Google vie lepšie, aké knihy rád nakupujem, ako ja sám. Firma OMS Lighting zo Senice urobila zo svietidiel zbernice dát a tak dnes mestské osvetlenie odmeria rýchlosť vášho auta, parkovanie na nesprávnom mieste alebo optimalizuje odvoz smetí. Predajca kvetov Mirko Očenáš pripravuje na svojom eShope nasadenie virtuálnej reality a umelej inteligencie. Predajca podlahových krytín Vojto Pastorčák má na internete konfigurátor materiálov s virtuálnou realitou a v kamennom obchode vám s datovými okuliarmi umožní prechádzať sa v digitálnom priestore. Firma Koma Modular, ktorá vo Vizoviciach vyrába modulárne domy, nahradila všetky papierové dokumenty tabletmi a buduje koncept mobilnej fabriky. Pomáha im Petr Kubíček z firmy B2A – vytvoril komunikačný nástroj z iPadov, ktorý funguje lepšie ako väčšina informačných systémov, ktoré som doposiaľ videl. Patrik Paul z firmy Kinazo Design dokáže digitalizovať ľudskú postavu, namodelovať na ňu rám elektrobicykla, vytlačiť ho na 3D tlačiarni a dodať zákazníkovi individuálny produkt. V JIC Brno majú pre verejnosť laboratórium s 3D tlačiarňami. Chlapík si tam vyrobil stavebnicu terénneho auta na diaľkové ovládanie a predáva ho do sveta ako digitálny model s návodom na lokálne vytlačenie a montáž. Juraj Rosa vyvíja aplikácie umelej inteligencie na diagnostiku porúch zariadení analýzou zvuku. Naše deti využívajú umelú inteligenciu na kreslenie, písanie, učenie sa alebo skladanie hudby alebo vytváranie filmov. V Žilinskej Rybe vyrábajú zavináče a ruské vajcia kolaboratívne roboty. David Šoltýs sa dnes živí službami, ktoré robia drony.

Žijeme v krásnej dobe digitalizácie a dematerializácie. Karty sa rozdávajú odznova. Na informáciách a znalostiach sa zarába viac, ako na železe a rope. Menia sa podnikateľské modely – najskôr predaj, potom rýchlo vyviň a vyrob. Menia sa však aj spôsoby zarábania peňazí – 3S (Sales, Service, Sharing). Výrobcovia automobilov, bicyklov a iných zariadení pochopili, že marže v predaji klesajú a oveľa viac sa dá zarobiť na servise a v budúcnosti na modeloch zdieľania.

Prečo o tom píšem? Lebo mi diskusie o revolúciách a priemysloch 4.0 pripadajú smiešne. Od narodenia počúvam reči o rôznych revolúciách a nič. Je to evolúcia, ktorá zmenila svet okolo nás na nepoznanie, aj bez toho, aby nám niekto pripomínal 1.0, 2.0., 3.0, alebo 4.0. Keď som skončil štúdium strojárskej technológie kreslil som ložiskové uloženia tušom na pauzák (a vyškrabával žiletkou, keď som sa pomýlil). Potom sme výkresy kopírovali na papier a ukladali vo veľkých archívoch. V dobe, keď som končil vysokú školu boli náklady na výpočtový výkon dnešného iPadu 100 miliónov dolárov. Dnešný iPhone je 120 milión krát rýchlejší ako výpočtové stredisko, ktoré dostalo kozmickú loď Apollo na mesiac. Moorove zákony zdvojnásobovania výkonu každých 18 mesiacov a znižovania ceny platia.

Napriek tomuto pokroku to v mnohých firmách funguje tak, že produktívne využitie pracovného času je pod 50% (hlavne v administratíve). Expert na digitálne technológie, Filip Dřímalka, tvrdí, že ľudia strácajú až 500 pracovných hodín ročne preto, že nevedia využívať technológie. V mnohých firmách vidím stále ľudí, ako s podporou IT expertov používajú staré a ťažkopádne dinosaury. Keby si niektorí riaditelia pozvali do firmy svoje deti, tak by sa deti chytali za hlavu ako smiešne dnes medzi sebou komunikujú a spolupracujú ich rodičia. Prekvapuje ma, že brzdami ďalšieho rozvoja sú často ľudia z IT, vrátane mnohých IT firiem, ktoré zaspali dobu a namiesto využívania najnovších technológii konzervujú zastarané riešenia. Rozprávajú ako sa niečo nedá a aké je to nebezpečné, namiesto toho, aby to urobili.

