Kedysi mi Ľubko Klieštik povedal, že Boh má rád babrákov. On vo svoje pokore mal na mysli seba. Nenarodil sa ako prednášateľ a spisovateľ, ale dnes prednáša stovkám ľudí a napísal už dve knihy. Boh si vybral Mojžiša, aby vyviedol Izraelitov z otroctva Egypťanov a hriechu. Mojžiš nebol žiaden líder ani vojvodca. Ani svätý Peter spočiatku nevyzeral na prvého pápeža. Príbehy z Biblie nám ukazujú, že Ježiš si nevyberal ľudí podľa diplomov, certifikátov, postavenia alebo schopnosti zaujímavo prezentovať alebo prednášať. Niekedy ich oslovoval aj takto: „Vy nechápaví a ťarbaví srdcom.“ Kto vie, kde by hľadal svojich učeníkov dnes, či na biskupských úradoch, univerzitách, ministerstvách alebo na okraji spoločnosti.

Ja sám som sa kedysi rád pohyboval v spoločnosti rôznych „celebrít,“ ktoré sa oslovovali pán profesor, pán predseda alebo pán riaditeľ. Nemám nič proti profesorom, predsedom ani riaditeľom, ale niekedy som medzi nimi stretol ľudí, ktorí každú vetu začínali slovom ja, mysleli si, že všetkému rozumejú a mali radi svoje postavenie, v ktorom dostávali obdiv a uznanie. Lenže na tom, že sme sa narodili nemáme veľkú zásluhu, ani na tom, aké talenty sme dostali do daru. Za naše úspechy by sme sa mali pokloniť viac Bohu a ľuďom okolo nás, ako sami sebe.

Babrák s Božou pomocou urobí oveľa viac dobrých vecí, ako ten, kto sa hrá na boha. Je rozdiel, či sa modlíme, aby sa stala naša vôľa, alebo vôľa Pánova. Videl som veľa ľudí, ktorých zničili peniaze, moc a sláva. Tri slová, ktoré často vyjadrujú ciele snaženia mnohých ľudí v našej spoločnosti. Koľko talentovaných ľudí zničili tieto tri nebezpečné drogy? Babrák má jednu výhodu – silní a úspešní s nim nepočítajú. Boh si často vyberá na svoje plány tých, ktorí na tomto svete pôsobia ako slabí, nevýrazní alebo neschopní. Lenže slabí sa držia svojho Otca často pevnejšie ako tí, ktorí sa považujú za majstrov sveta.

Možno si teraz hovoríte, že keď má Pán tak rád babrákov, tak našu vládu a parlament musí milovať. Áno, On nás miluje bez ohľadu na to akí sme a čo robíme. Odpúšťa a pomáha nám, aby sme našli správnu cestu. Modlime sa preto aj za tých, na ktorých možno každý deň hundreme a nadávame. Aj týchto babrákov má Boh rád, rovnako ako nás.

Niekedy máme obavy, že keď sa staneme neviditeľnými, tak prídeme o príležitosti a peniaze. Lenže Boh si svojich spolupracovníkov nevyhľadáva podľa reklamy na internete alebo v médiách. On vie z koktavého človeka urobiť skvelého rečníka a z ustráchaného chlapa hrdinu. Stačí Mu veriť a všetko odovzdať.

42