Občas stretnem človeka, ktorý mi začne rozprávať podivuhodné príbehy. Rýchlo zistím, že sa jedná o obeť ruských rozprávok. Existuje ich niekoľko druhov:

1. Rozprávky o ruskej duši, slovanskej vzájomnosti a ochrane tradičných hodnôt pred „dekadentnou“ západnou kultúrou. Už vyše 100 rokov nie sú v Rusku žiadna demokracia a hodnoty, ale vláda zločincov. Vládcovia Ruska nevyhrávajú voľby ale puče, oponenti sa likvidujú a občania manipulujú a zastrašujú. Výsledkom je bieda, klamstvo, propaganda, korupcia a násilie. Rusi nikdy neboli ochrancami Slovanov, ale veľmi radi ich prepadávali, zabíjali a okrádali. Mohli by o tom veľa rozprávať Poliaci, Ukrajinci, ale aj Česi a Slováci. Ak teda chceme ochraňovať našu kultúru a hodnoty, tak určite nie pod patronátom ruských teroristov a banditov. Krajina s najväčšou rozlohou na svete nedokáže využiť pre lepší život svojich obyvateľov svoje prírodné bohatstvo, ale neustále potrebuje zaberať a ničiť územia iných štátov. Rusko je najväčší teroristický štát na svete bez akejkoľvek úcty k ľudskému životu.

2. Rozprávky o múdrom lišiakovi Putinovi. Toto sú veľmi zaujímavé príbehy o inteligentnom agentovi KGB, ktorý vodí hlupákov na západe za nos a presadzuje stratégie veľkého Ruska. Čo k tomu dodať? Keby chceli Američania vybrať nejakého agenta na zničenie Ruska, nenašli by lepšieho deštruktora ako je Putin. Tento babrák a neuveriteľný idiot, ktorý sa tvári ako pán sveta, zničil v extrémne krátkom čase všetko, čo mohol – obraz Ruska vo svete, ekonomiku a demografiu svojej krajiny, státisíce životov. Chcel oslabiť Ukrajinu a rozdeliť západné krajiny, ale v skutočnosti posilnil Ukrajinu, zo Zelenského urobil hrdinu, spojil západné štáty, poslnil NATO a zabezpečil špičkové vojenské vybavenie pre ukrajinskú armádu. Zároveň pred celým svetom ukázal „bojové umenie“ Ruska z 19. storočia a rozkradnutý a skorumpovaný systém v tejto krajine. Jeho snaha vytvoriť z Ruska svetovú veľmoc končí tak, že sa Rusko dostalo na perifériu, nikto ho nebude brať vážne, možno sa rozpadne a stane čínskou surovinovou základňou. Putin nie je múdry lišiak. Je to neschopný a hlúpy darebák a špión, ktorý sa dostal v Rusku k neobmedzenej moci, aby ho nakoniec úplne zničil.

3. Rozprávky o ruskej vede a technike. V týchto rozprávkach je často príbeh o zúfalých Američanoch, ktorí nevedia niečo vyrobiť a tak sa nad nimi zľutujú ruskí inžinieri a dodajú im nejaký starý výrobok z múzea. Celá ruská ekonomika, technológie a fabriky v minulosti vychádzali zo znalostí a skúseností Nemcov, Američanov a ďalších krajín. Bez technickej pomoci by nevyhrali ani 2. svetovú vojnu, Američania in dodávali tisíce tankov, lietadiel a množtvo inej techniky aj potravín pre hladujúci ľud. Rusi po vojne odmontovali a ukradli čo sa dalo, všade kde sa dostali. Problém bol, že získané stroje alebo výkresy nedokázali sami ďalej rozvíjať. Nemecký fašizmus bol porazený, ten ruský pokračuje ďalej. Áno, v Sovietskom zväze mali vedcov, fyzikov alebo matematikov, ale väčšina z nich z tejto otrasnej krajiny už dávno ušla – do „prehnitých“ krajín na západe. Najväčšie zaostávanie Rusov za svetom prišlo s nástupom čipov a počítačov. Bez digitálnych technológií dnes v Rusku nevyrobia nič. Technologicky Rusom utekajú aj bývalé rozvojové krajiny, navyše Rusi nevynikajú ani v systéme organizácie výroby a dodržiavaní štandardov a pravidiel. Jedinú ruskú prelomovú technológiu a know how som zachytil pri výrobe samohonky vo filme o Ivanovi Čonkinovi – kilo hovien, kilo cukru.

4. Rozprávky o tom, ako nás Rusi oslobodia z amerického otroctva. Rusi radi rozprávajú o amerických základniach na cudzích územiach. Nikdy ma žiadna americká základňa neobmedzovala v mojom živote, na rozdiel od sovietskych súdruhov, ktorí sa udomácnili na našom území v rokoch 1948 a 1968. Prenasledovali, väznili a zabíjali všetkých, ktorí odmietli prijať ich obludnú komunistickú ideológiu. Dnes som celkom vďačný za americké základne,  ktoré majú podobný účel, ako staroveké hrady na ochranu územia pred divokými kmeňmi Turkov, Avarov alebo Mongolov. Verím, že raz nebudeme potrebovať ochranu pred Rusmi, ale dnes je zárukou našej slobody práve Severoatlantická aliancia a Európska únia a nie Varšavská zmluva a RVHP, v ktorých sme boli kedysi väznení. Normálni ľudia sa dnes neboja Američanov ale Rusov. Nie som veľký fanúšik amerických „poradenských“ firiem prepojených na miestnych politikov, ale vždy je to lepšie, ako ruskí poradcovia z KGB v Československu.

Ruské rozprávky sú plné neuveriteľných klamstiev a hlúpostí. Sú to výplody zakomplexovaného a neúspešného národa, ktorý sa nedokázal vzoprieť svojim tyranom a diktátorom. Čudujem sa len, koľkí vzdelaní a rozhľadení ľudia im uverili. Nekupujú si ruská autá, počítače, oblečenie, potraviny ani mobily. Nekupujú si v Rusku domy a nesťahujú sa tam, neposielajú do ruských škôl svoje deti, neinvestujú do ruských technologických firiem, nechodia tam na dovolenky. Ale veria ruským rozprávkam o tom, aká je to zázračná krajina.

53