Všade sa píše a rozpráva o cloudoch, internete vecí, on line svete a Priemysle 4.0. A potom človek stretne IT-čkára a má pocit, že je z inej planéty. Poviem vám jeden príbeh. Vo firme sa rozhodli zlepšiť IT služby. Nahradili jedného človeka, ktorý bol neustále dostupný a okamžite riešil problémy, „profesionálnymi“ externými firmami. Jednou z nových služieb je digitálna evidencia dochádzky a služobných ciest.

Pracovník sa nemôže prihlásiť do nového systému. Chlapec, ktorý to vždy riešil už vo firme nie je, tak píše mail svojmu riaditeľovi. Riaditeľ to komunikuje v tabuľke do firmy S, ktorá spravuje informačný systém. Nič sa nedeje, ale po urgencii táto firma začne komunikovať s firmou H, ktorá dochádzkový systém spravuje. Píšu im mail, že sa používateľovi XY nedá prihlásiť do systému. Následne sa pracovník z firmy H mailom pýta, o akého zákazníka sa jedná. V ďalšom maily mu oznamujú názov firmy. Nasleduje mail s telefonickým kontaktom na klienta. V ďalšom maily pán z firmy H oznamuje, že kontakt je nesprávny. Má pravdu.

Nasleduje ďalší mail, kde pracovník z firmy H žiada od firmy S mailový kontakt. Dostáva ho a je správny. Pán z firmy H píše mail, že chce odstrániť problém na pracovnej stanici. Klient s tabletom nevie, čo je to pracovná stanica, ale súhlasí. Nič sa nedeje. Na konci dňa dostáva odkaz, že pracovník vo firme H sa do konca dňa venoval inému zákazníkovi a pozrie sa na to zajtra. Pracovník, ktorý sa nevie stále prihlásiť do dochádzkového systému, píše svojmu riaditeľovi, či sú externé IT firmy odmeňované podľa počtu mailov. Ani riaditeľovi sa nepáči tento spôsob komunikácie a píše sťažnosť. Informáciu už má aj riaditeľ firmy H. Vyťažený pracovník z firmy H medzitým píše dlhý a nezrozumiteľný mail, prečo to tak je.

Ozýva sa nadriadená pána H a píše ešte dlhší mail, prečo to tak je. Stále sa nedá prihlásiť do systému. Pán z firmy H si chce dohodnúť schôdzku. Klient mu píše, že nemá čas na schôdzky a ani z Applu mu nechodia do práce nastavovať heslá počítač. Poúča ho, že v 21. storočí by „IT experti“ mali komunikovať inak. Do diskusie sa zapája šéfka a navrhuje Teamviewer. Konečne! Heslo už funguje, ale problém je v tom, že pracovníkovi robí cesťáky asistentka. A z jej počítača sa s jeho heslom prihlásiť nedá.

Medzitým sa kolega, ktorý sa vrátil zo školenia systému dochádzky, neúspešne pokúša vypísať cestovný príkaz. Pomáhajú mu ďalší dvaja spolupracovníci. Vedľa pri stole má už medzitým dávno hotový klasický papierový cesťák ďalší kolega – rukou. Traja ľudia robia na počítači to, čo urobí jeden človek bez počítača za tretinový čas. To sú prínosy modernej techniky! Vo firme je už nasadený externý IT poradca. Pravidelne spamuje správami o nedostupnosti siete a inštaláciách. Na maily nereaguje. Po týždni sa ozvala aj pani riaditeľka firmy S. Vraj správu o nespokojnosti klienta poslali do firmy H. Paráda! Tento príbeh by bol celkom veselý, keby som v ňom neúčinkoval ja. Na strane klienta. Čaká nás ešte dlhá cesta do on line sveta s IT mimozemšťanmi.

0