Bol som v poslednom období na viacerých miestach Slovenska – Štrbské pleso, Bachledova dolina, Tále, Jasná alebo Donovaly. Bol som zhrozený. V prírode sa stavajú disneylandy a zábavné parky. Často nelegálne alebo s podplácaním úradníkov. Mám pocit, že aj turisti sa menia. Privezú sa k hotelu alebo luxusnej chate, popíjajú a počúvajú hlasnú hudbu, občas si odskočia do bazéna alebo vírivky. Všade dominuje firma TMR. Jej šéf pôsobí, ako keby mal v hlave namiesto rozumu len kalkulačku, ktorá vie presne spočítať tržby z metra štvorcového prírody. Princíp je jednoduchý – priviezť na nejaké miesto čo najviac ľudí a zaistiť, aby tam zanechali čo najviac peňazí. A tak sa stavajú rôzne vyhliadkové veže, lanovky, bobové dráhy, chodníky v korunách stromov a iné „atrakcie.“ Lenže príroda je atrakciou sama o sebe – rastliny, zvieratá, ticho, vôňa lesa. Toto všetko však ustupuje obrovským rezortom, golfovým ihriskám a zábavným parkom, hlasnej hudbe a zábave.

Rodičia s nami chodievali na túry a my sme neskôr chodievali na túry aj s našimi deťmi. Batoh, horalky a hodiny sne šliapali po horských chodníkoch a kochali sa krásnymi výhľadmi. Dnes si stačí sadnúť do Tálskej bašty a máte dosť – kofolu za päť eúr, pivo takmer za sedem a iné „atrakcie“.

Na Táloch som videl pred chatami autá, sediacich turistov na terasách pri alkohole a hlasnej hudbe. Veď to mohli robiť aj doma v záhrade. Okrem toho všade bagre a stavebné stroje. Lesy sa menia na betónové monštrá pod vedením turistických developerov. V ničení prírody im pomáhajú aj lesníci, poľovníci a majitelia rezortov. Často hovoria o tom, že prinášajú do regiónov peniaze a prácu. Pozrime sa, čo turistickí developeri urobili z mnohých rezortov pri mori. Ohradia tam turistov od miestnych obyvateľov, vyberú od nich peniaze a v regióne nechajú iba emisie a odpadky. Po čase tam normálni turisti kvôli množstvu ľudí, hluku a „štandardizovanej gastronómii a zábave“ prestanú chodiť. Veď všetky rezorty postupne vyzerajú rovnako, je jedno, či ste v Grécku, Turecku alebo v Taliansku. Rovnaké hotely, bazény, pivo žltej farby, hudba, animátori, bary a plné stoly jedla. Korporátny svet platí ľudským zdrojom peniaze za štandardizovanú prácu, ktoré im potom zoberie späť vo svojich supermarketoch, bankách a v turistických rezortoch. Ľudia na Slovensku sa boja medveďov. Mali by sa báť korporácií, ktoré to tu postupne všetko zničia a pôjdu ničiť ďalej. Turistickí developeri sú nebezpečnejší ako medvede. Raz možno pozatvárajú do svojich rezortov aj zvieratá, ktoré budú za peniaze zabávať naśe vnúčatá a deti. Dnes je výročie. Pred 54 rokmi k nám vtrhli ruskí vojaci. Poničili, čo sa dalo. Dnes to ešte brutálnejšie robia na Ukrajine. Sto rokov len kradnú, zabíjajú a ničia. Ničenie krajiny korporáciami je rafinovanejšie – namiesto kráterov a zničených miest, prinášajú betónové monštrá, sklady a logistické centrá na úrodných poliach, supermarkety a manufaktúry. A vyžmýkajú ľudí a krajinu všade, kde sa objavia.

Bonus – pre Vás, ktorí ste neboli na našom predstavení Fiat Lux minulú sobotu, si môžete pozrieť záznam.

Ilustračné foto – megalomanský projekt slovenského megalomana

Obrázky čistej prírody od Mirka Sanigu

????????????????????????????????????
39