Najväčším problémom sú však nekvalitné informácie a nesprávne údaje, s ktorými sa v podnikoch pracuje, množstvo zbytočných činností pri preklápaní údajov medzi rôznymi systémami, vytváranie tabuliek, formulárov, reportov, zbieranie zbytočných informácii, analýz a prezentácii. Jedným z najväčších zdrojov neproduktivity sú nástroje, ktoré mali pomáhať zvyšovaniu výkonnosti – maily a rôzne „manažérske“ systémy. Ale úplne najväčším zdrojom neproduktivity sú manažéri.

Dnes potrebujeme v podnikoch vykonať tieto zmeny:

  1. Naučiť ľudí pracovať v pružnej a sieťovej štruktúre, rozvíjať spolupracovníkov ako proaktívnych spolupodnikateľov, ktorí si vedia definovať sami svoju pozíciu a vedia niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia.
  2. Vytvoriť sieťovú organizáciu bez zbytočných medzičlánkov a podporiť ju kvalitnými informáciami pre rozhodovanie a modernými komunikačnými nástrojmi (nie zastaranými informačnými systémami s pochybnými dátami)
  3. Vytvoriť „firmu budúcnosť,“ laboratórium, kde sa budú skúmať a testovať nové technológie a prístupy k práci. Namiesto mentoringu mladých ľudí, im umožniť experimentovať, ponechať im možnosť spochybňovať staré postupy a objavovať nové.
  4. Otvoriť firmu ľuďom zvonka, budeme potrebovať stále viac externých znalostí a skúseností, ktoré nám v našej firme chýbajú.

Napriek tomu vidím v mnohých firmách izolovanie sa, opakovanie si svojich „múdrostí a špecifík,“ utvrdzovanie sa v tom, že „keď to už tak robíme 20 rokov, tak je to asi dobre.“ Chcete to zmeniť? Ste ochotní pustiť do svojej firmy tím mladých ľudí, ktorí vám nastavia zrkadlo? Ozvite sa mi, spolupracujem s takýto tímom mladých ľudí s otvorenou mysľou a jazykom, ktorí vás nebudú šetriť. A možno vám ukážu novú cestu. Sú to ľudia, ktorí tvoria budúcnosť a odkazujú nám, aby sme očakávali neočakávané.

Z mnohých strán počúvam, že musíme držať krok s novými technológiami a nerozumiem tomu. Technológie sa vyvíjajú exponenciálne a ľudia lineárne. Krok s technológiami teda držať nevieme – sú rýchlejšie, výkonnejšie, presnejšie. Nielen pri zváraní, ale aj pri učení sa a rozhodovaní. Na ovládanie nových technológii potrebujeme stále menej technických znalostí – počítače a roboti sa dnes ovládajú jednoduchšie ako rádio alebo televízor v čase môjho detstva.

Našou úlohou nie je súťažiť so strojmi, ale ich využívať pre lepší život. Nielen tých, ktorí technológie vyvíjajú a vlastnia, ale aj starých, chorých a ľudí na okraji spoločnosti. Nové technológie nám umožňujú hlavne tvoriť. Ľudská bytosť nie je ľudský zdroj, my máme vlastnosti Stvoriteľa. Technológie sú urýchľovače a zosilňovače nášho tvorenia (len pozor na aplikácie umelej inteligencie v zbraniach a urýchľovaní evolúcie CRISPR).

