Rozhovor so Standom Bernardom

Standa Bernard pochádza z Opavy, je to taký týpek, ktorého keď stretnete, tak vás ani nenapadne mu vykať a on vám hneď tyká tiež. Študoval v Žiline a spolu s Josefom Vávrom vybudoval jeden z najúspešnejších rodinných pivovarov v Čechách. S Josefom dnes vlastnia 50% pivovaru, zvyšné akcie patria belgickému partnerovi Duvel Moortgat. Firemné hodnoty nevymyslel Standa s Pepom Vávrom a svojou manželkou Helčou, ale dlho o nich diskutovali so svojimi 200 spolupracovníkmi. Ich prioritou sú priateľské vzťahy v podniku, budovanie kultovej značky, výroba piva s výnimočnou chuťou a kvalitou a ohľaduplnosť k prírode. Standa Bernard dokazuje, že úspešný podnikateľ má byť pripravený, férový a vie používať zdravý sedliacky rozum.

bernard

Z médii majú ľudia možno pocit, že svet biznisu patrí veľkým a globálnym hráčom. Ja si však myslím, že budúcnosť majú skôr menšie, pružné, rýchle a inovatívne firmy ako globálne kolosy. Dokážu ponúknuť výnimočné výrobky a služby, ale dokážu aj získať a udržať výnimočné talenty. Aký je Tvoj názor na budúcnosť veľkých kolosov a menších hráčov?

Myslím, že obojí je pravda. Pojem globalizace vznikl, protože se vše v dnešním světě propojuje, střední pohlcují malé, velcí pohlcují střední. Zastavím-li se u piva a v Evropě, příkladem jsou nadnárodní koncerny vyrábějící tzv. europiva. Tato piva jsou jistě kvalitní, ale chuťově položena středově a tím jsou nezajímavá. Současně s tímto nezadržitelným procesem se však objevují možnosti pro mikropivovary, malé a střední pivovary, které přicházejí s něčím zajímavým. S chuťovou zajímavostí, výraznou odlišností, s nápaditým designem či reklamou. V budoucnu tedy vedle sebe nejspíše budou existovat ti velcí, kteří své výrobky budou „tlačit“ především masivní reklamou a ti menší, kteří musí být kvalitní, chytří a jiní. Bez malých a pružných inovátorů hledajících si na trhu své „modré oceány“ či alespoň rybníky by vývoj degeneroval.

B3

A ako sa darí Pivovaru Bernard v boji s europivami?

Rosteme od roku 2001. Už nejsme malý pivovar jako v na začátku devadesátých, když jsme v Humpolci začínali. Vyrábíme kolem 370 hektolitrů piva ročně a dosahujeme tržby přes 680 milionů Kč. Význam pivovaru Bernard však neméříme hektolitrami a tržbami. Máme jen asi 2% trhu ale náš přínos vidím hlavně v tom, že zachováváme tradiční výrobu, nehledáme zrychlené postupy výroby. Nejdeme cestou masivní reklamy a šetření na surovinách a kvalitě, nepodplácame hostinské a neprodáváme naše pivo v plastových obalech nebo hliníkových plechovkách. Jsme zaměřeni na kvalitní české pivo, ale i čisté životní prostředí a slušnou společnost. Potvrzuje se tedy můj dlouholetý názor, že loajalita a zajímavá chuť v kombinaci s inovacemi a zajímavými nápady v obalech, designem, či reklamě se nakonec prosadí. Naše firemní hodnoty jsou – otevřenost, důvěra, spolupráce, odpovědnost a pozitivita. Naším posláním je: „Vlastní cestou k poctivému českému pivu.“

B1

Verím, že konkurenčný boj v oblasti nápojov nie je jednoduchý. Hovorí sa o tom, že niektorí výrobcovia dávajú veľké peniaze reštauráciám za to, aby ponúkali ich nápoje. Dostať kvalitné výrobky do regálov supermarketov asi tiež nie je jednoduché. Ako sa vyrovnávaš s korupciou, klientelizmom a nepoctivými praktikami v podnikaní?

