Pred 30 rokmi začala „nežná“ revolúcia. V spomienkach sa mi objavuje pieseň Ivana Hoffmana Sľúbili sme si lásku. Tie dni na námestiach patria k najkrajším v mojom živote. Nakoniec a ukázalo, že to až také nežné nebolo. Kým sme my štrngali kľúčmi, komunisti si pripravovali svoje lúpeže a stratégie. A namiesto väzenia sedia dodnes vo vláde a na úradoch. To, čo sa nám vtedy zdalo nežné, bolo hlúpe. Hrubé čiary nie sú dobré – zločiny mali byť potrestané a zločinci izolovaní, aby nemohli viac škodiť. Ani s tou láskou to nedopadlo tak, ako sme si mysleli. Prišli hádky, delenie štátu a majetkov, viac závisti a nenávisti, ako lásky. V jednej disciplíne sme však dosiahli možno svetové prvenstvo – rozkrádanie štátu.

O pár mesiacov nás čaká reparát. Dokončiť to, čo sme vtedy začali. Odstaviť a potrestať zlodejov a ochrániť Slovensko pred fašistami a rôznymi exotmi. A lásku by sme si už nemali sľubovať, ale skutočne dávať. Budeme ju potrebovať aj pri obnove našej krajiny. V roku 1989 sme si hovorili, že budovy opravíme skôr ako postoje ľudí. Bola to pravda. Slová nežnosť a láska zostali niekde v spomienkach na námestia. Pamätám si ako sme sa na seba usmievali a pomáhali si. Vydržalo nám to pár mesiacov. Máme dnes viac peňazí aj vecí, ako sme mali vtedy. A chýba nám to, o čom sme spievali na námestiach – pravda a láska. Pravda vedie k uvedomeniu si problémov a chýb. Láska je liek na ich vyriešenie a zahojenie rán.

Organizovaná zločinecká skupina je spoločenstvo viacerých osôb zamerané na páchanie sústavnej, úmyselnej trestnej činnosti – organizovaného zločinu. Je relatívne stabilne organizovaná, sú v nej presne rozdelené jednotlivé funkcie a deľba činností, ktorú sa snažia navonok tajiť. Myslíte si, že takúto organizáciu vymyslel Robert Fico? Využívali ju aj jeho predchodcovia, akurát s inými členmi a funkciami. A čo sa stane, ak ich teraz nejaké akčné komando rozpráši? Po čase vzniknú ďalšie podobné skupiny, ktoré budú ďalej robiť zlo.

Neprotivme sa zlému. Tieto slová sú napísané v Evanjeliu podľa Matúša (5:39) a na prvý pohľad pôsobia, ako keby sme sa mali so zlom zmieriť, alebo mu ustupovať. Dôležité sú aj slová, ktoré sú pred a za týmto veršom – počuli ste, že bolo povedané: Oko za oko a zub za zub (Mt 5:38). A ďalej nasleduje: Naopak: „Tomu, kto ťa udrie po pravom líci, nadstav aj ľavé. Tomu, kto sa chce s tebou súdiť a vziať ti spodné rúcho, nechaj aj plášť. Ak ťa bude dakto nútiť niesť náklad jednu míľu, choď s ním dve. Kto ťa prosí, tomu daj a neodvracaj sa od toho, kto si chce od teba požičať. Počuli ste, že bolo povedané: Milovať budeš svojho blížneho a nenávidieť svojho nepriateľa. Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú.“  (Mt, 5, 39:44).

Čo nám teda Ježiš hovorí? Aby sme nebojovali so zlom zlými prostriedkami. Aby sme pochopili, že zlo sa dá poraziť iba láskou a odpustením. Keď Ježiš hovorí, aby sme konali pokánie, tak používa slovo “ μετανοέω – metanoeó,“ ktoré znamená aj zmeniť zmýšľanie, svoje postoje k životu, obrátiť sa.

Bojovať so zlom teda neznamená, že ho zbombardujeme ďalším zlom, ale prijatím a láskou ho premeníme na dobro. Ježiš nebol tolerantný k zlu, miloval však človeka a povolával ho k tomu, aby zanechal zlé veci. Viem, že to znie niekedy smiešne, ak nejaká komisia vyzýva darebákov, aby urobili sebareflexiu. Ale koľkí ľudia sa násilím a represiami obrátili na dobré? Potrebujeme inováciu seba samého. Postup poznáme z HCD (Human Centred Design) – byť empatický k tomu, čo sa deje v nás a v našom okolí, uvedomiť si problém a začať ho riešiť, vytrvalo testovať a vylepšovať riešenie.

Človek neprestane robiť zlo zo strachu, ale až keď sa obráti. Strach sa dá krátkodobo vynútiť represiami. Láska však spôsobuje  trvalé obrátenie. Verme, že zlo a nespravodlivosť, ktoré vidíme okolo seba, budú zastavené a potrestané. A verme aj to, že sa raz v nebi stretneme – všetci hriešnici, ktorí sa chceme polepšiť.

Dnes sme oslávili 17. november takto: Ráno sv. omša v Kláštore pod Znievom. Po omši sme si pozreli upravené podkrovie, ktoré chlapci pripravili za jeden deň pre nových, ktorí k nám prichádzajú. Potom sme išli na Kalváriu a ku Svätej Margite. A zdá sa, že sme nakoniec s Vladkom a s Milenou na tretí krát našli definitívne miesto pre našu Nemocnicu Sv. Margity.

podkrovie

Podkrovie

kalvaria

Kalvária

svate

Dve svätice

zniev

Nad Znievom

tutobude

Vricko

Pri Svätej Anne na Vrícku

0