Florbal vznikol v päťdesiatych rokoch v USA. Neskôr ho začali hrávať švédski študenti pod názvom innebandy. Jeho oficiálne pravidlá schválili v roku 1983 a v roku 1986 vznikla medzinárodná florbalová federácia IFF. Od roku 1996 sa konajú majstrovstvá sveta. Záujem o tento šport neuveriteľne rastie na celom svete. Nie je to hokej ani hokejbal, ale hrá sa s plastovou loptičkou a hokejkou. Dá sa hrať takmer všade, je to dostupný a lacný šport. Vo väčšine krajín sa hrá amatérsky a nie je v ňom korupcia, ako v mnohých iných športových organizáciách.

Florbalovému svetu kraľujú Švédsko a Fínsko, za nimi nasledujú Švajčiarsko a Česko. Zdá sa, že z piatej priečky by v budúcnosti mohli o medaily bojovať aj naše dievčatá. Pred pár dňami mi písal Tibor Králik, veľvyslanec vo Fínsku, pozdravoval florbalistky a spomínal na ich pekné reprezentovanie Slovenska vo Fínsku pred dvoma rokmi. Aj tento rok na Majstrovstvách sveta statočne bojovali s Fínskom a porazili Singapúr, Estónsko, Austráliu, Nemecko, Nórsko a Lotyšsko. Sledoval som dievčatá zo Sabinova, Michaloviec, Spišskej Novej Vsi, Prešova, Nitry, Pruského, Kysuckého Nového Mesta, Žiliny (tam florbal pochoval súdruh Choma), trénerov, rodičov a celú prípravu. Mnohé z nich dnes hrajú v Českej extralige, ktorá je na oveľa vyššej úrovni. Na superfinále florbalu tam do O2 Arény v Prahe chodí na dievčatá 6 – 7 tisíc divákov. Nádherná atmosféra.

Prečo o tom píšem? Moja dcéra Lucka, zasvätila florbalu veľkú časť svojho života. Tak, ako ostatné dievčatá, musí skĺbiť tréningy, sústredenia a zápasy so školou, prácou a neskôr s rodinou. Verím, že raz bude florbal na Olympiáde. Veď sú tam čudné športy, kde naháňajú akési hrnce s metlami. Páčia sa mi bojovné florbalistky hrajúce pre radosť. Nepáčia sa mi smiešni futbalisti váľajúci sa po zemi. Vidíme športy, v ktorých profesionáli nevedia čo s peniazmi a so sebou. Niečo podobné nájdeme aj v politike, v podnikaní a v rôznym profesiách. Na jednej strane unudených a nafúkaných „profíkov,“ na druhej strane zapálených a húževnatých nadšencov. Tí prví bojujú za udržanie si svojich pozícií a patrí im minulosť, tí druhí robia so srdcom správne veci a tvoria budúcnosť.

Písal mi pred časom známy dánsky novinár Steen Houman, že slovenské florbalistky urobili za desať rokov najväčší pokrok vo svete florbalu. Bol by som rád, keby to platilo pre celé Slovensko. Potrebujeme na to morálku, spoluprácu, proaktivitu, húževnatosť a nadšenie. Hľadajme ľudí, ktorí budú za Slovensko hrať s takým nasadením, ako naše mladé florbalistky. Musíme zapáliť naše deti, aby žili a športovali s nasadením a poctivo. Aby čím skôr nahradili „nenahraditeľných“ ľudí, ktorí ničia našu krajinu.

S babičkou z Moravy a s chlapcami z Dobrého pastiera na zápase

IMG_2093

IMG_2082

Lucka útočí proti Fínkam

Lucia

Víťazstvo na minulých Majstrovstvá sveta – Katka Klapitová, Deniska Ferenčíková, Miška Šponiarová, Lucka Košturiaková a Zuzka Šponiarová (tento rok, žiaľ zranená)

23428611922_5c4d1207c6_h

Hviezdna päťka 2017 – Paulínka Hudáková, Miška Šponiarová, Deniska Ferenčíková, Betka Ďuríková a Lucka Košturiaková

hviezdna patka

Tri generácie žien – babička z Moravy, Milena, Lucka a Zuzka

zeny

Oslava po zápase

_B8A3215

Slovenskóóó – následky florbalového ošiaľu – rodičia a deti si kupujú hokejky a hrajú, Noro Brath so Sebastiánom

norox

noro

Aj moji rodičia a celá rodina mali nabité dni florbalom

stari rodicia

Tešenie sa na vianočný oddych s Honzom Jelínkom a so súrodencami vo Varíne

IMG_0906

IMG_8377

2