Dlouho jsem to nesl velice těžce, ani dnes nesouhlasím s podobnými praktikami. Je to však realita a dnes to již beru jako existující zlo. My jsme se v pivovaru rozhodli, že podobné praktiky nejsou naším způsobem, jak budovat značku Bernard. Proto upřednostňujeme kvalitní výrobek a servis, nabízíme silnou seriózní značku. Myslím, že BERNARD nemusí být v každé hospodě. Chceme být žádaným kořením na českém pivním trhu. Dnes ale již i v zahraničí. Kromě Česka má pivovar nejvíce zákazníků na Slovensku, ve Slovinsku, Švédsku v Rusku a naše pivo prodáváme i v USA. 

B7

Existujú rôzne „najlepšie praktiky“ a „desatorá, ktoré vedú k úspechu“, ktorých kopírovanie často vedie k tomu, že sa z firmy postupne začne vytrácať zdravý rozum. Mnohí podnikatelia začali podnikať v niečom, čo im dávalo zmysel, bavilo ich to a používali svoj vlastný mozog a pohľad na svet. Postupne firma rastie a začnú do nej prichádzať „profesionálni manažéri“ a „konzultanti“. Výsledkom je často „guláš najlepších praktík“, v ktorom sa prestane používať sedliacky rozum, začnú sa spisovať nezmysly, ľudia sa začnú vyhýbať riziku, pribúda alibizmus, byrokracia, formuláre, mítingy a ubúda skutočná akcia, čin, práca. Ako sa brániš vo svojej firme tomu, aby z nej nebol vytlačený zdravý rozum a aby kráčala svojou vlastnou cestou, hľadala svoj vlastný obraz a sústavu riadenia? Čo sú hlavné hodnoty a princípy fungovania Pivovaru Bernard?

Již v otázce zazněla odpověď. Je nutné si zachovat selský rozum. Ale to samo o sobě by nestačilo. V době akcelerace pivovaru po roce 2001 začal nárůst výstav a s tím spojený příchod potřebných zaměstnanců. Jejich výběru je nutné věnovat klíčovou pozornost a obklopit se lidmi, kteří jsou nejenom pro své pozice dostatečně vzdělaní, ale jsou především schopni akce a loajální ke značce. I z toho důvodu věnujeme zároveň veliký prostor firemním hodnotám. Při jejich vzniku se do jejich tvorby zapojili všichni zaměstnanci. A na vztazích na pracovišti to bylo okamžitě znát. Dnes je cítit pozitivita a sounáležitost zaměstnanců, většina z nich se s firemními hodnotami sžila a berou je jako samozřejmost. A aby vymyšlené hodnoty nezevšedněly, čas od času uděláme nějakou soutěž, kde je hravou formou připomeneme. Navíc – my nepotlačujeme přirozený růst firmy, ale hlavním cílem je směřování ke kultovní značce piva, udržení jeho skvělé výrazné chuti, inovace a finanční stabilita firmy. Toto v kombinaci se silnou a zdravou firemní kulturou znamená, že nyní tyto problémy nemáme. Silná firemní kultura kombinovaná se schopnými a nadšenými lidmi na rozhodujících místech firmy je podle mne zároveň pojistkou i pro budoucnost.

B6

Srší z Teba optimizmus a energia. Cítiš sa niekedy unavený, znechutený alebo vyhorený? Čo je príčinou a čo Ťa posiľňuje a dáva Ti silu? Ako motivuješ seba a svojich spolupracovníkom k vyšším výkonom?

 Jednodušeji se mi odpovídá na otázku, jak motivuji ostatní. Vedle propracovaného motivačního systému odměňování, bonusů a dalších impulzů, jako je sedm procentní odměna z úsporných návrhů, je nejdůležitější, aby zaměstnanci cítili, že jsou ve firmě potřební a byli spokojení. Ale ještě více než finanční vyjádření je, aby byli hrdi na svoji práci, na svoji firmu. A věřím, že mnoho našich zaměstnanců na to hrdá je.

Co se týká mého optimizmu a motivace? Optimizmus někdy kolísá J, ale když se firmě daří, mám z toho samozřejmě radost. Ale není jednoduché se motivovat po 19 letech v podnikání. Předal jsem každodenní operativu a ponechal si strategické rozhodování, marketing, PR, či krizové řízení v případě potřeby. Pokud se však „vrhneme“ do nějaké marketingové akce, jako např. letos v květnu “Studenti pojďte volit“, je to velmi zábavné a napínavé. Taková práce mne vždy nadchne, nabije energií. Mám rád, pokud je práce smysluplná a vyvolává synergie a to se nám u těchto akce daří. Klíčové v osobní rovině je, aby člověk měl sám sebe na prvním místě. Aby se měl rád!!! F. Covey tomu říká „broušení pily“. Relaxace, přátelé, koníčky, sporty, cestování, občas si udělat něčím radost, hlídat si svůj zdravotní stav a tím i duševní pohodu, dobré knihy, filmy, hudba, něčím či někomu pomoci,… jen tak se lze cítit dobře či nejlépe skvěle a o to pak všichni spolupracovníci vycítí a funguje to.

