Boh píše príbeh a nás poslal na zem, aby sme si v ňom našli svoje miesto. Niektorí sa rozčuľujú nad okolitým svetom a ľuďmi v ňom. Chceli by meniť ich správanie a veci, na ktoré nemajú žiaden vplyv. A takto zbytočne strácajú cit a energiu, ktoré sú potrebné na to, aby lepšie porozumeli príbehu, ktorý prebieha okolo a našli si svoje miesto v ňom.

Sme obdarení schopnosťami, o ktorým možno ani nevieme. Prišli sme na svet nie preto, aby sme sa na príbeh pozerali a komentovali ho, ale aby sme sa doň zapojili. Svojim srdcom, hlavou a rukami. Môžeme slobodne spolupracovať na diele Stvoriteľa. Vymýšľať nové veci, tvoriť, pomáhať ľuďom, obrábať pôdu a podnikať.

Kedysi mi dal kamarát Ondro Sočuvka film s názvom Povolanie podnikateľ. Páčil sa mi a začal som si viac uvedomovať, že je to jedno z najkrajších povolaní, v ktorom môže človek objaviť a rozvinúť svoj talent a obohatiť svet.

Steve Jobs kedysi povedal: „Neznášam, keď o sebe hovoria ako o podnikateľoch ľudia, ktorým nejde ani tak o to, niečo podnikať, ako v prvom rade o to, rýchle začať zarábať peniaze. Oni nie sú ochotní venovať tomu to úsilie a vybudovať skutočnú spoločnosť, čo je v biznise najťažšie. A jedine takto pritom človek môže povedať, že niečo dokázal, a prispieť k odkazu tých, ktorí boli pred ním. Vybudovať spoločnosť, ktorá bude fungovať dve tri generácie. To urobil Walt Disney, Hewlett a Packard, ľudia, ktorí vybudovali Intel. Budovali firmu, aby vydržala, nie aby zarábala peniaze.“

Aj ja som mal šťastie, že som stretol takých podnikateľov, o akých hovorí Steve Jobs. Oni obohatili môj život a moju cestu a dúfam, že trochu som ovplyvnil aj ja ich. V Božom príbehu sú rôzne role – dobré aj zlé. Niekto na poli pestuje zeleninu, iný ho zabetónuje a skladuje tam chemikálie na zabíjanie života. Niekto ľudí chráni a pomáha im, a niekto druhý im robí zle, okráda ich a hovorí o sebe, že „robí pre ľudí.“ V tomto príbehu sa však môžu zlí napraviť, úspešní a pyšní padnúť do prachu, ponížení bývajú povýšení, a tí, ktorí na začiatku padajú, zažívajú na konci úspech. Nezmeníme réžiu tohto príbehu, ale máme šancu nájsť si svoju rolu v ňom a spolu s ľuďmi, ktorých sme stretli, hrať – najlepšie ako vieme.

Sú mená podnikateľov, pri ktorých vyslovení sa nám objaví v mysli logo, slávny výrobok známej firmy alebo zaujímavý príbeh. A sú aj mená podnikavcov a zbohatlíkov, ktorí využili príležitosť, priživili sa na niečom alebo niekoho okradli. Sú bohatí, majú vplyv na politikov a sedia za múrmi svojich príbytkov strážení ochrankou. Získali bohatstvo, ale do Božieho príbehu nič nepridali. Tí, čo iba slepo kopírujú, berú to, čo vytvorili druhí, zarábajú, ale sami nič netvoria, tento svet ochudobňujú, tí druhí – tvorcovia, inovátori, podnikatelia, milosrdní pomocníci šíriaci lásku, obohacujú Boží príbeh. Viem, čo dali svetu ľudia ako Edison, Musk, Jobs, Ford, Siemens alebo Daimler, neviem však, na čom zbohatli páni ako Brhel, Kmotrík, Kaliňák, Počiatek, Široký alebo Výboh. Aspoň, že sa o nich spievajú pesničky.

Nespoliehajme sa, na tých, čo sa hrajú na režisérov zhora – vodcov, takzvaných lídrov, prezidentov alebo ministrov. Snažme sa radšej pochopiť Najvyššieho Režiséra. Každý z nás svojim narodením dostal pozvánku do tohto príbehu. Najväčší pohyb spoločnosti je vždy zdola. Hore, na úradoch a ministerstvách, nie je žiaden pohyb, sú vzdialené realite a ľudským životom. Tí hore často pohybu bránia, snažia sa konzervovať minulosť, svoje privilégiá a pozície. Tí dole reálne menia svet. Steve Jobs alebo Elon Musk dali Amerike určite viac, ako všetci prezidenti a ministri za posledných 30 rokov. Zbyněk Frolík, Pavel Juříček alebo Standa Bernard posunuli Českú republiku určite ďalej ako politici sediaci na hrade, v parlamente alebo v senáte. Chlapci z ESETu, OMS-ky, GA Drillingu, Sygicu, I.D.C. Holdingu, Ipesoftu, Spiney, Embraca alebo Gevorkynu reprezentujú Slovensko určite lepšie ako naše vládne delegácie a premiér, ktorý sa rozpráva sám so sebou a šíri nenávisť.

V posledných týždňoch som zažil zázraky. Vymýšľame nové veci a hľadáme ďalšie kroky. Odrazu príde pomoc, riešenie, svetlo, ktoré ukazuje ďalšiu cestu. Je to človek, ktorý príde do cesty, informácia alebo impulz. Musíte však robiť kroky, byť na ceste, mať otvorené oči, vnímavé srdce a myseľ. Volal mi nedávno Vladko Levársky a po niekoľkých týždňoch práce na našom čínskom projekte kričal do telefónu – Janko, je to ako keď kňaz v kostole zodvine ruky, požehnáva a deje sa Božia vôľa, všetko zapadá do seba. Včera som sedel so Števom Čemanom a Patrikom Paulom – spája nás spoločný projekt eBiku. Boh píše príbeh. Nestrácajme čas hodnotením rolí druhých ľudí a réžiou príbehu, ktorá je mimo nás. Hľadajme svoju rolu a s láskou sa jej venujme. Volá sa to šťastný a naplnený život.

foto: Miroslav Saniga

Príbeh eBike

slide2

Príbeh Agrokruh

slide1

1