Ľudia hovoria, že by chceli, aby bol rok 2021 lepší ako 2020. Lenže my nerozhodujeme o tom, kedy sa narodíme, zomrieme a v akej dobe budeme žiť. Mnohé generácie ľudí prežívali v minulosti kruté vojny, prírodné katastrofy, mor, choleru a iné pandémie. Museli sa naučiť žiť v takých podmienkach, aké doba priniesla. Áno, môžeme byť proaktívni a meniť svet okolo seba, ale mnohé transformačné zmeny v spoločnosti sú silnejšie, ako aktivity jednotlivcov a skupín. Musíme sa naučiť pozorovať ich, pochopiť ich a prispôsobiť sa. Rok 2020 nám priniesol skúšky. Niektorí preukázali svoju kreativitu, schopnosť inovovať a podnikať v nových podmienkach, empatiu, spoluprácu a statočnosť. Iní zase sebectvo, neschopnosť prispôsobiť sa a negativizmus. Neviem, aký bude nový rok, ale prijmime ho a tešme sa z každého dňa. Môj učiteľ Milan Zelený hovorí: „Žite tak, ako by ste mali zajtra zomrieť – teda naplno; učte sa tak, ako by ste mali žiť navždy – teda viac ako naplno. Len tak môžete efektívne meniť svoj svet a tým aj sami seba.“

Je medzi nami veľa egoizmu, nenávisti a klamstiev. V médiách vidíme rozbíjanie sudcovskej aj policajnej mafie. Dúfajme, že príde aj na mafiu veterinárov a agrobarónov, ktorí už roky ničia malých slovenských farmárov. Pred voľbami nás oslovovali kandidáti kresťanskými heslami, ale akosi stíchli. Lásku a spoluprácu nahradili nenávisť a hádky. Očakávali sme milosrdenstvo a pomoc slabým, ale prišla arogancia a pýcha neschopných papalášov. Rýchlo zabudli na obyčajných ľudí. Veľa klamstiev, neistoty a manipulácií oberajú ľudí o pokoj. Neklamú nás iba politici. Firma Mattoni sa napríklad prezentuje podporou kultúry, ale správa sa nekultúrne k prírode aj k ľuďom. Firma Velux vysiela reklamy o tom, aká je šetrná k prírode. Potom mi na strechu predajú tri okná s desiatimi ovládačmi. Ten hlavný pre istotu aj s dvoma káblami – s britskou aj európskou koncovkou. Billa má reklamu na pomoc chudobným. A potraviny vyhadzuje do smetí. Klamú nás banky, poisťovne, korporácie aj mnohé médiá. Ignorujme ich.

Urobme si pekný rok. Bez ohľadu na to, aké udalosti prinesie. Buďme k sebe pozorní. Hovorme si pravdu. Pomáhajme slabším a potešujme osamelých. Modlime sa za trpiacich – v nemocniciach, na ulici aj vo väzeniach. Odpúšťajme si a majme sa radi. Bude to pekný rok. Nech nám lockdown srdcia nezamkne.

foto: Miroslav Saniga

0