B2

Myslím si, že v Európskej únii sa môžu stať veci, ktoré si nevieme predstaviť ani v najbujnejších predstavách. Mám pocit, že je to spoločnosť s najmenším potenciálom do budúcnosti. Spoločnosť socializmu, kde sa berú peniaze úspešným a poctivým a rozdávajú sa neúspešným a nepoctivým, spoločnosť, kde sa viac oplatí nepracovať ako pracovať, kde je lepšie byť úradníkom ako podnikateľom. Takže otázka – Keby zajtra zakázali v Europskej únii výrobu piva v domácich pivovaroch, čo by si urobil?

 Členství v Evropské unii bylo pro Českou a Slovenskou republiku nutností, ale protože jsme si zažili „socialistické zítřky“ a RVHP, dokážeme asi mnohem více vidět, jak jsou dnes mnohá nařízení, které Brusel vymýšlí, nesmyslné. Osobně nejsem příliš optimistický v budoucnost EU. Měli bychom se ptát, zda přežije Euro jako měna. A k tvé otázce – asi bych se na ten jejich zákaz vykašlal, vařil bych dál a podal bych podnět k WTO či samotnému Pánu Bohu 🙂

Často sa vyjadruješ k dianiu v spoločnosti, aký je Tvoj názor na fungovanie podnikateľov v politike a fungovanie politikov v podnikaní?

Pokud se podívám, kolik je v politice úspěšných podnikatelů, tak jich tam mnoho nevidím. Politika je často o populismu, korupci, klientelismu a touze po moci. To v podnikání nefunguje. Co je platné, že stát nastaví protikorupční pravidla, když je sám nedodržuje. Daní demokracie je, že volby jsou snad až příliš často, jedni odcházejí a přicházejí druzí, kteří si také chtějí přihřát svoji polívčičku… Za našich 28 let v byznysu jsem osobně politiku, či zákony ovlivnil vícekrát. Jsem přesvědčen, že role podnikatelů ovlivňovat politiku je velmi důležitá.

Mám pocit, že sa mení pohľad na manažment a organizáciu podnikov, že podniky, ktoré sa orientovali iba na „svaly“ svojich „zdrojov“ sa postupne menili na podniky, ktoré sa začali orientovať aj na intelekt, srdce a morálku ľudí, ktorí v nich pracujú. Zdá sa mi, že v podnikoch bude stále viac potrebná kreativita, inovácie a podnikateľstvo ako iba vysoká produktivita, disciplína a plnenie cieľov. Ako to vidíš Ty?

Souhlasím a naprosto. Ano, je to pravda. Ale myslím, že často se vymýšlí to, co bylo už dávno vymyšleno, jenom dnešní doba je samozřejmě díky novým informačním technologiím podstatně rychlejší. Mnoho myšlenek vymyšlených např. Tomášem Baťou platí i dnes… Ještě bych dodal, že klíčové je, aby lidi jejich práce bavila, to je role šéfů, aby jim tuto „slast“ umožnili a akcelerovali tak své firmy řádově!

Aké vlastnosti by mal mať úspešný podnikateľ?

Být připravený, férový. Ve správný čas na správném místě. Používat selský rozum. Mít sen, či chcete-li jasnou vizi, vidět věci, které ostatní nevidí a hlavně obklopit se aktivními, schopnými a pozitivními lidmi.

standa

Takto sme so Standom pred časom liezli na Veľký Rozsutec

V Podnikateľskej univerzite pravidelne organizujeme besedy so Standom Bernardom spojené s návštevou jeho pivovaru. Aj roku 2019 navšítívime okrem Rodinného pivovaru Bernard aj firmy Linet, OMS Lighting, I.D.C. Holding, Koma Modular a budme diskutovať s ich zakladateľmi.

 

0