Hlupák väčšinou nevie, čo nevie. A myslí si, že všetkému rozumie. Volá sa to D-K efekt. Neprijíma spätnú väzbu od odborníkov a útočí na nich. Nemá logické argumenty a tak si vymýšľa hlúposti. Zoberie si niečo do hlavy a tvrdohlavo to presadzuje. Najhoršie je, ak chce takýto človek riešiť vážne problémy a zachraňovať životy. Narobí veľa škody. Nemá znalosti, skúsenosti ani systematický prístup. Iba útočnú aroganciu. Normálni ľudia sa mu radšej vyhnú alebo sa ho boja. A tak vo svojej neomylnosti postupuje ďalej. A ničí všetko okolo seba. Niekedy sa takýchto bláznov vyskytne na jednom mieste viac. Vymýšľajú blbosti a hádajú sa medzi sebou. A obyčajní ľudia trpia keď sa na to musia pozerať. Sú krajiny, ktoré v minulosti trpeli tým, že ich drancovali armády silnejších štátov. Potom sa ich zmocnili fašisti, komunisti a neskôr rôzni nebezpeční ľudia – zlodeji, mafiáni a blázni.

Obyčajní ľudia si robia svoju prácu. Keď kuchár uvarí zlé jedlo, tak mu ho zákazník vráti. Keď remeselník urobí zlú prácu, musí ju po sebe opraviť. Šofér auta dostane pri nesprávnej jazde pokutu, alebo mu zoberú vodičský preukaz. Lekár, ktorý poškodí zdravie pacienta sa môže dostať pred súd. Podobne skončí aj rušňovodič, ktorý spôsobí nehodu vlaku. Projektant, ktorému spadne most alebo budova, skončí vo väzení. Všetci títo ľudia musia mať predpísanú kvalifikáciu, aby mohli robiť svoju profesiu alebo živnosť. Niektorí musia absolvovať aj psychotesty alebo iné druhy skúšok.

Ľudia, ktorí riadia krajinu, žiadnu kvalifikáciu mať nemusia. Skúšky nerobia, psychologické a psychiatrické vyšetrenia absolvovať nemusia a za svoje skutky trestnú zodpovednosť nemajú. Je to normálne? Myslím si, že nie. A to sa na platy týchto bláznov skladajú občania, ktorí sú obeťami ich nekompetentnosti a hlúposti. Veľmi sme sa tešili, keď sme sa zbavili vlády Fica a Pellegriniho a boli sme vďační Igorovi Matovičovi, že ich porazil. Dnes sa modlíme, aby nás niekto oslobodil od Matoviča a Sulíka. V Dobrom Pastierovi naše farmy prežili Ficovi vládu, Matovičovu nie. Ani za rok nedokázali noví šéfovia odstrániť mafiu a agrobarónov zo Štátnej veterinárnej správy a Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Organizujú tlačovky a plošné testovania. Sami by potrebovali testy a vakcíny na zdravý rozum. Keby také boli. Za Fica vyťahovali peniaze zo štátu domáci oligarchovia, teraz sa na to pripravujú zahraničné „konzultačné“ firmy. Keď robotník vyrába nepodarky alebo riaditeľ neplní plán, tak ich vyhodia. Keby vláda fungovala ako firma, tak by aspoň polovica ministrov aj s ich šéfom, už mala výpovede. My ich, žiaľ, vyhodiť nemôžeme, aj keď sú platení z našich peňazí. Viacerí vysokopostavení politici mi v posledných mesiacoch povedali, že robia čo vedia, najlepšie ako dokážu. Nuž, predstavte si liečiteľa, ktorý by nemal lekárske vzdelanie ani žiadnu prax, neúspešne by sa vás pokúšal vyliečiť a hovoril by, že robí iba to, čo vie a dokáže. Keď nevie a nedokáže, tak to robiť nemá. Mal by to nechať tak, aby nepoškodil svojho pacienta. Aj politici by to mali nechať tak a radšej sa vrátiť sa tomu, čo robili predtým. Ak predtým niečo robili. Úsmevné sú aj argumenty, že pracujú od rána do večera. Je lepšie nepracovať vôbec, ako robiť chyby a nepodarky od rána do večera. Mám na Morave dom a hovorieval som si, že sa tam presťahujem, ak ešte niekedy zvíťazí Pellegrini alebo Fico. Zdá sa, že ma tam vyženie vláda Matoviča.

Najhoršie na tom je, že tí hore si o sebe myslia, že tomu rozumejú a robia dobré veci. Nevedia prijať spätnú väzbu ani kritiku. Akurát by niekedy potrebovali vymeniť svojich občanov. Keby sme náhodne vyžrebovali napríklad šoféra, sestričku, učiteľku, tesára, itečkára, inžiniera, kňaza alebo študenta a nechali ich riadiť štát, fungovalo by to lepšie. Možno by títo ľudia mali aspoň pokoru a nechali si poradiť od skutočných odborníkov. Takto sa musíme každé štyri roky trápiť.

5