Mnohé nové technológie nedoprajú ľuďom pokoj. Neustále na nich útočia, stimulujú a kontrolujú ich. Ľudia však potrebujú pokoj. Kto pracuje veľa, urobí málo. Kto sa v práci nezastaví, ten ochorie. Vyššia produktivita by nám nemala možno priniesť ešte viac peňazí, ale hlavne viac času – na seba a svoje rodiny. Žiaľ, sú aj ľudia, ktorí neriešia nadbytok financií, ale bojujú o prežitie. Sú nepotrební. Aj vďaka novým technológiám.  Nepotrebujú len strechu nad hlavou a polievku z charity. Chcú byť užitoční a prijatí. A tak si kúpia spoločne starý dom, opravia ho, niektorí sa vyškolia na opatrovateľov a kuchárov a všetko ide. Ako chceme merať vyspelosť našej krajiny? Počtom vyrobených áut na obyvateľa, alebo tým, že starí ľudia nebudú zomierať opustení a mladí nebudú zostávať v zahraničí.

Psychiatria 4.0 znamená, že ak budeme súťažiť so strojmi, tak sa z toho zbláznime. Ak budeme bez zdravého rozumu nasadzovať technológie 4.0 od nemeckých firiem, tak sa správame ako blázni bez cieľa. Vytvoríme potemkinovské fabriky a naši spolupracovníci si budú klopkať na čelo. Ak využijeme nové technológie iba na rast výkonnosti a bohatstva úzkej skupiny ľudí, tak možno raz skončíme aj my na okraji spoločnosti ako „nepotrebné zdroje.“

Pre to, aby sme zvládli nástup nových technológií sa väčšina ľudí nemusí naučiť lepšie programovať, alebo rozumieť robotom a umelej inteligencii. Stroje preberú prácu ľudských zdrojov a ľudské bytosti sa budú môcť rozvíjať predovšetkým v empatii, kreativite, ľudskosti, spolupráci a vzájomnej pomoci.

Niekedy sa mi zdá, že pracujem na psychiatrii 4.0. Ozve sa mi manažér 4.0. Pred pol rokom mu vytvorili funkciu a on sa hľadá, nevie, čo má robiť. Na seminári o zjednodušovaní všetci iba vzdychajú – nad cieľmi, ukazovateľmi a rôznymi projektmi a iniciatívami, ktoré sa na nich zo všetkých strán valia. V úzkom kruhu tí hore iba frustrovane krútia hlavou a hovoria si – vydržať. Raz opustia túto zlatú klietku. Smerom dole sa tvária dosť odhodlane a prezentujú naučené výzvy pre tých, ktorí už nekrútia ani hlavami, ale myslia si svoje.

Ak má označenie 4.0 označovať nejaký historický prelom (nemám rád slovo revolúcia), tak sa musíme baviť o viacerých veciach:

  • Ako vytvoriť decentralizovanú sieť spolupráce typu blockchain, v ktorej budú môcť ľudia spolupracovať priamo, bez medzičlánkov a „prevádzkovateľov,“ ktorí mohli takúto sieť zneužiť?
  • Ako využiť súčasné inteligentné on line technológie na to, aby bolo všetko, čo je verejná a štátne, transparentné a nedalo sa podvádzať, klamať, dávať úplatky, predbiehať v rade u lekára, uvádzať falošnú identitu, prať špinavé peniaze, podvádzať s DPH alebo fiktívnymi faktúrami a pod?
  • Ako využiť nové technológie, ktoré nahrádzajú ľudí v práci tak, aby sa vytvorené bohatstvo rozdeľovalo spravodlivejšie, aby ľudia menej pracovali a mali viac času na seba, rodinu, opravovanie sveta (dobrovoľníctvo, ochrana prírody) a pomáhanie druhým?
  • Ako pripravovať deti na tento svet v sieti, kde bude potrebné vedieť nájsť a rozvíjať svoj talent, vytvárať hodnotu a obohacovať svet? Prácu si budeme stále viac a viac vytvárať sami, budeme sa musieť naučiť, že dávať, pomáhať a slúžiť je pre človeka viac, ako brať, riadiť a ovládať.

Naša budúcnosť nezávisí na nových technológiách, ale na ľudskosti. Mali by sme viac času venovať ľuďom ako strojom. Dávajte si pozor na konzultantov, manažérov pod ich vplyvom, profesorom a ďalším osobám, ktoré majú na vizitke 4.0. Používajte cit a zdravý rozum.

Obrázok: Gerd Leonhard

0