krásu okolo, vychutnať si neopakovateľnú atmosféru. Máme hory, doliny, rieky, jazerá, jaskyne, krásne kostoly, hrady a zámky. Tu je zopár ukážok. Často cestujem napríklad do Spišskej Novej Vsi. Na 160 kilometroch môže človek vidieť toľko krásnych a rozmanitých vecí, ako v mnohých krajinách na niekoľkých tisíckach kilometrov.
  2. Voda. Máme čistú vodu. Slovensko je hneď po Rakúsku druhou krajinou na svete s najväčšou zásobou podzemnej vody. Až 80% pitnej vody vysokej kvality máme z podzemných zdrojov, pri každej dedine, v každom lese máme studničky, z ktorých sa dá napiť. Máme zásoby pitnej vody pre viac ako dvojnásobný počet ľudí, ako žije na Slovensku. Čo by za takéto zdroje dali mnohé iné krajiny? V Afrike ľudia chodia denne za vodou celé hodiny, v Beverly Hills majú krásne domy a záhrady, ale v horúcich dňoch im chýba voda. Okrem toho máme takmer 1800 minerálnych prameňov, z ktorých sú mnohé svetovo unikátne a liečivé.
  3. Pokoj a bezpečie. Nemáme u nás vojnové konflikty, nebezpečné oblasti s extrémnou kriminalitou, teroristické útoky ani živelné pohromy (zemetrasenia, cunami, sopky, povodne, cyklóny, hurikány, tornáda) , ktoré by zabíjali stovky ľudí a ničili naše príbytky. Tu sú niektoré z nich v iných častiach sveta.
  4. Bohatstvo. Máme veľké materiálne bohatstvo a nízke dlhy. Priemerný majetok Slováka je okolo 25 tisíc USD, čo nás radí do prvej štvrtiny sveta v bohatstve (najbohatšie Švajčiarsko – 561 tisíc USD, najchudobnejšie Malawi 107 USD). Aj rozdiely v majetku medzi Slovákmi patria medzi najmenšie na svete, rovnomerné je aj rozdelenie bohatstva medzi ľudmi. (zdroj: Martin Odkládal podľa Credit Suisse Get Data). 90% ľudí na Slovensku nemá na bývanie pôžičku alebo hypotéku, v iných krajinách to býva vyše 50%. Zadĺženosť Slovenska je 7500 tisíc euro na osobu. Rakúšania, Briti, Íri, Američania, Japonci, Belgičania, Nemci alebo Taliani sú zadĺžení niekoľkonásobne viac. Spomínam si na stretnutie s Japoncom, ktorý u nás dlhšie žil a veľmi sa mu na Slovensku páčilo. Hovorieval, že musíme byť veľmi bohatí, keď ľudia majú také veľké záhrady a dva domy – murovaný a drevený (mal na mysli chatu).
  5. Príroda. Takmer polovicu plochy našej krajiny pokrývajú lesy, v ktorých nachádzame pramenitú vodu, čistý vzduch, množstvo vzácnych zvierat a endemitov. Nepotrebujeme mať všade cesty, lanovky a hotely ako sa o to snažia drevorubači a developeri ničiaci toto bohatstvo v Nízkych a Vysokých Tatrách alebo Donovaloch. Sú to skutočné poklady, ktoré si treba chrániť – tiché doliny a divoká príroda.
  6. Štyri ročné obdobia. Na rozdiel od mnohých iných krajín máme u nás rozkvitnutú jar, teplé leto, farebnú jeseň aj zasneženú zimu, sucho aj dážď, cyklistiku, plávanie aj lyžovanie. Každý mesiac prináša iné farby, vône a atmosféru. Nielen krajina, ale aj jednotlivé ročné obdobia, sú na Slovensku veľmi rozmanité a krásne. Mirko Saniga zobrazil štyri ročné obdobia v slovenskej prírode takto.
  7. Viera. Na Slovensku si ešte veľa ľudí kľakne na kolená a modlí sa k Bohu. Teším sa, že je medzi nimi aj veľa mladých ľudí, ktorí sa snažia ochraňovať rodinu a žiť podľa Desatora. Mám veľkú úctu aj pred mníchmi a rehoľníkmi na Slovensku. Teším sa, že som mohol žiť v dobe pôsobenia mužov Cirkvi ako sú napríklad Kardinál Ján Chryzostom Korec, Anton Srholec, Vladimír Maslák, Marián Kuffa, Peter Gombita a ďalší. Je dobré, ak nám naši otcovia pripomínajú v dnešnom svete „neobmedzených možností“ chlieb náš každodenný.
  8. Rodina. Ešte stále je rodina u nás veľmi silná. Poznám pekné mnohodetné rodiny, ktoré sa spoločne modlia. Máme veľa spoločenstiev na ochranu rodiny a spolužitia muža a ženy. V rodine nachádzame lásku, vieru a nádej, rozvíjame naše tradície, remeslá a kultúru. V slovenských rodinách máme aj jedlá, ktoré patria k najzdravším na svete – kyslú kapustu, bryndzu a žinčicu.
  9. Dobrí ľudia. Je medzi nami veľa závisti, ohovárania a konfliktov. Napriek tomu si myslím, že Slováci nie sú netolerantní a zlí ľudia. V rôznych kútoch našej krajiny stretávam množstvo múdrych, talentovaných, pohostinných a dobrých ľudí. Mohol by som tu napísať dlhý zoznam mien ľudí, ktorí pomáhajú druhým a opravujú svet okolo seba. Vďaka nim verím, že naša krajina má pred sebou peknú budúcnosť.
  10. Podnikatelia. Pohybujem sa hlavne medzi podnikateľmi – malými, strednými aj veľkými. Učíme sa spolu v Podnikateľskej univerzite a spolupracujeme na rôznych projektoch. Som nadšený z toho, koľko máme šikovných podnikateľov a podnikov. Tu je len pár z nich, s ktorými som prišiel do styku – ESET, Sygic, Websupport, Martinus, Spinea, Emilove Sady, BOST, LKT, EKOM, Elkom, Elba, OMS, Wili Holding, Medeko, Tuli, Decodom, Idona, Ride, GA Drilling, Karloff, Tripal, ProCamp, Embraco, Geodeticca. Ryba Žilina, IDC Holding, MTS, Anasoft, Ipesoft, Kinekus, Kamenárstvo Klieštik, Nábytkár, Gremi Klima, Kvety, Kamenárstvo Klieštik, Nobel Automotive, CEIT, VoBo Servis, Sova Digital, Bioveta, Lukamasiv, Ovisfarma, Agrobiosfer, a iné. Títo podnikatelia nielen, že vytvárajú prácu a bohatstvo, ale vychovávajú aj ľudí okolo seba, ktorí budú ovplyvňovať chod našich regiónov a celej krajiny stále viac.

Sú to moje osobné poznámky a pocity a nemusíte s nimi súhlasiť. Ale verím, že aj vy máte svoje dôvody, prečo sa na Slovensku oplatí žiť. Tak už toľko nenadávajme.

foto: Miroslav Saniga

muraria-a22-2

Na Slovensku môžete vidieť Murárika červenokrídleho

dsc_5249

Aj takéto pohľady na hlucháňa zažívame na jar s Mirkom Sanigom

medved-1

Medvede stretávame stále častejšie

horcokvet-clusiov

Horcokvet Clusiov

konvalinky1

Konvalinky

cyklamen-fatransky-03

Endemit – Cyklámen fantranský

0