Vlani sa stretli inovátori na festivale inovácií Inofest vo Vrábľoch. V jednej skupinke sa diskutovalo o projekte AgrokruhJanko Šlinský, Ľubo Švec, Vladko Maslák a ďalší. OZ Dobrý Pastier berieme ako súčasť našej siete Inovato. Dohodli sme sa, že na pozemku OZ Dobrý Pastier postavíme farmu s automatizovaným a šetrným spôsobom obrábania pôdy. Radi by sme na farme vyskúšali verziu Roba Demka so solárnymi článkami. Robo zmenil konštrukciu aj spôsob presúvania ramena medzi kruhmi. Chceli by sme porovnať obe technické riešenia z hľadiska výroby, inštalácie aj prevádzky. Bude to prvá testovacia farma v podmienkach stredného Slovenska. Vyskúšame aj podnikateľský model sociálnej farmy, ktorý by sa dal použiť v podobných komunitách (napr. Prešov, Žákovce, Banský Studenec) a v regiónoch.

S Vladkom Maslákom nemám strach, že by sa projekt nepodaril. Veď vlani sme dali do prevádzky Dom sv. Margity a predvlani Dom sv. Anny. Sú to krásne projekty, keď vidím chlapcov z Dobrého Pastiera, ako prerábajú staré domy, repasujú nábytok, tkajú koberce, opravujú staré stroje a autá, starajú sa o dobytok, spracovávajú potraviny z Potravinovej banky, alebo robia terapeutov a údržbárov v domoch sociálnych služieb.

Verím, že budú aj dobrými farmármi. Možete sa pridať aj vy, naši priatelia a fanúšikovia. Ak chcete aj ako „akcionári.“ Tu je konto Vladka Masláka – SK3402000000002548851651. Ak by ste nás chceli podporiť, uveďte mailový kontakt a heslo farma, aby sme vám mohli s Vladkom ukázať rozpočet a využitie našich spoločných peňazí. Toto nie je komerčný projekt. Veríme, že pomôže ľuďom v Dobrom Pastierovi, ale aj Slovensku na ceste k lokálnym farmám, na ktorých nájdu ľudia zmysluplnú prácu pri kultivácii pôdy a pestovaní zdravej zeleniny.

Naše kozy na dnešnej promenáde

6