Asi pred 8 rokmi som napísal blog o prostitútkach. Spomenul som si naň, keď som videl človiečika – komunistu, ktorému sa rozpadá jeho svet a on v zúfalstve nadáva novinárom. Nechcem hodnotiť jeho predajnosť ani čistotu svedomia. Je mi len ľúto ľudí, ktorí sa na toho blázna musia ešte pozerať.

Tu je ten blog:

Stáva sa, že ľudia označia novinárov, politikov alebo právnikov za prostitútky. Novinári alebo politici sa cítia byť urazení týmto vulgárnym označením. A čo na to prostitútky? Myslím si, že práve tieto dámy by sa mali cítiť dotknuté podobnými porovnaniami. Prečo? Lebo majú často oveľa morálnejšie správanie ako mnohí politici, novinári alebo právnici.

Prostitútka robí svoju prácu z rôznych dôvodov. Môže byť k tejto činnosti prinútená svojim manažérom (ľudovo sa táto pracovná pozícia nazýva pasák). V tom prípade si zaslúži skôr náš súcit ako opovrhnutie. Druhým dôvodom môže byť sociálna núdza, potreba peňazí na drogy alebo inú závislosť. Myslím si, že ani toto nie je prípad, aby sme túto ženu odsudzovali – je to obeť a potrebuje pomoc. Tretím prípadom môže byť, že to žena robí ako svoje skutočné povolanie, ktoré ju baví a nachádza v ňom sebarealizáciu a uspokojenie. Profesionalita a nasadenie v práci tiež nie sú dôvodom na posmešky a znevažovanie. Pripomeňme si, že prostitútky, na rozdiel od politikov a úradníkov, obchodujú iba s tým, čo im patrí. Istý môj známy pred rokmi v rámci výskumu analyzoval komunity prostitútiek a zistil, že veľmi žiadané sú staršie dámy, za ktorými chodia solventní pání, ktorí hladajú často aj partnerku na rozhovor, ktorá ich poľutuje, poteší viac ducha ako staré telo. Japonské gejše majú kvalitné školy a pripomeňme si, že do odsudzovanej komunity hriešnic (Ježiš Kristus z nej vyhnal sedem diabolstiev) patrila aj sv. Mária Magdaléna. Aj Ježiš Kristus bol veľmi zhovievavý k ženám, ktoré Biblia nazýva „hriešnicami“.

Takže kto je lepší? Mladá žena, zavislá na drogách, ktorá predáva pri ceste svoje telo, alebo štátny úradník, ktorý predáva veci, ktoré mu nepatria. Prostitútka, ktorá utešuje v bare osamelého muža, alebo politik, ktorý verejne utešuje celý národ a za chrbtom ho okráda? Prostitútka, ktorá klamstvom dáva ilúziu svojmu klientovi, alebo novinár, ktorý hrubým klamstvom plní úlohu svojho chlebodárcu. Je lepšia prostitútka v zábavnom salóne, alebo právnik, ktorý klame a podvádza len preto, aby dostal mafiána a kriminálnika na slobodu?
Nehaňme prostitútky na uliciach, oveľa viac hriešnikov a predajných ľudí je v luxusných salónoch, parlamentoch a na večierkoch „smotánky“.

0